Top 5 iPhone-apps van 2008
Top5

Top 5 iPhone-apps van 2008

woensdag 17 december 2008 18:38

iPhone-liefhebbers opgelet: welke vijf apps maakten het verschil in 2008, en welke runners-up kun je nog meepikken?


Betere Blackberry's, snellere Samsungs en nieuwere Nokia's ten spijt: de iPhone 3G is het beste staaltje technisch vernuft van 2008. Een fikse stoet zogenaamde iPhone-killers heeft het afgelopen jaar de krachten met de Apple-telefoon gemeten en aan het kortste eind getrokken. Waarom? Dankzij de superieure software - en dan in het bijzonder de vele applicaties die sinds de lancering van de Appstore in juli zijn uitgebracht.

Welke apps stijgen mijlenver uit boven het niveau van de alomtegenwoordige zaklampen en todolijstjes? Welke programma's hebben ons in vervoering gebracht, tot tranen toe geroerd, daadwerkelijk vermaakt? De Bright-redactie sloot zich vier dagen op in een blokhut in Elst om te komen tot de volgende lijst van vijf dodelijk goede, welhaast onmisbare iPhone-apps.

5: Hyves
'Nu snap ik waarom mensen Hyves gebruiken', hoorde ik iemand zeggen over de onlangs gelanceerde iPhone-app 'Hyves' (iTunes-link) van het sociale netwerk. Ook ik prefereer de interface van dit fijne programmaatje boven de logge, rommelige Hyves-website. Een topvijfplaats is verdiend: veel gebruikers keken er reikhalzend naar uit en de app maakt de belangrijkste verwachtingen waar. Een minpunt: aparte programma's voor afzonderlijke websites voor specifieke telefoons hebben niet de toekomst - Hyves.app is in feite een browser waarmee je alleen Hyves kunt bezoeken. Fijn desalniettemin, een welverdiende vijfde plek.


4: iNap
De applicatie iNap (iTunes-link) bezit die unieke kwaliteit die een topvijfplaats oplevert: je gelooft je oren niet als je hoort wat-ie doet. Wát zeg je, het is een reiswekker die je - dankzij GPS en integratie met NS-planner Trein.app - wakker maakt zodra je het station binnenrijdt? Jazeker. Toch zonde om te vroeg wakker te worden terwijl je trein stilstaat in de polder, had je nog mooi kunnen doorslapen, nietwaar? Programma's als deze zorgen dat ik mijn iPhone uit pure liefde welterusten kus als hij de oplader ingaat, want het moet natuurlijk wel een beetje van twee kanten komen. iNap, de vierde plek in de Bright-topvijf is voor jou!

Shazam

3: Shazam
Leuk op feesten en partijen: swingend op de dansvloer vraagt je danspartner van welke artiest het aanstekelijke liedje toch is dat nu wordt gedraaid. Als je niet kunt bogen op encyclopedische popkennis kun je deze dankzij Shazam (iTunes-link) veinzen door achteloos op te lepelen dat het uiteraard Wolf like me is van TV on the Radio. Sympathieker is het om Shazam de eer te geven die het toekomt, omdat dit programmaatje een fragment van een willekeurig mopje muziek opneemt, comprimeert, uploadt, analyseert en de namen van artiest en titel terugstuurt. Chic! Ook leuk is het minder bekende Midomi, dat ook werkt door een deuntje te zingen of te neuriën. Gezamenlijk goed voor een verdiende plek in de topdrie.

 

2: Ocarina
In winkelcentra wereldwijd worden Peruaanse panfluitspelers nog net niet verdrongen door muzikale iPhone-bezittters, maar die trend voorspellen we alvast voor 2009. Diverse drumcomputers en gitaargenerators zijn de revue gepasseerd, maar vallen in de categorie net-niet. Ocarina (iTunes-link) tovert je iPhone om tot een echt instrument: een Ocarina, maar dan eentje die zuivere tonen produceert en waarvan ook nog eens de toonsoort instelbaar is. Een beetje blazen in de microfoon en prachtige melodieën als het hieronder ten gehore gebrachte Amazing Grace (c.q. Waarheen leidt de weg...) weerklinken - of worden uitgezoden via internet, want dat kan het appje ook. Briljant met een hoofdletter B, en niet alleen omdat deze zin met dat woord begint.


