Top 10 Nederlandse apps (Q1 2011)
Nieuws

Top 10 Nederlandse apps (Q1 2011)

woensdag 13 april 2011 22:06

Er komen zoveel nieuwe apps bij dat we even stilstaan bij de beste apps. Dit keer de top tien van eigen bodem van het afgelopen kwartaal.

Veel apps zijn internationaal: games, diensten, tools, nieuws, brands, recepten enzovoort. Er komen zo veel apps uit, dat je ze onmogelijk allemaal op je iPad, iPhone of Android kunt installeren. Alleen al bij Bright vind je iedere dag drie nieuwe downloads die de moeite waard zijn. In Nederland staat de app-markt ook niet stil. Er komen steeds meer ontwikkelaars bij, van grote bureaus tot éénpitters. Om het je makkelijker te maken: deze tien apps behoren tot de beste die in het eerste kwartaal van 2011 in Nederland zijn uitgebracht. 

 

Money and Speed: Inside the Black Box :: iPad (gratis)
VPRO's Touchdoc Money and Speed: Inside the Black Box werd op dezelfde dag als de tv-uitzending van Tegenlicht uitgebracht voor de iPad. Deze interactieve versie van de documentaire over de flashcrash van 6 mei 2010 biedt naast video toegang tot infographics en visuele analyse. 

Repudo :: iPhone (gratis)
Lente. Tijd om naar buiten te gaan in plaats van achter de computer te blijven hangen. Repudo is een van de vele media-deel-apps, met als uniek verschil dat je daadwerkelijk naar de geassocieerde locatie moet gaan om je download op te pikken. We kijken uit naar de digitale cadeautjes  die marketingbureaus voor ons in de stad verstoppen.

Shoudio :: iPhone (gratis)
Zet de microfoon van je iPhone open, neem je omgevingsgeluid of een monoloog op en publiceer het met een geotag van je huidige locatie. Shoudio is, heel kort door de bocht, eigenlijk het audiokindje van Foursquare en Twitter. Het beluisteren van geluidsopnames van anderen in je directe omgeving geeft je een unieke kijk op je woonplaats. Een perfecte manier om sfeer vast te leggen.

Whoopaa :: iPhone (gratis)
De App Store stikt van de sociale media-aggregators, waarvan maar weinige meerwaarde bieden naast het bekijken van je tweets en Facebook-berichten in één timeline. Whoopaa geeft gelukkig wel iets eigens toegevoegd: met een druk op de knop wissel je tussen je zakelijke en privé-accounts. Zo houd je privé en werk op simpele wijze van elkaar gescheiden.

Binkie :: iPhone (€2,39)
Binkie steekt met kop en schouders boven andere digitale medische naslagwerken uit door effectief gebruik te maken van de interactieve mogelijkheden van je smartphone. Door op Binkie aan te wijzen waar je kind precies pijn heeft, krijg je een lijst aan mogelijke kwalen om uit te kiezen en aan de hand daarvan te lezen wat je moet doen. Zelf dokteren of een dokter bellen. Mocht de kwaal lastiger te beschrijven zijn, dan kun je een aantal vragen beantwoorden om een idee te krijgen van wat er aan de hand is.

Boekenbol :: iPhone, iPad, Android (gratis)
Na gestoei met iBooks, kleinere Nederlands e-bookverkopers en het lezen van Engelse Kindle-boeken, is het assortiment van Bol.com eindelijk makkelijk te lezen op de iPad en iPhone. Door je accountinformatie bij de eerste keer opstarten in te vullen krijg je automatisch toegang tot je aangeschafte e-books.

Toki Tori HD :: iPad (€3,99)
Het gele kuikentje van Two Tribes is met deze iPad-versie op inmiddels zes platformen te vinden. De originele Gameboy Color-versie werd toentertijd niet voor niets met open armen ontvangen door de pers: het is een lieve en verslavende puzzelgame. Het principe is in deze variant onveranderd gebleven: het is aan jou om de gele held naar het einde van het level te helpen.

