Slag om Arnhem

Nu te streamen: speelfilm over Market Garden uit 1976

15 februari 2020 12:22

De speelfilm 'Arnhem: het verhaal van een ontsnapping' uit 1976 is nu online te zien op NOS.nl.

De film gaat over de lotgevallen van de Schotse legerarts Graeme Warrack tijdens de geallieerde bevrijdingsoperatie Market Garden. De NOS heeft die film destijds samen met de BBC gemaakt. Sinds zaterdag is de film online te bekijken.

Graeme Warrack viel in Duitse handen tijdens de Slag om Arnhem in september 1944. Hij kreeg de leiding over een Duits noodhospitaal voor geallieerden in Apeldoorn. Begin 1945 werd duidelijk dat de bezetters de gevangenen naar Duitsland zouden gaan transporteren. Warrack verstopte zich in een ruimte boven het plafond van zijn slaapkamer. Na twee weken kwam hij tevoorschijn en wist uiteindelijk met hulp van het verzet te ontsnappen. Die ontsnapping is deze maand precies 75 jaar geleden.

De film naar het boek Travel by Dark van Warrack is in 1976 helemaal op locatie opgenomen. Het docudrama moest zo authentiek mogelijk zijn. Zo werden er Duitse en Engelse acteurs gebruikt. Rollen van Nederlandse verzetsmensen werden gespeeld door Sacco van der Made, Tom Jansen en Marie Louise Stheins. De film wordt tijdens jubileumherdenkingen nog regelmatig vertoond.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Kijktips: deze series en films raden we je aan

Geld besparen op streamingdiensten