Top 5: Instagram voor video
Nieuws

Top 5: Instagram voor video

maandag 07 mei 2012 22:14

Sinds Instagram door Facebook werd overgenomen, is iedereen op zoek naar de 'Instagram voor video'. Wij zetten er vijf op een rij.

Viddy
Twitter meets Instagram maar dan met video, dat is Viddy in een notendop. Je krijgt namelijk maar 15 seconden om je verhaal op beeld te vangen. Inkorten kan alleen als je een eerder geschoten video selecteert, de app zelf kapt je na 15 seconden filmen af. Wel heb je veel opties, je kunt los van elkaar de focus, belichting en witbalans instellen en vastzetten. Filters (met muziek!) variëren van usual suspects als sepia en 70’s tot speciale filters van bijvoorbeeld Snoop Dogg. In dat geval kringelt er rook door je video terwijl er hiphop klinkt. Sociaal doet Viddy het net zoals Instagram: een eigen ecosysteem met comments en likes, populair en featured. Posten naar Facebook en Twitter, YouTube en Tumblr kan natuurlijk ook.

Socialcam
Bij Socialcam film je zo lang je wilt. De app heeft een handvol vrij standaard filters die je voor het filmen selecteert, leuker zijn de titels die je na het filmen kan kiezen. Met een druk op de knop kun je je eigen filmpje er bijvoorbeeld als een fragment uit een journaal of reisprogramma uit laten zien. Ook kun je bijpassende muziek kiezen. Door gebrek aan functies werkt Socialcam snel en makkelijk. Met minimale taps heb je een video geschoten en op internet gezet. Het heeft een eigen sociaal netwerk, delen en liken naar Facebook en Twitter, YouTube en Tumblr maar ook Dropbox gaat erg simpel.


Selectief is Socialcam niet: een grote stroom beelden komt op je af

Recood
Net zoals Viddy heeft ook Recood een krappe limiet. Hier krijg je zelfs maar tien seconden om te filmen. Ook in Recood kies je voor het filmen al een filter, die ook hier niet verrassend zijn voor wie Instagram ooit gebruikt heeft. Extra vintage zijn het gezoem van een camera en het overslaan van film dat je in je video kunt stoppen. Van alle video apps lijkt het sociale netwerk van Recood het meest op Instagram. Delen kan daarnaast naar Facebook, Twitter en YouTube.

Mobli
Heeft net als Viddy een pro-stand met handmatige focus, belichting, witbalans en zelfontspanner. Ook hier vrij standaard effecten die je voor het opnemen selecteert. Opnemen kan zo lang als je wil. Mobli doet als enige van de vijf apps zowel video als foto, waarbij je ook foto’s kan importeren uit Facebook en Instagram. Het sociale netwerk van Mobli leunt op tags en dat werkt best leuk: via zo’n tag kom je snel andere video’s in dezelfde categorie tegen. Dat lokt sociaal kijken uit op een manier waarop de anderen in deze top 5 dat niet doen. Vandaag is de tag ‘Cinco de Mayo’ bijvoorbeeld prominent aanwezig. Delen doe je alleen naar Facebook en Twitter. Uploaden van video leek bij mij nogal langzaam te gaan.

Klip
Bij Klip heb je standaard een limiet van dertig seconden. Nodig je twee vrienden van Facebook uit voor Klip wordt dat een minuut, nog twee vrienden en je video mag maximaal drie minuten zijn. Ook hier zijn de filters weer ontzettend standaard. Delen naar hun eigen sociale netwerk is leuk gedaan. In Klip kun je namelijk net als in Facebook en Google+ een circle maken. Zo kun je iedere keer als je een filmpje maakt kiezen wie de beelden ziet: iedereen op Facebook en Twitter of alleen een selecte groep mensen. Wie een kijkje neemt in het prominente Trending video’s tab ziet direct dat jonge meisjes met diepe verhalen Klip’s populairste gebruikers zijn.


De meeste gebruikers van Klip gaan niet voor een IDFA-nominatie

Oneervolle vermelding: Color for Facebook
Color werd met een boel heisa aangekondigd, maar maakte de belofte van hét nieuwe sociale netwerk niet waar. De app is sindsdien omgegooid en heeft een onlosmakelijke link met Facebook. Color toont automatisch alle foto’s en video’s van je Facebook-vrienden, een eigen sociaal netwerk is er niet. Video doet Color in de verwarrende vorm van live broadcast. Van tevoren geef je aan wie je video mag zien en of er audio bij zit. Het ‘live broadcasten’ zelf duurt maximaal dertig seconden waarna de video gewoon op je Facebook timeline belandt. De kwaliteit van het beeld is bedroevend en het geheel is ontzettend verwarrend.

Winnaar
Qua features wijken de meest prominente Instagram-maar-dan-met-video apps niet ontzettend van elkaar af. De speciale puntjes waarop ze verschillen zullen de winnaar niet bepalen, dat gaat denk ik zoals altijd bij sociale media het aantal gebruikers zijn. Wat dat betreft lijken Viddy en Socialcam de grootste kanshebbers. Viddy heeft met Shakira, Jay-Z en Will Smith als investeerders al zo’n 16 miljoen gebruikers verzameld. Dat Mark Zuckerberg de dienst gebruikt is natuurlijk ook niet zomaar een teken. Socialcam heeft deals met Snoop Dogg en Linkin Park en bekende gebruikers als Ashton Kutcher. Hun gebruikers zijn de 20 miljoen al gepasseerd. 

Maar eerlijk: wie maakt en deelt ook maar half zoveel video’s met z’n smartphone als dat je foto’s maakt en deelt? Ik schiet echt zelden een filmpje. Als amateurfotograaf kan ik nog wel wegkomen. Maar op film val ik door de de mand, filters of niet.Floris wordt enthousiast van gadgets, films, series en games, maar als er iets slechts tussen zit begint hij al snel te brommen. Wordt daarom door collega's ook wel 'de Maarten van Rossem van de techjournalistiek' genoemd. Die geuzenaam draagt hij met trots.

Reacties

Gewoon recompressen naar 120x160 pixels in H264 met een minime bitrate.

 

Is dit voor appel?... Pfff

 

gewoon uploaden naar youtube en aan de slag met filters in de video manager

http://support.google.com/youtube/bin/static.py?hl=en&guide=1388381&page...

 

Nieuwsbrief