Top 5: Readers voor Nederlanders
Top5

Top 5: Readers voor Nederlanders

maandag 18 januari 2010 14:54

Je leest over tal van nieuwe readers voor eboeken, maar de meesten zijn hier niet te koop. Deze vijf wel.

Readers zijn booming, bleek onlangs ook tijdens de CES. Twintig nieuwe modellen werden er gepresenteerd. Veel readers bereiken Nederland echter niet, althans niet op een officiële manier. Nogal wat apparaten zijn vooral gericht op de Amerikaanse markt met ingebouwde 3G-connectie en e-bookshops. Dat geldt bijvoorbeeld voor de Nook van Barnes & Noble, de Daily Edition van de Sony Reader, de Alex van Spring Design of de eDGe van Entourage. Maar ook hier hebben we wel degelijk een keuze. Van de readers die vanuit Nederland zijn te bestellen kozen we voor deze vijf modellen met zwart-wit eInk-schermen:

5. Hanvon WISEreader N526
Kleine goedkope reader (5 inch) met wat zinvolle extra's. De Wisereader N526 heeft een touchscreen plus qwerty-toetsen voor het invoeren van zoekopdrachten (zie foto links). Je kunt er aantekeningen op maken met een styluspen. De N526 is niet de mooiste maar heeft wel een Engelstalige text-to-speech-functie. Intern geheugen bedraagt maar 512 mb. Prijs: zo'n 260 euro.

4. iRex DR-800S
De DR-800S van het Eindhovense iRex is lekker groot met zijn 8.1 inch scherm. Hij heeft een hogere resolutie (768x1024) dan de meeste andere readers. Het Wacom-touchscreen bedien je met een styluspen. Er zit een 2 gb microSD-kaart bij. De 800S ondersteunt onder meer ePub, PDF, JPG, Tiff en Barnes & Nobles-boeken met kopieerbeveiliging. Prijs: 500 euro.

3. iRiver Story
De iRiver Story valt op door zijn ingebouwde qwerty-toetsen, handig voor invoeren van zoekopdrachten binnen documenten. Hij slikt ook Powerpoint-, Word- en Excel-bestanden. De 6 inch reader heeft veel intern geheugen (2 gb) en speelt ook audio-bestanden af. Logisch, iRiver maak al vele jaren degelijke mp3-spelers. Niet duur: vanaf 280 euro.

2. Amazon Kindle Global
De internationale versie van Amazons Kindle is sinds kort vanuit Nederland te bestellen in twee versies: 6 inch (circa 230 euro) en 9,6 inch (circa 380 euro). We hadden 'm graag op de eerste plek gezet vanwege zijn ingebouwde 3G-verbinding, boekenwinkel en text-to-speech. Maar helaas: wie graag Nederlandstalige ebooks leest, kan beter geen Kindle nemen. Amazon verkoopt namelijk bijna geen Nederlandse ebooks en digitale boeken gekocht bij Nederlandse sites werken niet op de Kindle, want die ondersteunt het ePub-formaat niet. En websites bezoeken op het apparaat mag in Nederland ook al niet, behalve Wikipedia dan. De Kindle is wel goed als je houdt van Engelstalige boeken en media. Of als je alleen via de Piratebay gedownloade PDF's wilt lezen. Zelfs dan is de Kindle nog best goedkoop. Met de Kindle-applicaties voor pc, Mac en iPhone kan je verder lezen waar je op de e-reader gebleven was. Dat heeft de rest ook niet. Blijft doodzonde van dat minieme Nederlandse e-bookaanbod op Amazon.

1. Onyx Boox
De mooie witte 6 inch reader Onyx Boox heeft zowel een touchscreen als wifi. En wel een webbrowser voor bezoeken van sites. Natuurlijk, readers koop je voor het lange leeswerk, maar de optie iets op het web te lezen blijft toch wel erg fijn. De Boox leest naast PDF en Mobipocket ook ePub, het ebookformaat dat Nederlandse sites hanteren. Het interne geheugen is niet zo groot (512 mb) maar uiteraard uitbreidbaar via sd-kaartjes. Audiobooks en mp3's speelt hij ook. Prijs: vanaf 375 euro.

Afgevallen: de Sony Readers van vorig jaar omdat ze alweer verouderd voelen (geen Wifi/3g of qwerty-toetsen) en de beloofde nieuwe versie van de BeBook met als toevoegingen wifi en touch. Want dit model laat nog op zich wachten. Ook nog lang niet gearriveerd in de lage landen zijn Samsungs nieuwe E6 (6 inch, eInk-scherm) en de net aangekondigde DR-950 van Asus met een 9 inch Sipix-scherm.

Waarschuwing: over een jaar verschijnen readers met kleurenschermen en nieuwe displaytechnieken, van bijvoorbeeld het Nederlandse Liquavista en het Amerikaanse Pixel Qi. Die ontwikkelingen doen deze readers met hun zwart-wit eInk-schermen verbleken. Maar goed, daar heb je tijdens de vakanties in 2010 nog niets aan.

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

Ik wacht wel tot ze in kleur uitkomen en dan hoop ik dat ze ook als digitale fotoalbum gebruikt kunnen worden.

 

Kleur gaat nog heeeeel lang duren.

 

Zooo, de I-rex heeft mooie metamorfose gehad. Ik heb de eerste exemplaren in handen gehad en die waren zo lelijk dat ik me serieus afvroeg of ik er wel mee gezien wilde worden.

 

Ik wil mijn comics kunnen lezen. In kleur en lekker snel.... Wellicht toch wachten op de Islate...

 

Nog even wachten tot Apple uit komt met een nieuw product. Dan kijk ik wel verder naar een reader. (Apple Tablet?)

