Test je taalkennis
Appreview

Test je taalkennis

05-11-2019 10:11 Laatste update: 06-11-2019 17:28

Nina Verberne

Heb jij afgelopen weekend meegeschreven met het Groot Dictee der Nederlandse Taal? En was de uitslag misschien niet zo goed als je gehoopt had? Deze vijf apps stomen je klaar voor een foutloze uitslag in 2020!

1. Taalapp

Aan deze app heb je wat als je je woordenschat wilt uitbreiden, twijfelt of je een spreekwoord wel goed gebruikt of een begrip wilt opzoeken in de Nederlandse encyclopedie. En de Taalapp is ook nog eens superhandig als je toevallig straks een sinterklaasgedicht moet maken - je vindt er namelijk ook een rijmwoordenboek in. Zie je ergens een Fries woord staan en heb je geen idee wat het betekent? Dan open je in de app het dialectenwoordenboek. Kortom: misschien wel de meest complete app rondom de Nederlandse taal die er is. Ideaal om ergens een plekje te geven op je telefoon.

Prijs: Gratis.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: Complete app van de Nederlandse taal. Van vervoegingen tot synoniemen, van puzzelwoorden tot woorden die beginnen met een x. 
Minpunten: Het menu bovenin is nogal klein, dat mag wel iets overzichtelijker. 
Waar voor je geld: Niet van toepassing.  

2. Lingo

Kijk jij geregeld naar Lingo op televisie en zit je dan de hele tijd de juiste antwoorden naar het scherm te gillen? Dan moet je zéker deze app uitproberen. Het werkt hetzelfde als op televisie. Je krijgt een aantal letters te zien en vervolgens is het aan jou om het juiste woord in vijf keer te raden in de daarvoor gegeven tijd. Hoe verder je komt in het spel, des te meer punten je verzamelt. Daarmee kun je hints kopen.  

Prijs: Gratis. Voor 2,29 euro verberg je de advertenties in het spel. 
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: Je kan ook nog kiezen uit andere talen, zoals Engels, Spaans of Turks. 
Minpunten: Dat je niet gebruik kan maken van je eigen toetsenbord. Het toetsenbord in de app werkt niet zo lekker, soms tik je ernaast. Daarnaast blijf je bij de 5-letterwoorden. Het zou fijn zijn als je ook naar 6 en 7 letterwoorden zou kunnen gaan net als in het spel op televisie. 
Waar voor je geld: Niet nodig, de advertenties zijn niet zo storend dat je 2,29 euro moet betalen. 

3. Super Spelling

Jong geleerd, oud gedaan. Deze app is speciaal ontworpen voor kinderen die net beginnen met schrijven. Ze moeten woorden bij de plaatjes invullen en doen dat door de juiste letters te slepen naar de juiste plek. De allerjongsten kunnen de ‘kleurenhulp’ nog inschakelen die je een subtiele hint geeft over welke letters je waar moet invullen. Hoe verder je in het spel komt, hoe lastiger de woorden worden. 

Prijs: Gratis. 
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: Het is natuurlijk hartstikke leuk om spelenderwijs de Nederlandse taal te leren. 
Minpunten: De achtergrond is hysterisch en staat niet stil. Dit kan je overigens wel bij de instellingen uitschakelen - een aanrader. Daarnaast staat er direct een muziekje aan dat je niet makkelijk uit kunt zetten. 
Waar voor je geld: Niet van toepassing.  

4. Wordfeud

Natuurlijk mag Wordfeud niet ontbreken in dit lijstje. Wordfeud, beter bekend als de digitale variant van Scrabble, is natuurlijk dé manier om je woordenschat te vergroten. Je speelt Wordfeud met kennissen of onbekenden. Je kan zelfs met mensen over de hele wereld spelen. Nostalgisch en toch fris: met een beetje geluk heb je 'quatsch' op je letterplankje liggen en kan je het ook nog op 3 x woordwaarde kwijt. Je zou er bijna 'Bingo!' van roepen, maar dat is weer een ander spelletje.

Prijs: Gratis, in-app aankopen van 5,49 euro om de advertenties te verwijderen.

Beschikbaar voor: iOS & Android
.
Pluspunten: Je speelt dit spel met mensen over de hele wereld. En heb je de Nederlandse variant uitgespeeld? Dan verander je de taal bij Instellingen naar 'Engels' en voilà je hebt weer een nieuwe uitdaging. Daarnaast kun je ook met je tegenstanders chatten.
Minpunten: De app bestaat al een tijdje, dus in sommige gevallen moet je de mensen om je heen weer enthousiasmeren om de app weer te downloaden en om te spelen. Je kunt ook tegen onbekenden spelen, maar het duurt soms vrij lang voordat er een match gevonden is. 

Waar voor je geld: Absoluut, niet zo vervelend als die advertenties als je net een woord hebt neergelegd. 

5. AlphaBattles

Ben jij beter in de Nederlandse taal dan je vrienden? Nodig ze dan uit voor AlphaBattles. Het spelletje lijkt een beetje Wordfeud, doordat je verschillende letters op een bord moet neerleggen, maar jij én je tegenstander krijgen dezelfde letters. Met elk woord dat er wordt neergelegd scoor je punten. De persoon met de meeste punten heeft gewonnen, en waarschijnlijk de meest unieke en langste woorden neergelegd op zijn bord. 

Prijs: Gratis.
Beschikbaar voor: iOS.
Pluspunten: Ook al wil niemand van je vrienden spelen, je kan altijd een potje doen tegen de computer. Het niveau van de robot tegenstander is helaas niet aan te passen dus de kans dat je wint, is nogal groot. Je kan je vrienden super gemakkelijk een uitnodiging sturen via WhatsApp.
Minpunten: Als je tegen een onbekende speelt, kan het soms nogal een tijdje duren voordat deze persoon reageert. Daarnaast krijg je niet het bord te zien van je tegenstander, wat erg jammer is.
Waar voor je geld: Niet van toepassing.  

Nina Verberne is vergroeid met haar smartphone en heeft haar eigen techwebsite voor vrouwen, Girl in a Tech World. Ze vindt niets leuker dan met jou haar favoriete apps en handige knowhow te delen.