Top 5: Energiebesparende tips voor Android
Top5

Top 5: Energiebesparende tips voor Android

dinsdag 11 september 2012 15:05

Is de batterij van je Android-toestel vaak snel leeg? Check onze tips om je batterijduur te verlengen.

Het grootste voordeel van Android - de openheid van het mobiele platform - is tevens zijn grootste nadeel. Omdat Android zo open is en 'echte multi-tasking' ondersteunt, is het mogelijk dat je batterij door energievretende apps of onjuiste instellingen te snel leeg is. Met een paar simpele stappen verleng je de batterijduur van je Android-smartphone enorm.

1. Verwijder de Facebook-app
Het zal voor velen een moeilijke beslissing zijn, maar het verwijderen van de Facebook-app zal je minimaal tien procent aan batterij schelen. De Android-app draait constant op de achtergrond met vier verschillende services en neemt ongeveer 30 megabyte in. Deze vier services houden je telefoon vaak wakker omdat ze constant checken of je een nieuwe notitifactie hebt. Aan Facebook de taak om een goede Android-app te ontwikkelen die niet constant op de achtergrond draait. Een goed alternatief is de mobiele webversie van Facebook, die dikwijls zelfs sneller en beter werkt dan de Android app.

2. Stel synchronisatielimieten in
De meeste apps synchroniseren elk kwartier of uur om nieuwe data op te halen. Dit kun je verminderen en soms compleet uitschakelen door in de instellingen van apps te graven. De officiële Twitter-app heeft er bijvoorbeeld een handje van om elke tien minuten nieuwe tweets op te halen. Deze synchronisatieinterval is ook maximaal naar 4 uur te verlagen. Kijk bij elke app even of je een synchronisatielimiet kunt instellen. Dit betekent echter niet dat je geen notificaties meer krijgt, want apps als Gmail, Twitter en Facebook ondersteunen gewoon push-berichten. De betreffende energieverspillende synchronisatie betekent nieuwe content ophalen die niet specifiek voor jou is bedoeld.

3. Zet GPS uit, wifi aan en verlaag de helderheid van je scherm
Je kunt veel energie besparen door GPS uit en wifi aan te zetten. Het uitschakelen van de GPS zorgt ervoor dat apps als Facebook, Google Maps, Twitter, Foursquare en vele andere niet op de achtergrond je locatie opvragen. Het inschakelen van wifi scheelt ook, want het verbruikt minder energie dan je mobiele 3G of HSDPA-verbinding. Dit geldt alleen als je ook daadwerkelijk met een draadloos netwerk verbonden bent, want anders zoekt je Android-toestel constant naar beschikbare wifi-netwerken. Het verlagen van de helderheid van je scherm is ook een goede manier om energie te besparen. De optie 'automatische helderheid' is de goede balans tussen energiezuinigheid en schermhelderheid, maar het instellen van een lage schermhelderheid komt de batterij meer ten goede. Dit komt omdat de lichtsensor van je Android-toestel niet constant hoeft te checken of de helderheid omhoog of omlaag moet.

4. Mijd automatische taskkillers
Taskkillers hadden in Android 2.2 (Froyo) misschien nog wel een nuttige functie, in de hogere versies van Android regelt Google's mobiele besturingssysteem het limiet van achtergrondprocessen helemaal zelf. Dit soort taskkillers draaien, net als die vervelende apps die je wilt uitschakelen, ook op de achtergrond en verbruikt hierdoor net zo veel energie. Sinds Gingerbread is het eigenlijk niet meer nodig om een dergelijke taskkiler te gebruiken. Bij Honeycomb, Ice Cream Sandwich en Jelly Bean heb je zelfs de mogelijkheid om actieve apps weg te swipen en ze hiermee af te sluiten. Als je wilt weten wat er op de achtergrond draait, kun je via de instellingen naar apps gaan en daar alle huidige actieve apps bekijken en desgewenst stoppen.

5. Root je smartphone en installeer een custom rom en kernel
Eén van de fijnste aspecten van Android is de mogelijkheid om je toestel te unlocken en te rooten. Door het unlocken en rooten, wat bij een Google Nexus-toestel heel makkelijk gaat, kun je een custom rom (software) en kernel (kern van besturingssysteem) installeren. Hierdoor heb je meer instellingsmogelijkheden, zit je niet vast aan het langzame updateproces van sommige fabrikanten en ben je de baas over je eigen Android-toestel. Het is bijvoorbeeld mogelijk om de voltages van je toestel en de processorsnelheid te verlagen of de governor (hoe snel een toestel processorsnelheden activeert) aan te passen. Als je de stap van het unlocken en rooten durft te nemen, gaat er een hele nieuwe Android-wereld voor je open.

Daniël schrijft voor RTL Nieuws en RTL Z over technologie, van smartphones en slimme stofzuigers tot privacy en asymmetrische encryptie. Houdt van espresso, de middeleeuwen en terabytes.

Reacties

Bij punt 4: als je apps 'wegswipet' sluit je de app niet, enkel jouw multitask toegang. in principe draait hij dan nog... dat merk je wanneer je een task killer installeert.

 

Dat geldt inderdaad voor een hele kleine groep (vaak vervelende) apps, waaronder Facebook, iTunes remote en andere apps die standaard op de achtergrond draaien. Vrijwel alle andere apps worden gewoon afgesloten. Daarom ook: kijk even in het actieve apps-overzicht :-)

 
afbeelding van Ingeborg van Lieshout

ik heb die facebook app al vaker proberen weg te gooien. "Eerst updaten". Waarna het me nog niet lukt hem weg te gooien. Hoe?

 

Het is meestal bloatware en kan alleen verwijderd worden als je toestel rooted is.
Maar gewoon niet opstarten helpt ook.

 

Hey, daar is 'ie weer! Nog steeds krijgt IEDERE reactie van jou direct een positieve vote. Wat ben je toch een vreselijk sneu zelfpromotend mannetje!

 

Hey, daar is 'ie weer! Nog steeds krijgt IEDERE reactie van jou direct een positieve vote. Wat ben je toch een vreselijk sneu zelfpromotend mannetje!

 

Dan was de app waarschijnlijk al geïnstalleerd toen je de smartphone kocht. Heel vervelend, want dan kun je de app niet verwijderen zonder je toestel te rooten.

 

Beetje rare tips dit...

De Facebook app hoeft niet verwijderd te worden. Het is ook gewoon mogelijk het checken voor updates en meldingen uit te zetten.

Wifi moet zoveel mogelijk uit gelaten worden, WiFi en 3G aan kost meer stroom dan alleen 3G. WiFi bespaard alleen stroom bij intensief data gebruik.

Custom roms leiden in sommige gevallen tot een veel kortere accuduur, je moet dus echt weten wat de goede roms zijn en niet zomaar geavanceerde instellingen veranderen. Een lagere kloksnelheid betekend lang niet altijd een langere accuduur bijvoorbeeld.

 

Nieuwsbrief