Top 5: Innovatief materiaalgebruik
Top5

Top 5: Innovatief materiaalgebruik

donderdag 28 oktober 2010 13:37

De Materiaalprijs voor innovatief materiaalgebruik verzamelt de brightste producten van het Klokgebouw in één expositie.


In één dag alle moois en slims van de Dutch Design Week zien, is bijna niet te doen. De Dutch Design Awards in het Greenhouse, de Graduates van de Design Academy, het nieuwe ontwerpdorp van Piet Hein Eek en vervolgens een Klokgebouw vol aan dingen die meer aandacht waard zijn dan je nog over hebt. Op zo'n moment moet een product van goede huize komen om te zorgen dat je ervoor blijft stilstaan. In de hoek met twintig genomineerden voor de Materiaalprijs lukte dat bijna ieder product. Een hoogtepunt in het Klokgebouw op Strijp-S.


5:: Deadjeans
Een favoriete jeans draag je tot op de draad. En als er dan echt niets meer van over is, stuur je de kontzakken naar Paul Kruize. Voor iets minder dan 30 euro maakt hij er met de hand een toffe smartphone-hoes van. Voor in de kontzak van je nieuwe spijkerbroek.
www.deadjeans.com
4:: Waste ware
Heb je je wel eens verbaasd over de hoeveelheid koffiedrab die er bij elk kopje achter blijft? Matthijs Vogels perst de koffieprut tot een bewaardoosje. Prachtig van kleur, keihard door vrijkomende hars, en heerlijk geurend voor de chocolade of koffie die je erin bewaart. Het materiaal doet nog het meest denken aan bakkeliet van een oude telefoon.
www.sproutdesign.nl

3:: Crunch Bags
De tassen van Ilvy Jacobs zijn met hun kartonachtige kleur en turquoise details zo al mooi. Daarbovenop komt dat het geen leer is, maar verkreukeld papier dat op katoen is gelijmd. De serie van vier sporttassen wordt juist mooier als je ze meeneemt door wind en weer.
www.ilvyjacobs.nl


2:: De Goedzak
De aanmoedigingsprijs gaat naar Simon Akkaya voor De Goedzak. Met die doorzichtige afvalzak voor nog goed te gebruiken spullen stimuleer je het "delen" in de maatschappij. 'Een eenvoudig idee met veel potentie', zegt de jury.
www.waarmakers.nl


1:: Waste Materials
Officiële winnaar is viltkunstenares Claudy Jongstra met Waste Materials. Jongstra beheert het hele productieproces van haar kudde schapen tot de verfplanten waarmee ze verf maakt om haar vilt te kleuren. Daarbij ontwerpt zij ook het afvalproces door resten weer tot grondstof te maken.
www.claudyjongstra.nl
De twintig ontwerpen staan nog tot eind komend weekend tentoongesteld in het Klokgebouw in Eindhoven.

Ingeborg blogt voor Bright.nl al sinds de start in oktober 2005. Haar specialiteiten zijn architectuur, stedenbouw, design en duurzaamheid.

Reacties

Wow, die koffiebakjes zijn echt fascinerend. Overigens lijken die kartonnen tassen heel eco, maar dat zijn ze natuurlijk niet zolang er katoen voor gebruikt wordt. Niet dat ik ze niet mooi vind overigens.

 

ooit van bio-cotton gehoord?

 

Tja, als we massaal bio-cotton gaan gebruiken, zal de bio handel dat niet meer aan kunnen, en wordt bio cotton hetzelfde als "gewone katoen."

 

Die goedzak zou zeker vandaag de dag een welkome toevoeging zijn. Een leuke verrassing, een cadeautje zomaar op de stoep. Ze moeten dat trouwens wel aan oom agent uitleggen; ben zelf eens in de kraag gevat toen ik (met een slok op, dat wel) wat kliklaminaat tussen het afval op de stoep uit wilde vissen :P

Die koffiedrab is ook erg gaaf, en ruikt het echt naar koffie?

Maar vooral bedankt voor het vermelden van die DEADJEANS, een prachtige laatste bestemming voor je favo spijkerbroekie en ook nog eens in Nederland! Want om je stukje denim nu de halve wereld over te laten vliegen... Maar dat ga ik zéker overwegen.

Super initiatieven, zo maak je recyclen dus leuk!

 

Dag meneertje Wozzles,

dank voor het compliment! Heb je nog een dode jeans liggen?

 

Mijn kontzak is juist als eerste stuk en wel dankzij die telefoon! Iets klopt er dus niet aan die dead jeans :)

 

Zit je dan op je telefoon?

 

@ingeborg: link naar de site van claudia klopt niet - .com ipv .nl

 

Lekker creatief en inspirerend!

 

Nieuwsbrief