30 gadgets waar we naar uitkijken

30 gadgets waar we naar uitkijken

15-02-2016 17:39 Laatste update: 27-04-2018 10:12

Smartphones, VR-brillen, drones en meer. De tofste gadgets op onze verlanglijst.

VR-headsets

2016 moet boven alles het jaar van de virtual reality worden. Wat staat ons te wachten?

Oculus Rift: Het is de bekendste VR-bril, maar nog steeds niet op de markt. Maar in april is het zover: dan verschijnt de consumentenversie van de Oculus Rift. In ons land kost hij in de pre-order 700 euro. Als je 'm nu koopt, wordt hij overigens pas in juli geleverd.

HTC Vive: Nog een interessante headset, gemaakt door HTC in samenwerking met Valve. Dat bedrijf maakte ooit games als Half-Life en is nu eigenaar van gamingplatform Steam. Waarschijnlijk zal de Vive zich dan ook vooral op games richten. Hij moet in april uitkomen.

PlayStation VR: Over games gesproken, ook Sony brengt dit jaar een VR-bril op de markt. Het is de PlayStation VR, die met de PS4 te gebruiken is. Deze bril heeft games als duidelijke focus en moet in de eerste helft van 2016 uitkomen.

Smartphones

De smartphone blijft de broekzakgadget en dat zal in 2016 niet veranderen. Deze sequels verwachten we dit jaar:

Kleine iPhone: Komt ie wel of komt ie niet? De geruchten zijn hardnekkig dat Apple dit jaar een nieuwe budgettelefoon op de markt brengt. De  iPhone 5SE (of toch iPhone 6C?) zou nog in de eerste helft van dit jaar kunnen verschijnen. Het toestel zou een scherm van 4 inch meten en iets mindere specs hebben dan de iPhone 6S. We zijn benieuwd.

iPhone 7: Met iets meer zekerheid is te zeggen dat Apple dit jaar de iPhone 7 uitbrengt. En dat is spannend, want het betreft nu geen S-model, dus we mogen weer grotere veranderingen in de behuizing verwachten. Stapt Apple af van de homeknop? Komt er een oled-scherm? Op die vragen zullen we waarschijnlijk in september een antwoord krijgen, wanneer het bedrijf doorgaans nieuwe toestellen presenteert.

Samsung Galaxy S7 (Edge): Samsung presenteert waarschijnlijk aanstaande zondag in Barcelona zijn nieuwe vlaggenschip. De vraag is of het toestel een drukgevoelig scherm krijgt. De S7 en S7 Edge zouden het 5,1 inch formaat krijgen, evenals een langere accuduur 

LG G5: Ook LG komt naar verwachting komende week in Barcelona met een nieuwe smartphone, de LG G5. Waarschijnlijk krijgt het 5,3-inch toestel een vingerafdrukscanner en een usb-c-aansluiting. Uit gelekte afbeeldingen blijkt er boven het reguliere scherm nog een kleiner schermpje te zitten. 

Project Ara: Hoe staat het eigenlijk met de modulaire telefoon van Google? Project Ara begon ooit als het project Phonebloks van de Nederlandse Dave Hakkens, maar werd later onderdeel van Google. Dankzij modules kunnen gebruikers zelf hun telefoon samenstellen of uitbreiden. Medio 2016 moet de eerste consumentenversie eindelijk op de markt komen.

Wearables

Je ziet ze nog niet overal, maar techbedrijven zetten flink in op smartwatches. Ook dit jaar zullen er weer enorm veel uitkomen, maar wij kijken het meest uit naar deze drie.

Apple Watch 2: Is het al tijd voor de tweede generatie Apple Watch? In 2015 verscheen de eerste smartwatch van Apple op de markt, maar misschien brengt het bedrijf dit jaar een S-versie of volledig nieuwe Watch op de markt. Wie weet komt er een rond model, maar misschien blijft het design gelijk en ligt de focus op snelheid en prestaties. Mocht hij er dit jaar al komen, dan verschijnt hij volgens geruchten niet eerder dan halverwege 2016.

