Top 5: Nieuwe architectuur in China
Nieuws

Top 5: Nieuwe architectuur in China

dinsdag 24 maart 2009 11:49

In China wordt een stad uit de grond gestampt met villa's van honderd internationale jonge architecten. Dit zijn de beste.


In het binnenland van China, diep in het onherbergzame Mongolië, bouwt de Jiang Yuan Water Engineering company een nieuwe stad onder de naam Ordos 100. Met hulp van jonge architecten van over heel de wereld wordt de stad uit de grond gestampt. Het Amsterdamse bureau VMW architects won deze maand de prijsvraag om het Hilton hotel te bouwen.

Het cirkelvormige gebouw biedt vanuit alle kamers maximaal uitzicht op de omgeving. De vorm draagt bij aan een efficiënte bedrijfsvoering, eigenlijk vergelijkbaar met een koepelgevangenis zoals in Haarlem. Alle voorzieningen liggen in het centrum van de cirkel, beschermd tegen het barre klimaat in Mongolië. De vorm verwijst naar belangrijke elementen uit de Mongoolse cultuur waaronder de zon, de maan maar ook de yurt, de traditionele behuizing van de lokale bevolking. Het hotelcomplex meet 32 duizend vierkante meter en de bouwkosten zijn geraamd op 46 miljoen euro. Een prachtige opdracht binnen de bouwwereld waar de crisis hard toeslaat. Nog dit jaar wordt de eerste paal in Mongolië geslagen.

Het meest opvallende project in Ordos 100 zijn 100 villas van de hand van 100 verschillende door de Chinese kunstenaar AiWeiWei en het toonaangevende Zwitserse architectenbureau Herzog & de Meuron geselecteerde architecten uit de hele wereld. Hoge kwaliteit in architectuur, met als gevolg het risico op weinig samenhang binnen de buurt. Welke zijn villa's zijn het meest bijzonder?

5 : Kavel 61 door F451 arquitectura, Spanje

Dubbele muren is hoe deze villa de kou en warmte buitenhoudt. Vorm en kleur doen denken aan de beschutting van een bunker. Er zijn zelfs geen ramen te zien. Binnenin geven 5 patios de nodige licht en lucht.

 

4 : Kavel 35 door Frente arquitectura, Mexico
Een ondergrondse woning gebruikt de warmte van de aarde. Om niet helemaal in een grot te wonen, is de woonkamer van glas juist boven de grond opgehangen. Een wenteltrap verbindt de twee.

 

3 : Kavel 13 door NL architects, Nederland
Kamiel KLaasse denkt niet binnen of buiten, maar voegt een derde ruimte toe. Als een interne kas is deze ruimte buffer tussen binnen en buiten terwijl er planten kunnen groeien zodat je een tuin hebt. De routes door het huis zitten slim in elkaar.

 

2 : Kavel 14 door Encore Heureux en G-studio, Frankrijk
Deze villa speelt in op het barre klimaat met een dikke muur ontstaan door slim stapelen van bakstenen. Zelfs de vloeren worden in baksteen uitgevoerd. Dat materiaal plus de onder 45 graden afgesneden rechte hoeken geven de villa een  antroposofische stijl.

 

1 : Kavel 24 door Multiplicities, Verenigde Staten
Als longen en huid is deze villa opgebouwd uit  'schoorstenen' die een x vormen uit wit pleisterwerk met een donkere kleur natuursteen aan de buitenkant. Zo ademt het huis daadwerkelijk frisse lucht in terwijl de gevel warmte va de zon doorgeeft.

Ingeborg blogt voor Bright.nl al sinds de start in oktober 2005. Haar specialiteiten zijn architectuur, stedenbouw, design en duurzaamheid.

Reacties

Wat cool! Ik wil zo'n huis!!

 

Nieuwsbrief