Top 10 meest gedownloadde tv-series
Nieuws

Top 10 meest gedownloadde tv-series

maandag 31 augustus 2009 14:28

In 2009 tot nu toe ligt Heroes op kop, gevolgd door Lost. Populairste film is Watchmen.

Onderzoeksbureau Big Champagne heeft de televisiesmaak van illegale downloaders wereldwijd in kaart gebracht. De Amerikaanse televisieserie Heroes haalde met ruim 54 miljoen illegale downloads in 2009 tot nu toe de eerste plaats, op de voet gevolgd door Lost met 51 miljoen downloads. Ook in 2007 was Heroes volgens TorrentFreak de populairste serie op BitTorrent. Vorig jaar was het de beurt aan Lost.

Bezoeken aan grote torrentsites zoals The Pirate Bay en Mininova, die de videobestanden indexeren, zijn in de laatste twaalf maanden verdubbeld. Volgens het onderzoek is dat vooral te danken aan de toename van het illegaal downloaden van films en televisieseries en niet zo zeer een toename van illegaal gedownloadde muziek. 'Het is een sociaal geaccepteerde vorm van piraterij', aldus Eric Garland van Big Champagne.

Het onderzoek werd afgelopen zaterdag tijdens het Edinburgh Television Festival gepresenteerd tijdens een sessie over wat de televisie-industrie kan leren van de ervaringen van de muziekindustrie met online piraterij. Eén resultaat is echter uniek voor de film- en televisiewereld: kijkers weigeren nog langer te wachten totdat een serie op en national zender verschijnt.

Zo blijkt uit het onderzoek dat BBC's Top Gear internationaal tot de meest gedownloadde televisieprogramma's behoort. De meeste downloaders komen uit de VS waar afleveringen van het programma maanden later worden uitgezonden. Hetzelfde geldt ook voor veel Nederlandse downloaders van Amerikaanse series waar de 'wachttijd' soms kan oplopen tot een jaar.

De volledige lijst is als volgt: Heroes, Lost, 24, Prison Break, House, Fringe, Desperate Housewives, Grey's Anatomy, Gossip Girl en Smallville.

Big Champagne verzamelde ook de top 10 meest gedownloadde films: Watchmen, The Curious Case of Benjamin Button, Yes Man, Twilight, Fast and Furious, Gran Torino, Marley and Me, Slumdog Millionaire, Bolt en Australia.

David schrijft al sinds jaar en dag voor Bright en heeft het voorrecht de meeste gadgets te reviewen voor de enige echte Uitpakparty. Van alle gadgets houdt David het meest van robotica en hij heeft een voorliefde voor wetenschap in al zijn facetten.

Reacties

De oplossing voor het illegaal downloaden van TV series lijkt me voor de hand liggend. Zend Amerikaanse series gelijktijdig uit, ongeveer. Een week verschil kan men nog hebben, maar langer dan dat en dan ga ik ook weer naar de Torrents grijpen.

Het enige nadeel is dat de dit een erg dure grap is, nieuwe Amerikaanse series aankopen is niet voor mensen met een zwak voor grote getallen. Om dit haalbaar te maken moeten de 'lokale' zenders gaan investeren in de ontwikkeling van de series. Alleen dan is het te doen. Een soort mondiaal productienetwerk dus.

Een zijdelings voordeel daarvan is dan weer dat er een groter budget voor series ontstaat!

I know: I'll dream on...

 

Hoewel sommigen het misschien verwerpelijk vinden, downloaden van TV-series is in Nederland niet illegaal. Ook niet als de bron door het uploaden illegaal handelt.

Hoedanook, het wordt inderdaad een uitdaging voor de TV serie makers om niet in dezelfde val als de muziekbranche te stappen. Niet iedereen is tech-nerd en willen best betalen i.p.v. avondenlang vage bronnen afstruinen.
Ja het is een investering om een goede legaal en werkend business model op te zetten. Maar hee het is niet verplicht hoor, je kan best nog even wachten en blijven vasthouden aan de oude wereld. Ja, net zo als de muziekindustrie gedaan heeft.

 

het mooie is dat alle tv series die ik wil zien, automatisch via rss (wat dus niet dood is) gedownload worden door mijn NAS (24/7).

 

Nieuwsbrief