De allerleukste apps van 2019
Appreview

De allerleukste apps van 2019

10-12-2019 10:51 Laatste update: 11-12-2019 13:28

Nina Verberne

Het einde van het jaar is in zicht, dus het is weer tijd om te inventariseren: wat was dé beste app van het afgelopen jaar? Dit zijn de persoonlijke favorieten van tech-redacteur Nina Verberne.

1. Spectre Camera

Spectre is een camera-app van Hollandsche bodem. De app is bedacht de Nederlandse ontwerper en fotograaf Sebastiaan de With en ontwikkelaar Ben Sandofsky. De app is speciaal ontwikkeld voor foto’s met een lange sluitertijd. Door middel van een hoog staaltje kunstmatige intelligentie vangt de app op magische wijze de schoonheid van bewegingen. Het enige dat jij hoeft te doen, is op het afdrukknopje te tikken. De app maakt vervolgens honderden foto’s waarmee-ie één perfect plaatje maakt. Denk aan verlichte stadsgezichten of kletterende watervallen, die eens niet onscherp zijn. 

Prijs: 3,49 euro. 
Beschikbaar voor: iOS.
Pluspunten: Spectre is ook nog een super slim waardoor-ie vervelende auto’s of photobombers van je foto wist en aangeeft wanneer je jouw telefoon te veel beweegt. 
Minpunten: Helaas, is de app momenteel alleen nog maar voor iPhone-gebruikers
Waar voor je geld: Als je veel foto’s maakt, is deze absoluut de moeite waard om te downloaden. 

2. EarlyNote

Tegenwoordig zijn we altijd allemaal maar druk, druk, druk en hebben nergens meer geduld voor. De makers van deze app willen graag dat mensen meer nadenken over tijd en hoe dit invloed heeft op onze emoties en communicatie. En dus stuur je met deze app berichten die je pas in de toekomst kan lezen. Dat wachten levert een bepaalde spanning op, je weet namelijk niet wat de ander heeft verstuurd... Net zoiets als iemand zegt dat er een pakketje naar je onderweg is, maar je geen idee hebt wat er in het pakketje zit.

Prijs: Gratis.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: De ontvanger krijgt het berichtje wel direct. Je krijgt dan te zien hoe lang je moet wachten. Het berichtje is te zien in pixels. Hoe dichter je bij het ‘ontvangst’-moment komt, worden de pixels steeds minder zichtbaar en kan je het berichtje steeds beter lezen. Dit berichtje is vooral leuk als je een verrassing voor iemand hebt gepland en via deze app steeds subtiele hints kunt versturen. 
Minpunten: Om het voor de ander écht ondragelijk te maken kan je als verstuurder een berichtje zelfs over een paar dagen, maanden of zelfs jaren laten openen… de spanning die je daarbij hebt, wekt bij mij toch wel een lichte irritatie op.
Waar voor je geld: Niet van toepassing.  

3. WordMingle

Ben je gek op Lingo, dan ga je deze app ook fantastisch vinden. Het doel: woorden raden en dat kan je doen door je vrienden uit te dagen voor een spel. Wie het woord het snelst raadt, wint. Heb je een letter juist maar is het niet het goede woord, dan wordt deze net als bij Lingo tijdelijk ingekleurd, zodat je weet dat je die letter moet gebruiken. Woord geraden? Dan krijg je munten waarmee je hints kunt aanvragen voor letters als je het even niet meer weet.

Prijs: Gratis. Wil je geen reclame ontvangen dan betaal je eenmalig 3,49 euro. 
Beschikbaar voor: iOS.
Pluspunten: Als er niemand van je vrienden zin heeft in een potje dan kan je ook tegen onbekenden spelen of gewoon tegen de computer.
Minpunten: Je hoeft de beginletter niet te typen, maar omdat dit soort van gewenning is als je überhaupt een woord typt, zul je jezelf er geregeld op betrappen dat je deze alsnog typt. 
Waar voor je geld: Niet van toepassing.