1: Trein
Waarom geen Ocarina op één, of Shazam? Verdient veredelde trajectplanner Trein (iTunes-link) werkelijk de Bright-bokaal van Beste iPhone-app? Driewerf zekers-te-weten, want uiteindelijk telt dagelijks nut toch net een tikje zwaarder dan de aanvankelijke verwondering over kekke gimmicks die slechts wordt herbeleefd tijdens demonstraties voor opa en oma. Trein is handig, snel, intuïtief en heeft met GPS-integratie en iNap-koppeling meer paardekracht onder de motorkap dan je aanvankelijk zou denken. Bovendien is het achterliggende verhaal mooi: programmeur Dennis Stevense is een student die zich met dit programma niet geliefd maakte bij de NS, dat met een eigen iPhone-app bezig zegt te zijn.

Runners-up
Uiteraard is een lijst van vijf beperkt en kent u ze wellicht al - maar hee, de rubriek heet nu eenmaal 'Top 5', okee? Maar niet getreurd, genoeg runners-up die we niet onvermeld zullen laten. Een paar camera-apps: Photoswap (hierboven afgebeeld naast Trein) laat je anoniem kiekjes uitwisselen met andere gebruikers waar ook ter wereld - helaas voornamelijk hitsige homo's. Een kleine onmisbare camera-app is iEasycamera, waarmee je eenvoudiger foto's van jezelf kan maken (het hele scherm wordt een afdrukknop). Nog meer foto-lol heb je met Juxtaposer, een uitstekende montagetool waarmee je hoofden kunt verwisselen.

Brothers in Arms

Dan een paar goeie games: Bejuweled 2 is verslavend, Trism is misschien nog een tandje beter. Brothers in Arms (afgebeeld) is een overtuigende 3D-shooter en Fieldrunners is dé game van het moment. Twitteraars kunnen terecht bij Twitterfon of Twittelator, en met Aroundme of het nieuwe Locly vind je wat er in je omgeving te doen of te zien is. Ook is de iPhone een uitstekende afstandsbediening met Remote, maar ook met VNC en Pockettouch. De hieronder afgebeelde chatapplicaties Fring en Nimbuzz horen er natuurlijk ook bij. En vooruit, Seadragon Mobile van Microsoft verdient eveneens een plekje op de lijst.

Fring en Nimbuzz

Toekomst
En wat verwachten we in 2009? Nou, de recente komst van een aantal indrukwekkende, gelikte games is een voorbode van de definitieve doorbraak van de iPhone als handheld-gaming device, zeker met de TV als groot beeldscherm. Minder duidelijk is wat we moeten aanvangen met de single-website-apps - als zelfs NU.nl een aparte app nodig heeft, moet elke site dan zijn eigen software aanbieden in plaats van gewoon de website beter mobiel toegankelijk te maken? Tot slot is er een categorie apps met een vraagteken. Er zijn ontelbaar veel mogelijkheden voor programma's die je camera, GPS-positie, sociale netwerk en persoonlijke voorkeuren combineren tot iets briljants. Voorspellingen zijn welkom in de comments, ik kijk alvast reikhalzend uit naar 2009.