 

Waarom is de Sony Reader verouderd en de Kindle Global, die niets meer dan een Kindle 2 is, niet?

 
@Timo: De Sony Readers die in Nederland te koop zijn hebben geen 3G of Wifi en een minder handige bediening.

Kindle 2 heeft via 3G downloaden van Engelstalige boeken, kranten en tijdscriften. Je kunt ook documenten mailen naar je Kindle (0.99$ per MB). Met de Sony moet alles via USB. Niet in alle situaties handig. Sony Reader heeft ook geen text-to-speech. Sony Reader heeft ook geen qwerty-toetsen zoals Kindle.

Maar samenstellen van deze top 5 is complexer dan kiezen tussen Kindle of Sony. Een van de twee Sony Reader had ook op 4 of 5 gekund. Maar ze vielen ook om andere redenen af. Bij de Sony Reader Touch gaat het schermlaagje dat het touchgedeelte verzorgt heel erg ten koste van de leesbaarheid, vind ik. De BeBook of zelfs de eerste iLiad van irex waren beter leesbaar. En vanwege die leesbaarheid koop je juist zo'n e-reader...

Dan de Sony Reader Pocket nog.Dat is een kleiner 5 inch exemplaar en is vooral een concurrent voor de genoemde Hanvox, maar die heeft gewoon meer functies en qwerty-toetsen. Je wilt wel degelijk soms iets opzoeken binnen een document, de Pocket heeft geen touchscreen of qwerty dus dat gaat niet goed
 

Wanneer zal er 1 komen onder de € 100,- waarschijnlijk pas als de kleuren-eReaders er zijn gaan deze in de aanbieding... Achja we blijven wachten

 

Ik heb geen bezwaar tegen je keuzes. Maar wel de volgende opmerkingen:

De sony reader touch heeft een ingebouwd toetsenbord. Dus geen vervelend toetsenbord aan de buitenkant. Wat het mogelijk duurder maakt maar ook gevoeliger voor schade. Het ingebouwde toestenbord blinkt daarentegen weer niet uit in handigheid (sony).

De kindle. Die moet echt op de laatste plek komen. Een disfunctioneel apparaat wat in nederland dus niets te zoeken heeft als het geen nederlandse boeken etc. ondersteunt. De g3 funtionaliteit heeft hier in nederland ook weinig nut. Veel geld voor weinig bruikbaars.

De sony touch heeft ook een stylus en je kunt er ook aantekeningen mee maken en tekst opzoeken.

Voor de e-strip liefhebbers: in een nederlands computerblad heeft hierover een tip gestaan. Koop een goede (pakweg € 90 a € 100) digitale 'fotolijst'. Hiermee zijn ook digitale strips mee te lezen. Ik geef geen garantie maar het was een positief artikel. Overigens kun je er ook gewone ebooks mee lezen. Natuurlijk geen i-inkscherm maar als overbrugging naar het moment dat er meer en betere e-readers verschijnen een goedkoop (relatief) alternatief.

Nog ten aanzien van je keuzelijst. Het belangrijkste blijft wat jij als lezer ermee wilt. Dus of een e-reader op 1 of 5 staat is niet zo relevant. Bedenkt eerst wat jij met zo'n apparaat wilt en waar ie aan moet voldoen. Dan vergelijken voordat je gaat kopen.

Ik ben tevreden met mijn sony-reader-touch. Voorlopig althans.

Laatste toevoeging: momenteel zijn er via het programma calibre zogenoemde recipes te gebruiken voor het downloaden van nieuwssites.

De mooiste toepassing zal straks komen (werkt al gedeeltelijk in amerika) als je met je toestel online (3g) e-artikelen en nieuwssites direct op je e-reader kunt lezen.

Er zit toekomst in.

 
De Sony Reader Touch had veel beter leesbaar geweest als hij een Wacom-scherm onder het Eink-scherm had gehad, zoals de Boox, de DR-800S, etc. Nu is hij minder goed leesbaar dan de rivalen. Je ziet het zelfs als de oude Bebook naast de Sony Reader Touch legt. Dat heb ik vorige zomer gedaan: http://www.flickr.com/photos/tonie/3874620974/ De kritiek op de Kindle heb ik ook, zoals je kon lezen. Maar hij is zelfs als je alleen PDF's wilt lezen erg goedkoop vanwege extra's als Qwerty, text-to-speech, woordenboek, en gratis Wikipedia (de enige site die je wel met de Kindle in Nederland mag bezoeken). Ik lees trouwens meer Engelstalige boeken en er zijn vast meer mensen die dat doen en die hebben aan de Kindle wel degelijk wat. Voor de meeste Nederlandse lezers, is de Kindle idd geen nummer 1, dus daar staat ie ook niet

Als er iemand een zoekstring weet om te zoeken op alleen Nederlandstalige Kindle-books op Amazon, houd ik me aanbevolen... ik kom nu niet verder dan enkele tientallen nederlandstalige werken
 

Leuke gadgets. Maar ik stiefel nog steeds lekker naar de boekenwinkel.

 

Ik had een vraagje. Ik heb interesse in de hanvon n526. Heeft iemand hier ervaring mee?ik zit best te twijfelen tussen de sony touch, de hanvon n526 en de iriver story.
Ik heb zelf niet zo veel verstand er van maar heb gelezen dat de sony toch veel reflectie heeft.
Ik wil vooral pfd bestanden gaan lezen en aantekeningen maken. internet en mp3 hoeft van mij niet zo.
kan iemand mij wat meer informatie geven. Ook in de winkel is het moeilijk om er 1 te vinden. het zijn of de andere modelen of alleen via internet te bestellen.

Ik hoop dat er iemand kan reageren, alvast bedankt hiervoor.

 

Nieuwsbrief