5 toffe dingen die je nu al in virtual reality kunt doen

5 toffe dingen die je nu al in virtual reality kunt doen

03-03-2016 08:05 Laatste update: 27-04-2018 08:39

Vijf mooie toepassingen van virtual reality die je nu al kunt ervaren.

(Foto: Uit de serie Away from Reality door Guus ter Beek en Tayfun Sarier)

Robots uit de lucht schieten

Gamers dromen er al jaren van: jezelf onderdompelen in een virtuele gamewereld. Dat je een spel als Mario of Grand Theft Auto in een virtuele wereld speelt, waarin je zelf het hoofdpersonage bent. Dat is nog niet mogelijk met de huidige virtualreality-brillen, maar de HTC Vive laat je al wel met pistolen robots uit de lucht knallen. Het apparaat is sinds deze week te koop voor 899 euro.

De Vive is een wat meer geavanceerde bril die samenwerkt met camera's en sensoren die de speler in de gaten houden. Zo kun je een beetje in de ruimte bewegen, zonder dat je tegen een muur of tafel botst. De twee controllers kunnen in de virtuele wereld elk object voorstellen, van een kwast tot een geweer. Door virtual reality wordt een simpel schietspelletje opeens heel bijzonder.

Concerten in 360-graden

Geen geld voor een kaartje voor het concert van Paul McCartney? Met een virtualreality-bril - zelfs de kartonnen variant! - kun je concerten in 360-graden beleven. De Amerikaanse startup Jaunt (lees ons interview met de Nederlandse oprichter uit 2014) maakt zulke 360-graden-video's van concerten. Zo kun je toch nog het concert van McCartney in het Amerikaanse Candlestick Park zien.

Bij dergelijke concerten in 360-graden is het vaak mogelijk om van positie te wisselen. Denk bijvoorbeeld aan verschillende plekken op het podium: naast de artiest, net ervoor of gewoon in het publiek. En vergeet niet een goede headset op te zetten!

Interactieve kinderfilms

Google heeft een app uitgebracht met korte films die speciaal zijn gemaakt voor kartonnen virtualreality-brillen. Geef je zoontje of dochtertje de bril en laat ze rondkijken en spelen in interactieve animatiefilms als Windy Day, die is gemaakt door de regisseur van de film Ratatouille. In de korte film verliest een muisje door de harde wind zijn hoed, en probeert hij hem terug te vinden.

De app, genaamd Spotlight Stories, biedt verschillende interactieve verhaaltjes aan. Sommige verhaaltjes zijn zelfs meerdere keren leuk, omdat je meer over het verhaal te weten komt zodra je een keer de andere kant op kijkt.

Therapeutische behandelingen

Dat virtual reality niet alleen geschikt is voor entertainment, laten verschillende klinieken en onderzoekers zien. Virtuele ervaringen worden ook ingezet om mensen van hun angsten af te helpen. Denk bijvoorbeeld aan een fobie voor spinnen of vliegangst, waarvoor virtuele ervaringen beschikbaar zijn die mensen helpen hun angsten te overwinnen. De spinnen of het vliegtuig zijn dan niet echt, ze lijken echt genoeg om dezelfde angst op te wekken.

Eén van de bedrijven die dergelijke virtuele ervaringen ontwikkelt, is CleVR uit Delft. Zij hebben een heuse vliegtuigsimulator gebouwd die samenwerkt met een virtualreality-bril. Ook bieden zijn verschillende virtuele ervaringen aan die helpen met sociale stoornissen. Een voorbeeld hiervan is een gesimuleerde drukke winkelstraat waar de patiënt doorheen loopt.

Op virtueel schoolreisje

Hoe zou het zijn om op Mars te lopen? Of om te kijken hoe het koraalrif wordt bedreigd? Het kan met Expeditions, een programma van Google waarmee kinderen met een kartonnen virtualreality-bril virtuele schoolreisjes kunnen maken. De kinderen gebruiken de kartonnen brillen als een verrekijker, om voor eventjes te kijken hoe die virtuele wereld eruitziet.

De leraren kunnen via een tablet het beeld van de scholieren sturen en op die manier belangrijke punten aanstippen. Dit geldt bijvoorbeeld voor een virtueel bezoekje aan een museum, waarbij de leraar bij een schilderij inzoomt en iets over de manier van schilderen vertelt.

Expeditions is vooralsnog alleen beschikbaar in de Verenigde Staten, Canada en Zweden, maar het is door de goedkope kartonnen brillen voor leraren al wel mogelijk om soortgelijke virtuele ervaringen met hun scholieren te delen.

In onze rubriek VR van de week zie je meer leuke VR-ervaringen om zelf te proberen.