Samsung Gear S3: Het is wel heel vroeg om er naar uit te kijken, want de Gear S2 is slechts een paar maanden uit. Maar Samsung werkt hard aan nieuwe wearables, het bedrijf heeft er inmiddels al zeven op de markt. De Gear S3 zal mogelijk eind dit jaar kunnen komen. In een interview met Bright liet Samsung doorschemeren wel wat te zien in smartwatches met een uitvouwbaar scherm, al denken we niet dat we zoiets dit jaar al zullen zien.

Xiaomi-smartwatch: Eén van de grote Chinese bedrijven die nog geen smartwatch heeft, is Xiaomi. Maar volgens geruchten werkt de fabrikant daar wel aan.

Laptops

Ook qua laptops verwachten we weer spannende dingen van de grote jongens. Wat dacht je van deze:

Macbook Air 15 inch: De afgelopen jaren is de MacBook Air een stuk lichter geworden, maar gaat hij dit jaar de grootte in? Geruchten spreken over een 15 inch-model in 2016. Of dat nou wel of niet gebeurt, wij hopen nog steeds op een Retina-scherm.

Surface Book: Microsoft noemt het de 'ultieme laptop' en de eerste buitenlandse reviews zijn positief. Maar in Nederland is het apparaat nog niet verkrijgbaar. Hij werkt als laptop, maar het keyboard kan los zodat je er als tablet mee kan werken. Daarnaast is het scharnier zo gemaakt dat je het scherm helemaal kunt omvouwen. In de VS en Canada zijn de Surface Books in elk geval niet aan te slepen.

AirBar: Oke, het is geen laptop, maar wel een toffe accessoire voor je notebook. Met de AirBar maak je van elk laptopscherm een aanraakgevoelig display. Dat doet het door onzichtbaar licht op je scherm te projecteren. Waar je het scherm aanraakt, wordt het licht onderbroken, wat de software vertaalt als input.

Keezel: Met de Keezel heb je altijd een veilige vpn-dienst en wifi-netwerk bij de hand. Je koppelt het kiezelvormige apparaat aan je laptop en je hebt meteen de beschikking over een groot aanbod aan veilige verbindingen, waarmee je ook kunt wisselen van land. De accu is 7000 mAh en te gebruiken als oplader voor je smartphone of laptop. 

Augmented reality

Met augmented reality sluit je jezelf niet volledig af van de wereld, zoals bij VR, maar leg je als het ware een extra laag over de werkelijkheid. Ook daarvan gaan we steeds meer zien.

Magic Leap: Veel rond de Magic Leap is nog niet bekend, uiteindelijk moet het een 'breed platform voor visuele dataverwerking' worden. Dat klinkt vaag. Volgens de makers kun je er straks alles mee wat een smartphone kan, met de echte wereld als scherm. Magic Leap wordt een concurrent van Microsoft’s HoloLens en oprichter Rony Abovitz deelt alvast wat klappen uit. Volgens hem ga je misselijk worden van de HoloLens. Van de Magic Leap natuurlijk niet.

Project Aura: Google erkende in 2015 dat de Google Glass nog niet klaar was voor de consumentenmarkt, maar dat betekent niet dat het product niet wordt doorontwikkeld. Er moet een nieuwe versie van Glass komen die waarschijnlijk op bestaande brillen geklikt kan worden. Hij zou een wat groter display krijgen en kan tot twee uur doen met een volle accu. Op zijn vroegst komt het apparaat half 2016 uit. 

HoloLens: Of er een consumentenversie verschijnt is niet bekend, maar in 2016 komt in elk geval de ontwikkelaarsversie van Microsoft’s HoloLens. Met de augmented reality-bril wordt het bijvoorbeeld mogelijk om schermen op je muur te projecteren en om videogames zoals Minecraft op je keukentafel te spelen.

Drones

Ze zijn al jaren in opkomst, maar dit jaar zien we erg interessante nieuwkomers onder de drones:

GoPro Karma: De actiecamera’s van GoPro zijn heel populair om aan een drone te hangen, maar in 2016 komt het bedrijf met een eigen drone. Karma kan niet alleen vliegen, maar neemt ook meteen beelden in 360 graden op.

