Top 5: Beste drones voor onder de kerstboom

Top 5: Beste drones voor onder de kerstboom

23-12-2016 13:12 Laatste update: 27-04-2018 00:55

In december zetten we de beste gadgets voor onder de kerstboom op een rijtje. Deze keer: drones.

De lijst is genummerd van één tot en met vijf, waarvan de bovenste als beste is getest.​

1. DJI Mavic Pro (1199 euro)

De opvouwbare Mavic Pro van het bekende dronebedrijf DJI is met afstand onze nummer één. Het apparaat is lekker compact en weegt maar 743 gram: een ideale drone om in je rugtas mee te nemen. Hij filmt beelden in een 4K-resolutie, heeft een topsnelheid van 65 kilometer per uur en kan 27 minuten in de lucht blijven. 

De drone volgt automatisch mensen en objecten en heeft verschillende modi om beelden te maken, bijvoorbeeld in een cirkel om een persoon te vliegen. Je kunt de drone besturen met je smartphone, maar DJI levert er ook een kleine afstandsbediening bij. Hier koppel je de smartphone aan om livebeelden van de drone te zien en hem tot een afstand van 7 kilometer te besturen.

2. Bebop Bebop 2 (549 euro)

De Bebop 2 is een fijne drone voor beginnende professionals. Je leert er snel mee vliegen, de beeldkwaliteit van 1080p is prima en de app en ondersteuning met bijvoorbeeld firmware-updates zijn dik in orde. Daarnaast vliegt de Bebop 2 met een maximumsnelheid van 60 kilometer per uur lekker vlot door de lucht en houdt hij dat zo'n 25 minuten vol.

Omdat je de Bebop 2 met de smartphone bestuurt, kan de verbinding soms wegvallen. Voor 150 euro kun je controller kopen waarmee de connectie met de drastisch wordt verbeterd en je dus verder kunt vliegen. Bij die controller zit ook nog een VR-bril waarmee je de wereld ziet door de ogen van de drone. Eén probleempje: je wordt binnen een paar minuten kotsmisselijk. Lees ook onze Eerste Indruk van de Parrot Bebop 2.

3. TRNDlabs Skeye Nano (69 euro)

De kleinste van deze lijst is tegelijkertijd ook de goedkoopste van het stel: de Skeye Nano kost maar 69 euro. Daarvoor krijg je een piepkleine drone die met gemak in de palm van je hand past. Dat kleine formaat heeft wel wat nadelen: je kunt maar een paar minuten met de Skeye Nano vliegen en de video's die worden gemaakt hebben een lage resolutie van 480p.

Door zijn kleine formaat is de Skeye Nando de enige drone uit deze lijst die je binnen kunt gebruiken. Hij vliegt ondanks zijn kleine formaat redelijk stabiel er kan ook enkele trucjes, zoals een 360-graden-flip. De drone wordt bestuurd met een app op je telefoon. Na een paar minuten vliegen kun je hem weer voor een halfuur aan de lader koppelen: zolang heeft hij nodig om weer een volle accu te krijgen.

​4. GoPro Karma (869,99 euro, exclusief GoPro-camera)

De langverwachte Karma-drone van actiecamerafabrikant GoPro is eindelijk te koop. Of nouja, te koop: de drones worden inmiddels alweer teruggeroepen door GoPro. Ze zouden in de lucht plotseling kunnen uitvallen en neerstorten. Het bedrijf biedt op dit moment nog geen verbeterd model in ruil voor een ingeleverde drone. Eerst moet de oorzaak van het probleem worden gevonden.

Maar als de Karma in de lucht blijft vliegen, is het een fijne drone als je al in het bezit bent van een GoPro-camera. Je stopt hem in de drone, die is voorzien van een stabilisator die voor soepele camerabeelden zorgt. Deze gimbal is ook van de drone los te koppelen zodat hij in de hand is te gebruiken. GoPro levert zelfs een tugzak bij de drone, zodat je hem kunt opvouwen en samen met de gimbal en je actiecamera overal mee kunt nemen.

5. Yuneec Breeze (500 euro)

De Breeze van het Chinese Yuneec is een heuse selfiedrone: druk op de knop en hij vliegt in de lucht om vervolgens een 'dronefie' te schieten. Hij is met zijn 385 gram ook erg licht, dus je kunt hem gemakkelijk meenemen. Door dat lage gewicht blijft hij bij harde wind niet heel stabiel in de lucht. Ook de vliegtijd is met twaalf minuten niet erg lang.

De beeldkwaliteit is wel in orde: video's worden geschoten in 1080p en ook de selfies zien er leuk uit. Waar de Breeze echt in uitblinkt, zijn de verschillende videomodi. Neem bijvoorbeeld de orbitmodus, waarmee de Breeze rondjes boven je blijft draaien. Of de modus waarmee de drone je volgt. Omdat je hem zelf niet de hele tijd hoeft te besturen, is de Breeze ook erg geschikt voor beginnende vliegers. Lees ook onze Eerste Indruk van de Yuneec Breeze.

Bekijk ook al onze andere Top 5-lijstjes.