Reacties

Ik vind App Sniper ook wel een goeie, die houdt bij welke Apps er nieuw zijn of in de aanbieding zijn.
 

eenzijdig en slap lijstje...

mijn aanraders:

muziek: Noise.io Pro, iDrum, PaklSound1 en synthpond

nuttig: Things, FTP on the Go, Hotspot en Pennies

zinloos: Fake Calls, Flip Clock en Rotary Dialer

games: Enigmo, Flick Fishing en Aqua Hoops

 

Ik wordt er wel een beetje jaloers van met mijn HTC, al die mooie (en soms zelfs nuttige apps) maar zolang er geen behoorlijke navigatie op zit stap ik niet over. Dat is voor mij toch wel een misser van formaat. En kan iemand mij uitleggen wat daar de logica achter is?

 
Geen navigatie? En Google Maps dan? Die combineert de Google Maps-zoekfunctie en routeplanner met GPS.
 

Jaap, Google Maps is geen navigatie, ook niet met gps. Het is wel een mooie app, vooral lopend trouwens:-)
Prima lijstje verder.

 

Klopt, google maps met gps is erg cool maar niet te vergelijken met een Tomtom (of dergelijke navigatie). Met name als je door een vreemde stad rijdt met de auto heb je al een bijrijder nodig om op tijd de kaart voor je te interpreteren en dat is alsnog erg lastig.

 

Hmmm, blijkbaar is mijn reactie jullie niet welgevallig, aangezien die niet verschijnt.
Maar goed, om het samen te vatten: mooi, al die apps, wordt er jaloers van, maar geen behoorlijke navigatie is een misser van formaat!

 
@Mix We verwijderen echt niet zo maar reacties hoor, je moet alleen iets geduldiger zijn ;)
 

wat is een misser, mijn tomtom one xl werkt perfect geen geouwehoer met een vaak gebrekkig GSP ontvangst (heb voor mijn werk ook een HTC Pro met GPS bagger spul is het).

Alleen de mensen die geen iPhone hebben klagen over de GPS, camera enz.

 

Ik zeg buienradar en fileinfo

 

Alleen doet Fileinfo het niet meer, vanwege een update op de site van de ANWB.

De makers zijn dacht ik al wel bezig met een update.

Groeten,
www.annejanroeleveld.nl

 

Trein op 1? Die is alleen leuk als je ook daadwerkelijk met de trein reist. Voor mij totaal nutteloos. Nee ik had helaas een beter lijstje verwacht.

 
Elke dag nemen een miljoen mensen de trein in Nederland. Zoveel unieke bezoekers heeft ook Hyves niet hoor. You can't please everyone... Maar kom gerust met je eigen favoriete apps. Alleen zeggen dat mijn topvijf niet bij jou in de smaak valt is voor precies nul mensen nuttig. Kom, welke app is jouw favoriet, dan?
 

Sjah, het blijft natuurlijk enigszins subjectief. Als je niet van muziek houdt is Shazam ook niets, en als je op de antillen woont heb je ook niets aan buienradar ;) maar dat betekent niet dat het geen goede apps zijn.

Je hebt natuurlijk wel een beetje gelijk, maar het mes snijdt aan twee kanten, een platform als dit nodigt uit tot gespecialiseerde apps maken, die zijn er dan ook heel veel. Ik vind het een leuk lijstje!

 

Helaas is de iPhone en zijn App Store de molensteen om de nek van OS X. Waar de open-source/shareware knutselaars voor Windows en Linux vrolijk doorprogrammeren, is de OSX freeware/shareware software wereld een dode planeet sinds de iPhone uit is. Alle OS X developers zijn op Gold Rush in het land van dwaze iPhone nonsense apps.

 
Dat valt te betwisten. Je krijgt pas goede programma's als er een verdienmodel is zodat programmeurs er geld mee kunnen verdienen en hun talent 100 % kunnen aanwenden voor het schrijven van iPhone-programma's. Bovendien trekt het ook developers aan die niet meer voor Windows / Linux programmeren in de hoop met iPhone-programma's geld te verdienen. Maar er zit ook wat in natuurlijk. Kun je je analyse onderbouwen?
 

