Top 5: Beste laptops voor onder de kerstboom

Top 5: Beste laptops voor onder de kerstboom

20-12-2016 20:35 Laatste update: 27-04-2018 00:55

In december zetten we de beste gadgets voor onder de kerstboom op een rijtje. Deze keer: laptops.

De lijst is genummerd van één tot en met vijf, waarvan de bovenste als beste is getest.​

1. Macbook Pro (2000 euro)

Apple vernieuwt dit jaar het saaiste onderdeel van de laptop: het toetsenbord. De Macbook Pro uit 2016 heeft een touchscreenbalk boven de toetsen, die je op een nieuwe manier laat werken. Neem bijvoorbeeld de emoji-balk, die verschijnt zodra je in bijvoorbeeld een berichten-app iets schrijft. Veel mensen weten niet eens hoe ze het emoji-venster op moeten roepen, maar de Touch Bar maakt het kiezen van je emoji een fluitje van een cent - en heel leuk.

De behuizing van de Macbook Pro is gebaseerd op de kleinere Macbook van vorig jaar. Het model is dunner en lichter dan de vorige Macbook Pro, maar voelt nog steeds solide aan. Door het slankere ontwerp merk je nauwelijks dat je echt een hele krachtige laptop bij je draagt. 

Dan komen we bij het grote obstakel: de prijs. Met een adviesprijs van 2000 euro voor het basismodel is de Macbook Pro enorm duur. Daarnaast wordt de touchscreenbalk nog lang niet door alle apps gebruikt. Wij raden dan ook aan om een jaartje te wachten, maar als je nu een laptop wilt kopen is de Macbook Pro met afstand de beste laptop die je kunt kopen.

Lees ook onze volledige Eerste Indruk van de MacBook Pro.

2. Surface Book (rond de 1500 euro)

De Surface Book is het Macbook-alternatief van Microsoft. Ondanks dat het de eerste laptop van het softwarebedrijf is, maakt de Surface Book indruk. Met een verwijderbaar scherm tover je de laptop in een handomdraai om in een tablet. Daarmee volgt Microsoft het voorbeeld van andere bedrijven als Lenovo en Asus, die al langer dit soort 'convertibles' bouwen.

Het laatste model van de Surface Book heeft een verbeterde accuduur: hij gaat volgens Microsoft een flinke 16 uur mee. De laptop heeft ook krachtigere hardware: een rappe Intel i7-processor, een nieuw koelingssysteem en flink wat grafische power. Er wordt ook een stylus bij de laptop geleverd waarmee je nauwkeurige tekeningen kunt maken. Ben je klaar? Dan bevestig je de stylus via magneten aan de zijkant van het scherm.

Als je de Surface Book wilt kopen moet je nog even geduld hebben: Microsoft brengt de laptop aan het begin van volgend jaar uit. De europrijzen zijn vooralsnog onbekend, maar in Duitsland kost de basisvariant van het apparaat ongeveer 1500 euro.

3. Lenovo Yoga Book (499 euro)

De Yoga Book is net als de Surface Book een convertible waarvan het scherm los van het toetsenbord kan worden gehaald. Ook bij de tablet-met-toetsenbord krijg je een stylus waarmee je opnieuw weer heel nauwkeurig kunt tekenen of aantekeningen kunt maken. Zo'n stylus is bijvoorbeeld handig voor wiskundestudenten die regelmatig formules en berekeningen op moeten schrijven. 

Lenovo levert de Yoga Book met Android (499 euro) of Windows 10 (599 euro). Wil je een echte laptopervaring? Dan kun je beter voor de Windows-variant kiezen. Het nadeel aan de Yoga Book is zijn toetsenbord: in plaats van knoppen indrukken werkt het toetsenbord met touchbesturing. Je drukt dus niets in, waar ondergetekende zelfs na twee weken gebruik niet aan gewend raakte. 

Daarmee is de Yoga Book vooral een goede keuze voor mensen die veel onderweg zijn en het apparaat primair als tablet gebruiken, om hem soms - in de trein of tijdens een vergadering - om te toveren tot een laptop.

4. Lenovo ThinkPad X1 Tablet (1700 euro)

Net als bovenstaande laptops is de ThinkPad X1 Tablet opnieuw een convertible. Het dunne apparaat onderscheidt zich met twee belangrijke features. Allereerst is er in de behuizing een projector ingebouwd. Daarmee kun je de beelden op de laptop op een muur tonen: handig voor het bekijken van een film of geven van een presentatie.

Het tweede onderscheidende onderdeel is de modulariteit van het apparaat. Je kunt het scherm bijvoorbeeld omdraaien waardoor je een soort draagbare televisie bij je hebt. Of je klapt de tablet dicht met het scherm aan de bovenkant, waardoor je een tekentablet krijgt. En voor de pietjes precies kun je zelfs het toetsenbord op verschillende standen (plat, stijl en erg stijl) zetten en de stand kiezen die jij het lekkerste vindt typen.

De Windows 10-laptop is in verschillende configuraties verkrijgbaar. De prijzen beginnen bij 1700 euro. 

5. Asus Zenbook 3 (1700 euro)

De Zenbook 3 van Asus is geliefd in de techwereld. Het is een zeer dunne laptop - vergelijkbaar met de Macbook Air -, maar in tegenstelling tot de Apple-laptop heeft de Zenbook 3 wel krachtige hardware. Een fijne eigenschap van de laptop is dat je kunt inloggen met je vingerafdruk, op eenzelfde manier als bij de nieuwe Macbook Pro. 

Een nadeel van de Zenbook 3 is dat de accuduur tegenvalt. In tegenstelling tot de laptops hierboven gaat de laptop van Asus gemiddeld zo'n één tot twee uur korter mee, wat je echt merkt als je de hele dag onderweg en aan het werk bent. Dat is helaas het gevolg van zo'n lichte en dunne behuizing die minder dan een kilo weegt.