Top 5: Tv’s op de IFA 2012
Top5

Top 5: Tv’s op de IFA 2012

zaterdag 08 september 2012 08:29

3d is zo 2011. De toekomst is 4K ultra hd, maar daar zijn we nog niet helemaal. Wat is het nieuwste op tv-gebied?

Nou waren er wel 4K tv’s aanwezig op IFA. Sony had bijvoorbeeld de 84 inch grote XBR-84X900 staan, met een resolutie van 3840x2160. Dat zag er als verwacht ongelooflijk goed uit. Ik zou haast durven beweren dat de stap van full hd naar 4K indrukwekkender is dan die van sd naar hd. De 4K tv van Sony leek wel een raam, zo belachelijk scherp zijn de beelden.

Ook Toshiba en LG lieten met 4K-schermen de spierballen zien. En Sharp had zelfs een 70 inch 4K-scherm met multitouch hangen. Het meest indrukwekkend was een prototype dat ik op de Panasonic stand vond: 8K plasma. Een beeldkwaliteit die in woorden haast niet te vangen is.

Heel aantrekkelijk voor de normale consument zijn die schermen nu nog niet. Er is nog maar amper materiaal in die resolutie en bovendien betaal je al snel 20.000 euro voor zo’n tv. Dat is over een paar jaar natuurlijk heel anders, maar daar kopen we nu niks voor. Gelukkig valt er op bestaande technieken nog genoeg te schaven.

Sony Bravia HX950
Ook al is het een ‘gewone’ full hd tv, toch durfde Sony deze Bravia HX950 op de IFA gewoon recht naast hun 4K-pronkstuk te zetten. Niet onterecht hoor: dankzij meer individueel dimbare led-elementen en verbeterde Intelligent Peak Led-technologie was het contrast indrukwekkend. Ook het glas dat over het scherm ligt, zal hierin meespelen. Daarnaast zit de X-Reality PRO beeldprocessor in deze Bravia. Die moet zowel native maar voornamelijk materiaal van mindere kwaliteit oppoetsen. Het is een trend die je praktisch overal ziet: beelden worden gladgestreken. Je moet ervan houden, maar dan doet deze Bravia dat erg goed. Vanaf begin december verkrijgbaar in 55 inch voor 3000 euro en 65 inch voor 5000 euro.Samsung ES9500
Samsung’s stand op de IFA was haast onmogelijk groot. Een fors deel van de grote hal was gevuld met een tros ES9500 oled beeldschermen. Samsung is duidelijk trots op de televisie, wie ook maar een seconde kijkt begrijpt direct waarom. Het haast randloze 55 inch beeldscherm geeft kleuren en contrasten weer waar lcd zelfs met de grootst mogelijke moeite niet aan kan tippen. Ook bewegingen zien er bijzonder vloeiend uit op deze flinterdunne tv, zonder dat het gekunsteld aandoet. Wanneer de tv uitkomt is nog niet duidelijk, een prijs evenmin. Dat die boven de 6000-7000 euro zal liggen verwacht ik wel.Philips 9000
Het topmodel van Philips dit jaar is de 9000-serie smart tv. Het toestel onderscheidt zich met Moth Eye: een filter dat over het scherm ligt. De bionische technologie zorgt ervoor dat licht optimaal wordt afgekaatst van het scherm. Dat maakt dat de zwarten er zelfs met direct licht op het scherm altijd diepzwart uitzien. Samen met de Micro Dimming Premium techniek zorgde dat voor een van de zwartst ogende lcd’s die ik ooit zag. De afstandsbediening is trouwens ook handig: een toetsenbordje aan de onderkant en te gebruiken als een soort van Wii-mote. Geen stembediening of gebaren bij Philips: die technieken zijn nog niet ver genoeg om een waardevolle toevoeging te zijn, vinden ze in Eindhoven. Verkrijgbaar in 45 en 60 inch en verschijnt in het najaar, prijzen nog niet bekend.Panasonic TX-L60ET5
Panasonic kwam op de IFA onverwachts met een nieuwe televisie. Eerder dit jaar introduceerden ze hun toptoestellen al, nu verrasten ze met de 60 inch TX-L60ET5. Hoewel 55 inch ondertussen in elke woonkamer bon ton lijkt te worden, is deze 60 inch de grootste lcd die Panasonic ooit maakte. Opvallend is dat de 3d bij dit toestel passief is; alle andere Panasonic toestellen maken gebruik van actieve 3d. Zoals we van Panasonic gewend zijn, ogen de kleuren nergens overtrokken of opgeblazen. Een verademing in een wereld waar de meeste tv’s door middel van kleuren naar je schreeuwen. Deze 60 inch verschijnt later dit jaar, prijs nog niet bekend.LG EM9600
De oled tv van Samsung was al ongelooflijk, van kleur tot rand en dikte. De EM9600 van LG ging daar nog lichtjes overheen. De tv won al de EISA-award voor European Display Achievement Award. Niet onterecht: de beeldkwaliteit is ongeëvenaard, je zou haast vergeten dat je met ‘maar’ een full hd te maken hebt. En de tv is dun, ondoenlijk dun: maar 4 millimeter, met een rand van maar 1 millimeter. Tonie was eerder ook al onder de indruk van deze oled die door gebruik van een extra, witte subpixel scherp en bijzonder kleurrijk oogt. En zo vloeiend als bewegingen op deze razendsnelle oled gaan, zo stroef is de prijs. LG zegt dat de tv die eind dit jaar verschijnt tussen de 10 en 13 duizend euro gaat kosten.