Lily: De Lily is een kleine drone die selfies maakt. Hij vliegt constant om je heen (voor 20 minuten) om vast te leggen wat je doet. Ideaal voor sporters die hun handen vol hebben. Lily is lekker klein en is waterdicht. Als hij in water terecht komt, drijft hij vanzelf weer boven. Het apparaat verschijnt in februari.

Yuneec Typhoon H: In de eerste helft van 2016 komt Yuneec met een drone op de markt die zelf obstakels kan vermijden. Daarvoor heeft de Typhoon H een RealSense-camera van Intel aan boord waarmee de omgeving wordt geregistreerd. De drone maakt ook 360-graden video’s in 4K-resolutie en landt dankzij een speciaal systeem altijd op zijn pootjes, ook als de motor uitvalt.

Parrot Disco: De nieuwe drone van Parrot gaat vanzelf naar 50 meter hoogte en neemt dan de besturing over. Je hoeft 'm alleen maar in de lucht te gooien. Hij kan tot 45 minuten vliegen met een snelheid van maximaal 80 kilometer per uur. De Disco Drone heeft een 14 megapixel-camera waarmee het hd-beelden kan maken.

Crowdfunding

Revols: Draadloze oordopjes die zich helemaal naar je oren vormen, zodat ze niet uit je oren vallen. Op Kickstarter heeft het project al bijna 1,8 miljoen opgehaald, ze worden deze maand nog verzonden.

Miito: Hij is al een paar jaar in ontwikkeling en scoorde een nominatie voor de James Dyson Award. Dit jaar komt de Miito uit, een slimme waterkoker die voorkomt dat je water verspilt. Op Kickstarter werd ruim 800.000 euro opgehaald voor het project, hij wordt in april verscheept.

Petbot: Je huisdieren een snoepje geven als jij op kantoor bent, dat kan met de slimme container Petbot. Het apparaat ziet er zelf ook als een vrolijk dier uit. Aan boord is een microfoon en camera. Daarmee kun je beesten roepen en ze bekijken of er foto’s mee nemen. Via de smartphone kun je zorgen dat je huisdier een snoepje uit de bak krijgt.

Blocks: Dit Kickstarterproject haalde 1,6 miljoen dollar op. Blocks is een modulaire smartwatch. De schakels in het bandje zijn modules waarmee je het apparaat bijvoorbeeld meer accuduur geeft, ook kun je bijvoorbeeld kiezen voor een vierkant of rond scherm en voeg je naar eigen wens bijvoorbeeld een hartslagmeter toe. In mei moet hij geleverd worden.

Televisie

LG Signature G6: Eén van de mooiste nieuwe tv's is deze nieuwe 4K OLED-tv van LG, in 65- of 77-inch formaat. Niet alleen ziet hij er van de voorkant mooi uit, maar is het toestel ook enorm dun. De Signature G6 komt in het eerste kwartaal uit. De prijs is in de VS 8000 dollar.

Sony Ultra Short Throw Projector: Sony komt met een nieuwe projector die weinig ruimte inneemt. Omdat je hem dicht tegen de muur kunt plaatsen, staat hij niet in de weg in huis. Het beeld is verstelbaar van 22 tot 80 inch in hd. Je kunt er ook draadloos beelden naartoe sturen. Hij komt in de eerste helft van 2016 uit voor zo’n 1000 euro.

Gaming

Nintendo NX: Volgens geruchten komt er nog dit jaar een nieuwe console van Nintendo, die mogelijk de Wii U opvolgt. Over de 'console' is nog bar weinig bekend, behalve dat hij de projectnaam Nintendo NX draagt. Wijlen Nintendo-ceo Satoru Iwata noemde het een 'een speciaal gameplatform met een gloednieuw concept'. We zijn benieuwd.

Thuis

Tesla Powerwall: Met de Powerwall van Tesla kun je de energie van zonnepanelen thuis de hele dag door opslaan, zodat je de stroom later weer kunt gebruiken. Handig, omdat je een lagere vergoeding krijgt als je meer energie levert aan het net dan dat je zelf gebruikt. De Powerwall kost 3675 euro, zonder de kosten voor de installatie. Bij Eneco is de Powerwall al te reserveren, hij wordt voor april geleverd. Ook BMW en Mercedes hebben sinds kort dit soort thuis-accu's.