Gerd Arntz Memory :: iPhone (gratis)
De perfecte gratis mobiele game. Het is misschien niet meer dan een standaard Memory-spelletje, maar het gebruik van het iconische werk van Gerd Arntz maakt het bijzonder. Het werk van deze ontwerper wordt nog steeds gebruikt voor bijvoorbeeld verkeersborden.

Weer :: iPhone (gratis)
Absurd, hoe vier jaar na de uitkomst van de iPhone er alsnog een weer-applicatie kan uitkomen die de competitie wegblaast. Hoewel Buienradar selectieve informatie prima weergeeft en nieuws-apps zoals NU ook wel de buitentemperatuur weergeven, biedt geen van deze apps een echt uitgebreid, informatief overzicht. Weer gelukkig wel, met locatiegebonden informatie die tot in de luchtvochtigheid in detail treedt.

Finger Battle :: iPhone (€0,79)
Het multiplayer-spel Finger Battle kwam uit onverwachtse hoek. Het werd namelijk door Rafaël Rozendaal ontwikkeld, een Nederlandse kunstenaar die wel eens vaker met digitale media speelt. Het doel is simpel: druk sneller op jouw kant van het touchscreen dan je tegenstander. Het digitale armpje drukken. Ideaal om met je vrienden te spelen op de wat saaiere momenten in de kroeg. 

(Oh, en natuurlijk hoort Bright Screenzine er ook bij. Onze eerste iPad app. Exclusief voor de iPad. Inclusief film.)

Ken je nog een gedoodverfde favoriet die in Nederland is gemaakt en is uitgekomen in de eerste drie maanden van dit jaar? Laat het vooral weten in de reacties hieronder. 

Reacties

Allemaal Apple? Fail nieuwspost!

 

Hoe de Fuck kan je zo dom zijn?! Je ziet toch dat ze zeggen APP dus waar denk je dan waarvan het is mogooltje. De reactie van jou is de domste reactie die ik gelezen heb.

 

Had toch op z'n minst één Android-app verwacht. Jammer dit.

 

Android apps zijn welkom. Welke had je er graag tussen gezien? In onze lijst Android apps staan vooral veel buitenlandse, vandaar dat die nu niet in deze post terug te zien zijn. 

 

idd fail, waar zijn die android apps?
en desnoods nog die voor de BB want daar zal ook wel wat interesants bij zitten!

 

Layar is er voor Android en iPhone, is Nederlands én is net behoorlijk verbeterd.

/schaamteloze promotie :-)

 

Wie weet haalt ie de lijst van het tweede kwartaal ;)

 

Alleen maar Apple-producten? Lijkt meer op een advertorial dan een waardig nieuwsitem!

 

boekenbol is er ook gewoon voor Android hoor! is wel duidelijk dat bright pro iPhone is, in de inleiding staat nog net Android genoemd maar dat is dan ook alles. en de Android bright app werkt ook vaak niet naar behoren

 

Die hadden we dan ten onrechte gemist. Voegen we toe, dank!

 

@Arnold laten ze eerst maar met een Blackberry Bright app komen

 

Natuurlijk, Apple is op dit moment gewoon de grootste, en de belangrijkste apps komen op dit platform als eerste uit.
Onzin om meteen te beginnen over advertorial. Kom op zeg, wees realistisch!

 

How about Nimbuzz met 30M actieve users..

 

dat is geen recente Nederlandse app...

 

Android Apps werken bij voorbaat k.t

 

Leuke lijst, leuk weergegeven. (goed omschreven bedoel ik daar ook mee)
Nice artikel!

 

iPhone! iPhone! iPhone! Yeaaaaaahhhhhhh!!!!!! Yeahhhhhhhhhh!!!!!!