Floris wordt enthousiast van gadgets, films, series en games, maar als er iets slechts tussen zit begint hij al snel te brommen. Wordt daarom door collega's ook wel 'de Maarten van Rossem van de techjournalistiek' genoemd. Die geuzenaam draagt hij met trots.

Reacties

Ze gaan me toch niet vertellen dat ik binnenkort weer genaaid ben met mn kast vol bluerays he? 4k blueray.. Zie de bui alweer hangen. En die prijzen dan voor die tv's? Laat maar lekker in de winkel hangen. 6 tot 20k pffft..

 

Het zou mooi zijn als je films voortaan digitaal kon kopen met de gatantie tot upgraden. Dat je t.z.t. dus gratis of voor een schappelijke bijdrage mag upgraden naar de nieuwe versie.

Volkomen whisful thinking natuurlijk. Drie, vier keer voor dezelfde film betalen is ondertussen normaal.

 

En toch...full HD begint al te wennen en is niet meer zo sensationeel scherp. Ook al hebben ze in Hilversum nog zeker 30 jaar nodig voordat alle programma's full HD worden uitgezonden. Neem het NOS journaal bijvoorbeeld...dat peperdure staande decor zie ik nog steeds in 576i. De stap naar 4K is voor de marketing weer heel interessant: speelfilmverzamelaars zullen ook dan hun collecties weer moeten upgraden. Met 4K bereik je overigens een scherpte die beter is dan de meeste bioscoopzaaltjes.

 

Helemaal waar. Met de intrede van full hd had men het vaak over bioscoopkwaliteit. Met dvd trouwens ook al. Maar met 4K komen we daar pas echt aan. Veel van de digitale projectors die nu in bioscopen gebruikt worden, zijn 4K.

Natuurlijk kun je er gedonder op zeggen dat tegen de tijd dat 4K in de VS is ingeburgerd en hier net begint, bioscopen netjes doorschuiven naar 8K. Verschil moet er zijn.

 

@Bright: Bij de philips tv heb je het over "de zwarten ..." kun je op diverse manieren lezen.
Ik ga ervan uit dat jullie"de zwarte kleuren" bedoelen en niet de zwarte medemens.

 

Daar bedoel ik natuurlijk de kleuren op de tv mee.

Altijd lastig duidelijk maken: zwart is geen kleur, maar op bijvoorbeeld die Philips maar zeker die oleds was het zwart écht zwart. Op veel oudere of goedkopere lcds is het zwart meer grijs.

 

Nieuwsbrief