4. Snelweg Sprookjes
We hebben deze app al eerder besproken, maar als we het hebben over de beste apps van het afgelopen jaar, dan hoort deze er absoluut tussen. Snelweg Sprookjes is een luisterboek dat je in de auto moet afspelen. De sprookjes zijn afgestemd op objecten langs de snelweg, het tijdstip, het weer en het overige verkeer en geeft daarmee de buitenwereld een actieve rol in de luisterverhalen. De sprookjes spelen in op de omgeving van de snelwegen. Zo zijn elementen als tunnels, masten, borden en molens dé interactieve momenten in de sprookjes.  Ieder verhaal past zich automatisch aan op de route zodat de snelweg tot leven komt.

Er zijn in totaal 4 interactieve luisterverhalen die op de achterbank beluisterd en bekeken kunnen worden: Joekeltje, De waarschuwertjes, Turbo Gerrit en Commandant Shteinpoist en kapitein Tic. De luisterverhalen duren ongeveer 15 minuten per verhaaltje. Het afspelen van de verhalen doe je via het audiosysteem in de auto en ze starten zodra je de snelweg op rijdt.

Prijs: Gratis.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: De app is interactief en dat maakt 'm zo leuk. Komt er een viaduct aan? Dan moet je bukken! Zo wordt een autoritje voor kinderen een leuke ervaring.
Minpunten: Je moet je auto-audiosysteem kunnen connecten met je telefoon, anders werkt het niet. Ook moet je een tochtje maken via de snelweg, want alleen dan start het verhaal. 
Waar voor je geld: Niet van toepassing.  

5. The History of Everything

Altijd al eens willen weten wanneer de Melkweg is ontstaan of wanneer de eerste dinosaurussen voet op aarde zetten? De app weet het allemaal en zet het in een overzichtelijke tijdlijn voor je op een rijtje. Je kunt naar boven en beneden scrollen en als je meer wilt weten over een bepaald onderwerp in de tijdlijn, dan tik je erop. De app is gemaakt voor kinderen, maar ook voor volwassenen is het een informatieve en leuke app. The History of Everything is perfect als je meer te weten wilt komen over de geschiedenis van de aarde, het heelal en de wereldgeschiedenis.

Prijs: Gratis.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: De app is ontzettend mooi vormgegeven waardoor het leuk wordt om geschiedenis op deze manier tot je te nemen. 
Minpunten: De app is volledig in het Engels. 
Waar voor je geld: Niet van toepassing.  

6. Ablo

De app Ablo is bedacht door onze buren in 't zuiden. De app werd door Google verkozen tot beste app van het afgelopen jaar. Ablo is een chatapp die je in contact brengt met onbekenden over de hele wereld. Het unieke aan de app is dat je gewoon in je eigen taal kunt praten. De app vertaalt je tekst automatisch. Niet alleen per chat, maar ook als je wilt videobellen met iemand. De video krijgt vervolgens live ondertiteling. De app stuurt je van continent naar continent, van Atlanta tot Zimbabwe. Je gesprekspartners vertellen je meer over hun land en gewoontes. Je sprokkelt er lokale tips bij elkaar voor je volgende reis, doet er inspiratie op voor in de keuken of je reist simpelweg over de wereld gewoon vanuit je eigen huis.  

Prijs: Gratis.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: De app stuurt je op ontdekkingsreis, zo bepaal je zelf niet direct met wie je praat maar word je gematcht aan andere ontdekkingsreizigers die online zijn. De app vertaalt direct, maar je krijgt ook de originele tekst te zien - handig om zo toch nog een andere taal te leren. 
Minpunten: Doordat je dus gematcht wordt, is 't jammer dat je zelf niet op zoek kan gaan. Mocht je dus een leuk plekje zoeken in bijvoorbeeld Shanghai, dan moet je eerst op reis over de hele wereld en dan met geluk kom je iemand tegen in Shanghai.
Waar voor je geld: Niet van toepassing.  

Nina Verberne is vergroeid met haar smartphone en heeft haar eigen techwebsite voor vrouwen, Girl in a Tech World. Ze vindt niets leuker dan met jou haar favoriete apps en handige knowhow te delen.