Van online vergaderen tot vpn's: zo werk je veilig thuis
Coronavirus

Van online vergaderen tot vpn's: zo werk je veilig thuis

16-03-2020 10:20 Laatste update: 12:36

Door het coronavirus gaan veel Nederlanders de komende weken thuiswerken. Maar hoe doe je dat veilig? RTL Nieuws zet alle tips voor je op een rijtje.

1. Kijk uit met foto's van je laptop op sociale media

Als je normaal gesproken altijd op kantoor werkt, is thuiswerken iets speciaals dat velen graag willen delen op sociale media. Ze plaatsen dan een foto van hun thuiswerkplek op sociale media: een bureau, kopje koffie en natuurlijk de laptop.

Maar kijk juist uit met die laptop, want daar staat vaak gevoelige informatie op. Denk aan wachtwoorden, bijvoorbeeld op een post-it op je scherm. Maar ook webadressen die normaal gesproken verborgen moeten blijven, zoals links naar klantgegevens of inbelsystemen voor vergaderingen. Zo'n foto kan zomaar een datalek veroorzaken.

Als je een foto van je laptop op sociale media plaatst, kijk dan altijd heel goed of er niets gevoeligs op de foto is te zien.

2. Luister naar de IT-afdeling

Veel bedrijven hebben een IT-afdeling met een Chief Information Security Officer (CISO) die samen verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van de systemen en data. Zij weten beter dan jij hoe je veilig vanuit huis kunt werken. Luister naar hun instructies en tips en volg die op, en werk zo veel mogelijk op de apparaten die door hen beschikbaar zijn gesteld. Ook in deze periode staan zij voor je klaar om je te helpen je werk zo goed en veilig mogelijk te kunnen uitvoeren.

3. Installeer updates

Het updaten van je software is één van de belangrijke maatregelen die je kunt nemen om veilig te blijven. Het gaat dan niet alleen om het besturingssysteem van je computer, maar ook om het updaten van Android, iOS en alle software en apps die je gebruikt. 

Door updates te installeren worden gaten in de besturingssystemen en software gedicht waarmee een cybercrimineel je kan hacken.

Het is belangrijk om de laatste updates te installeren.

4. Maak gebruik van een vertrouwd wifi-netwerk en vpn

Zit je op je eigen wifi om thuis te werken? Heel goed! Dat is een vertrouwd netwerk, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de open wifi-netwerken van de trein of een plek als Schiphol. 

Ook maken veel bedrijven gebruik van vpn's om werknemers op afstand in te laten loggen op hun computers op werk. Daar kun je gebruik van maken om een veilige verbinding naar het bedrijfsnetwerk op te zetten. Volg daarvoor de instructies van je werkgever. Volgens KPN is de vraag naar vpn's flink toegenomen de laatste dagen.

Het is niet nodig om een commerciële vpn-dienst aan te schaffen om veilig je werk vanuit huis te doen.

5. Veilig vergaderen en communiceren

Veel bedrijven maken gebruik van zakelijke apps om online samen te werken, zoals Office365 van Microsoft of G Suite van Google. Houd daarvoor de instructies van je werkgever aan. Het is belangrijk om de zakelijke apps van je werkgever te gebruiken, zoals Skype, Hangouts of Zoom, omdat deze vaak vooraf goed zijn ingesteld door de IT-afdeling.

Google heeft recentelijk bekendgemaakt dat alle G Suite-gebruikers voortaan gratis videovergaderingen met maximaal 250 mensen kunnen voeren. 1Password, een tool om je wachtwoorden op te slaan, heeft aangekondigd dat bedrijven hun app voortaan zes maanden gratis mogen gebruiken om veilig wachtwoorden met elkaar te delen.

Als je je eigen online vergaderingen moet regelen, zijn SkypeZoom of Jitsi aan te raden. Daarnaast kun je een programma als Slack gebruiken om met je team te communiceren, en WhatsApp blijft een goede app om snel zaken af te handelen.

Veiligere en privacyvriendelijkere alternatieven zijn Rocket.ChatKeybase en Wire, waar je met teams kunt communiceren en werken aan documenten. Deze alternatieven zijn veiliger omdat ze gebruikmaken van sterke versleuteling waardoor alleen jij en je teamleden de gedeelde informatie kunnen zien. 

De chat-app Signal is een privacyvriendelijker alternatief voor WhatsApp waarmee je ook kunt bellen.

Wire laat je veilig samenwerken.

6. Kijk uit voor corona-phishing

Het Nationaal Cyber Security Centrum waarschuwt voor phishingmails en valse e-mails rondom het coronavirus. "Het is bekend dat criminelen gebruikmaken van de huidige ontwikkelingen door het versturen van phishingmails of het verspreiden van malware", zo valt te lezen op een speciale pagina voor veilig thuiswerken. "Als u een malafide e-mail heeft ontvangen, meldt dit dan bij uw beheerorganisatie. Ga niet in op de phishingmail."

"Klik niet op links in e-mailberichten, open geen onbekende bijlagen en vul geen gegevens in bij e-mailberichten die u niet verwacht of van een onbekende afzender zijn."