Mijn vermoeden komt doordat 8 van de 9 shareware programma's die ik vorig jaar voor OSX heb gekocht in 2008 geen enkele serieuze update hebben gehad, terwijl ze in 2007 en eerder toch wel eens in de paar maanden een patch of update hadden.

 

Je kan het ook van de andere kant bekijken. Heel veel programmeurs/bedrijven deden niet aan OSX. Deze "Gold Rush" is voor velen de motivatie te gaan ontwikkelen op OSX & iPhone.

 

Ik woon niet in NL dus bovenstaande apps zijn voor mij niet zo van toepassing maar mijn lijstje: Handig: Weer, WifiFoFum, Nu.nl, Nimbuzz, Translator, StreamItAll.
Muziek: Easy Relax, Tap Tap.
Spelletjes: Shooter, Chocolate Shop, KittenEscape, MM Park MIni, Sally's Salon, MazeFinger en Jigsawed.
Ik speel graag korte spelletjes en op de Ipod Touch is het ook leuker dan op de Nintendo DS spelen.

 

Niet alleen homo's photoswappen, kijk maar eens op photoswapbabes.con of op flickr..
Verder wel een leuk lijstje, Alleen niet voor iedereen kloppend.
Vind dat de google app er ook wel tussen mag.

 

Games: Aurora Feint-The Arena, Texas Hold'em, Space Out. Music: iDrum, Noise.io pro, Bassline, iProRecorder, RjDj Album, Shazam. Apps: Nu.nl, Buienradar, File info, Remote.

 
Een paar goede nieuwe games: Frenzic (simpel maar verslavend actiepuzzelspel), Newtonica 2 (puzzelen, totaal anders dan het eerste deel), 7 Cities TD (net als Fieldrunners een Tower Defense-variant, ik vind deze leuker), Sim City (wel aan de complexe kant voor een iPhone-game).
 

Ik mis er nog wel eentje eigenlijk: RunKeeper (www.runkeeper.com): een app die al die dure gps hardloop en fiets apparatuur (bijna) overbodig maakt.

Works like a charm en is nog gratis ook. Hoera!

 

Dan vind ik iMapMyRun stukken beter! http://linktoapp.com/imapmyrun

Geeft onderweg actuele info (via de boxjes) en kun je uploaden naar de site waar je hem op google maps kunt zien.

 

Blijf objectief Graag.. Trien op nummer 1? kan toch niet. ik ries elke dag met de trien en ik gebruik lever 9292ov.nl
en trein is geen origneel Concept . hij haalt de informatie uit de site van de NS. dus wat is daar in gods naam bezonder?

ik denk jij zal in 2009 steeds minder programmas voor de iphone zien . komt dat de hardware heeft veel beperkingen . denk hier aan de bluetooth van de iphone .

 

Maar de Trein app legt een schil om de site van de NS die stukken beter is!
Zo hoef je geen tijd meer in te voeren en zelfs de plaats ook niet meer. (hij ziet immers al hoe laat het is en op welke plek je staat)
Dat scheelt alleen al twee stappen!

http://www.annejanroeleveld.nl

 

Afbeelding bij ocarina doet het niet... Ik zie iig alleen een legoblokje op mijn ipod, wat ook op flash kan duiden, wat wel een groot gemis is op de iPod/iPhone. Maar dat staat los van het leuke lijstje :-)

 

Ik ben ook een van de Trein-junkies ;-). Iedere dag start voor mij met een blik op de actuele situatie. De planner is uitstekend. De NS zou moeten proberen om van zijn NIH-syndroom af te komen....

 

Cool! Ben benieuwd naar de top 5 voor de <a href="http://www.gsmpedia.nl/iphone-4">iPhone 4</a>!

 

De gratis iPhone app van Alle Toprestaurants is ook een aanrader, met de beste restaurants van Nederland, incl Michelin, Gault Millau en Lekker Gids waarderingen. Ze hebben ook een site, http://www.alletoprestaurants.nl

 

Nieuwsbrief