Top 5: drones die levens kunnen redden

Top 5: drones die levens kunnen redden

18-01-2018 17:38 Laatste update: 26-04-2018 14:04

Twee Australische drenkelingen werden vandaag gered door een drone. Maar er zijn meer reddingsdrones. Een overzicht.

1. Drenkelingsdrone

De drone van de Surf Life Saving NSW, een reddingsorganisatie in Australië, werd pas sinds vorige maand getest. Het was nu al van levensbelang. 700 meter van de kust verwijderd spartelden een 17-jarige en 15-jarige jongen in zee. De drone gooide een opblaasbare reddingsslurf. In Katwijk en Qatar worden ook drenkelingsdrones getest, maar daar zijn nog geen resultaten van bekend.


2. Defibrillatordrone

In het geval van een hartstilstand is elke minuut van groot belang. Elke minuut zonder reanimatie en defibrillator verlaagt de overlevingskans met 10 procent. Daarom test het Karolinska Institutet in Stockholm de defibrillatordrone, die vier keer zo snel op locatie moet zijn dan een ambulance. De TU Delft ontwierp in 2014 een drone met hetzelfde idee.


3. Bloeddrone

In Zwitserland kan je nu al gered worden door een drone die bloedmonsters en labresultaten vervoert. De drone van Matternet kan tot twee kilo meenemen en heeft van de Zwitserse autoriteiten toestemming gekregen voor testvluchten, ook over dichtbevolkte gebieden.


4. Lawinedrone

Na een lawine worden er vaak veel helikopters ingezet om mogelijke slachtoffers op te speuren. De Tsjechische UAV Robodrone Kingfisher doet hetzelfde, maar dan met een drone.

In dezelfde categorie valt Aerialtronics, een bedrijf uit Katwijk dat drones wil inzetten voor reddingsoperaties in de sneeuw. Het scheelt volgens hen namelijk veel geld om geen helikopters in te hoeven schakelen.

5. Brandweerdrone

In Twente vliegt de eerste brandweerdrone van Nederland. De drone heeft naast een zoomcamera ook een hittecamera, waarmee de oorsprong van de brand snel kan worden opgespoord.


Buitencategorie: malaria- en bootvluchtelingendrone

Ook een soort van reddingsdrone: de malariadrone. Twee Nederlanders testen een drone die een vloeistof over de rijstvelden spuit, zodat malariamuggen daar geen eitjes kunnen leggen. Zo vermoeden de initiatiefnemers dat ze malaria kunnen terugdringen.

En, tot slot, een drone om bootvluchtelingen te helpen door ze sneller op te sporen.


De nieuwe Bright-app

De Bright-app heeft een update gekregen. Download hem voor iOS of Android