Top 5: Energiebesparende tips voor Android

Top 5: Energiebesparende tips voor Android

11-09-2012 13:05 Laatste update: 28-04-2018 16:07

Is de batterij van je Android-toestel vaak snel leeg? Check onze tips om je batterijduur te verlengen.

Het grootste voordeel van Android - de openheid van het mobiele platform - is tevens zijn grootste nadeel. Omdat Android zo open is en 'echte multi-tasking' ondersteunt, is het mogelijk dat je batterij door energievretende apps of onjuiste instellingen te snel leeg is. Met een paar simpele stappen verleng je de batterijduur van je Android-smartphone enorm.

1. Verwijder de Facebook-app
Het zal voor velen een moeilijke beslissing zijn, maar het verwijderen van de Facebook-app zal je minimaal tien procent aan batterij schelen. De Android-app draait constant op de achtergrond met vier verschillende services en neemt ongeveer 30 megabyte in. Deze vier services houden je telefoon vaak wakker omdat ze constant checken of je een nieuwe notitifactie hebt. Aan Facebook de taak om een goede Android-app te ontwikkelen die niet constant op de achtergrond draait. Een goed alternatief is de mobiele webversie van Facebook, die dikwijls zelfs sneller en beter werkt dan de Android app.

2. Stel synchronisatielimieten in
De meeste apps synchroniseren elk kwartier of uur om nieuwe data op te halen. Dit kun je verminderen en soms compleet uitschakelen door in de instellingen van apps te graven. De officiële Twitter-app heeft er bijvoorbeeld een handje van om elke tien minuten nieuwe tweets op te halen. Deze synchronisatieinterval is ook maximaal naar 4 uur te verlagen. Kijk bij elke app even of je een synchronisatielimiet kunt instellen. Dit betekent echter niet dat je geen notificaties meer krijgt, want apps als Gmail, Twitter en Facebook ondersteunen gewoon push-berichten. De betreffende energieverspillende synchronisatie betekent nieuwe content ophalen die niet specifiek voor jou is bedoeld.

3. Zet GPS uit, wifi aan en verlaag de helderheid van je scherm
Je kunt veel energie besparen door GPS uit en wifi aan te zetten. Het uitschakelen van de GPS zorgt ervoor dat apps als Facebook, Google Maps, Twitter, Foursquare en vele andere niet op de achtergrond je locatie opvragen. Het inschakelen van wifi scheelt ook, want het verbruikt minder energie dan je mobiele 3G of HSDPA-verbinding. Dit geldt alleen als je ook daadwerkelijk met een draadloos netwerk verbonden bent, want anders zoekt je Android-toestel constant naar beschikbare wifi-netwerken. Het verlagen van de helderheid van je scherm is ook een goede manier om energie te besparen. De optie 'automatische helderheid' is de goede balans tussen energiezuinigheid en schermhelderheid, maar het instellen van een lage schermhelderheid komt de batterij meer ten goede. Dit komt omdat de lichtsensor van je Android-toestel niet constant hoeft te checken of de helderheid omhoog of omlaag moet.

4. Mijd automatische taskkillers
Taskkillers hadden in Android 2.2 (Froyo) misschien nog wel een nuttige functie, in de hogere versies van Android regelt Google's mobiele besturingssysteem het limiet van achtergrondprocessen helemaal zelf. Dit soort taskkillers draaien, net als die vervelende apps die je wilt uitschakelen, ook op de achtergrond en verbruikt hierdoor net zo veel energie. Sinds Gingerbread is het eigenlijk niet meer nodig om een dergelijke taskkiler te gebruiken. Bij Honeycomb, Ice Cream Sandwich en Jelly Bean heb je zelfs de mogelijkheid om actieve apps weg te swipen en ze hiermee af te sluiten. Als je wilt weten wat er op de achtergrond draait, kun je via de instellingen naar apps gaan en daar alle huidige actieve apps bekijken en desgewenst stoppen.

5. Root je smartphone en installeer een custom rom en kernel
Eén van de fijnste aspecten van Android is de mogelijkheid om je toestel te unlocken en te rooten. Door het unlocken en rooten, wat bij een Google Nexus-toestel heel makkelijk gaat, kun je een custom rom (software) en kernel (kern van besturingssysteem) installeren. Hierdoor heb je meer instellingsmogelijkheden, zit je niet vast aan het langzame updateproces van sommige fabrikanten en ben je de baas over je eigen Android-toestel. Het is bijvoorbeeld mogelijk om de voltages van je toestel en de processorsnelheid te verlagen of de governor (hoe snel een toestel processorsnelheden activeert) aan te passen. Als je de stap van het unlocken en rooten durft te nemen, gaat er een hele nieuwe Android-wereld voor je open.