 

iPhone rulezzz

 

Nieuwe android app: HikeNode. Met Nederlandse wandelroutes.
Zie http://hikenode.wordpress.com/about

 

ga een eind lopen met je android

 

Tip voor de bright redactie: laat in de android versie van jullie app automatisch al het nieuws met de woorden appstore, iPhone en Apple wegfilteren. Dat scheelt veel zinloos commentaar. Misschien ook filteren op app, is tenslotte ook een vinding van die nare jongens van Apple, maar dan zou Google eerst met een originele benaming moeten komen

 

Je hoeft niet zo arrogant te doen hoor. Als je niet tegen commentaar op Apple kunt, ga dan lekker op een Apple fan forum zitten waar je geen gebruikers tegen komt van een ander platform.

 

Android?!

 

Fail. Alleen Iphone en Ipad? Dit is het bewijs! Google heeft gefaald! Ik verkoop mijn androids en koop alleen nog maar Apple!

Pffff

 

Waarom geen apple EN!!!Android,heb je ook geen rede om te klagen toch??.

 

Warom zou je zoiezo klagen..?
Jij koopt een android moet je maar accepteren dat hij een artikel maakt over iOS! Dus gewoon je mond houde anders moet je Elf maar een android app top 10 in elkaar gaan flanzen...

 

De Parkmobile app is ook uitgekomen voor Android. Die was al geweldig om mee te parkeren voor de iPhone, nu ook voor Android. Die had er bij gemogen.

 

Het valt me wel op dat het altijd op dat het niet de Apple gebruikers zijn die deze zinloze discussies beginnen, het bezorgt mij bijna een vooroordeel over Android gebruikers (BB fanaten doen er nl. niet zo kortzichtig over).

Het gaat hier om een top 10 apps uit eigen land. Als deze voornamelijk van Apple platforms zijn dan is dat maar zo. 2 redenen die ik mij kan voorstellen;
1 Apple is onweerlegbaar pionier op dit gebied
2 Apple heeft maar een paar varianten in hardware en kan de apps dus op de maximale mogelijkheden van die hardware baseren. Voor Android is er een wildgroei aan hardware met uiteenlopende specificaties. Om iets te maken wat op al die apparaten functioneert is niet aantrekkelijk dus leidt tot minder spannende apps.

Overigens zijn Apple gebruikers bereid om aanzienlijk meer te betalen voor apps dan de android gebruikers (onafhankelijk onderzocht). Er zit dus geen geld in apps ontwikkelen voor Android.

Voor een dubbeltje op de eerste rij zitten is prima, maar schreeuw dan niet zo hard. Volgens mij zijn de reacties onder Android gerelateerde artikelen namelijk een stuk rustiger...

 

@ Damoklets : +1

 

@ Martin waar las jij kritiek op Apple? Ik zag alleen verongelijkte reacties van android fans

 

Bedankt voor de apps!

 

Hahaha, altijd weer die jaloerse Android kinderen. Leuk artikel en bedankt voor de tips!

 

Buienalarm super app!!
voor Android is ook nederlands zoals de naam doet vermoeden.
handig voor het nederweer;)

 

Android = goedkope troepzooi ;-)

 

H

 

Treintijden is een top-app (vooral op android)

 

Ik neem een trein-app pas serieus als er via de crowd aangegeven wordt welke trein er voor je neus gaat verschijnen. Ik vind de NS zo belachelijk duur, daar wil ik dan voor Eindhoven-Amsterdam wel een intercity met gele veloursstoelen voor, geen crappy dubbeldekker. Daar ga ik graag een half uur later voor weg als ik die info heb.

 

Nutloss apps=Fail

 

Nutloss apps verkeerd spellen = epic fail

 

Is er gewoon hoor die BB Bright app. Welliswaar een onofficiele recompile, maar werkt hier prima.

 

Haha android owned!

 

Ik ga friet halen

 

Leuk overzicht! En thanks voor het classificeren van Shoudio als top app :) keeps going strong , expect updates soon!

 

Nieuwsbrief