Top 5 Online fotobewerking

vrijdag 24 november 2006 18:25

Natuurlijk is Photoshop de onbetwiste topper onder de fotobewerkingsprogramma's.

Het is alleen zo 'zwaar', duur en complex. En het komt toch best vaak voor dat je op een computer werkt waar nog geen illegale kopie van Photoshop op staat. Gelukkig zijn er ook websites waarop je foto's kan bewerken. Niet zo veelzijdig als Photoshop, maar sommige komen redelijk in de buurt. Ze zijn gratis en werken gewoon in je browser. Is dat even Web 2.0? Tonie selecteerde er vijf.

5 :: Cellsea
Op nummer 5 een beetje een rare site: Cellsea is bedoeld om wallpapers op je telefoon van mobiele kiekjes te maken, maar het werkt ook met normale digitale foto's. De site is een beetje traag, maar geeft je misschien wel de meeste filters en effecten van allemaal. Ook zoomen, un-redo'en of sharpenen, het werkt allemaal.


4 :: Phixr
Phixr biedt je de mogelijkheid om je foto's van sites als Flickr, Fotopic, Buzznet of Photobucket te importeren. Het croppen gaat niet door slepen van je muis maar door pixels in te vullen, dat is wat minder handig. De fill- en kleurenopties werken goed. Phixr heeft veel, waaronder een red eye remover en het mixen van fotos.


3 :: PXN8
PXN8 blinkt uit met de heldere pictogrammen voor alle opties. Je kan niet alleen de horizon rechtzetten, of rode ogen wegwerken, maar ook tanden van mensen witter maken. En er zijn wat virtuele lensfilters, zoals lomo en 'sneeuw'. PXN8 heeft misschien minder effecten en opties dan andere online editors, maar daardoor is ie wel het makkelijkst in gebruik. En de site is lekker snel. O ja, je kan PXN8 ook op je eigen site aanbieden.


2 :: Snipshot
Snipshot biedt basisfuncties als het aanpassen van contrast, felheid, scherpte en kleuren én een enhance-knop die foto's met één klik verbetert. De onbeperkte undo en redo komt goed van pas. Ook kan je foto's importeren vanuit Flickr en ze opslaan in meerdere bestandsformaten, waaronder pdf, png en tiff. Snipshot werkt lekker snel en zelfs met hele grote foto's van maximaal 10 mb.


1 :: nexImage
Onze nummer 1, want nexImage is het meest compleet. Het maakt zelfs gebruik van layers, net als in Photoshop. Verder kan je croppen, scalen, roteren wat je wil. NexImage biedt tientallen filters en geeft ook histogrammen van de plaatjes. Plus een mogelijkheid om door het slepen van punten op een grafiek de 'levels' aan te passen. Ja, net als in Photoshop. En met Preloadr.com kan je de functies van nexImage ook op je je Flickr-foto's loslaten.


Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

Ik denk dat je toch een leuke nederlandstalige online foto-tool bent vergeten: http://www.fototool.nl. Alle belangrijke bewerkingen kun je doen en je kunt tevens je foto's online opslaan om ze later verder te bewerken.
 
Als je dan aan fototool denkt moet je ook eens naar http://familypix.nl kijken. Hiermee kun je online je foto's veilig opslaan, uitgebreid bewerken maar ook andere leuke gimmicks (zoals bv een toersiten remover). En natuurlijk Nederlandstalig. Het proberen waard!
 
Leuke review!
 
Dank je Bram en Helene. Goede aanvullingen. Die kunnen mee in onze Nederlandse Web2.0 top twintig ;-)
 
Ook de gratis Photofiltre verdient aandacht. Gerrit Regtop
 
http://www.gratissoftwaresite.nl/gimp.html dit is ook een heel leuk programmatje wat photoshop dicht benadert en ook nog nederlands.ook animaties ed zijn mogelijk
 

Nog een toevoeging: Picasa is zeker ook de moeite waard. Het is een gratis programma van Google. Als je het gedownload hebt, kun je hier een uitgebreide handleiding vinden: http://www.wilmakarels.nl/gratis-fotos-bewerken/handleiding-picasa.php

Groeten, Machiel

 

'En het komt toch best vaak voor dat je op een computer werkt waar nog geen illegale kopie van Photoshop op staat'

Haha! It's funny cause it's true... Ik moest er heel erg aan wennen om software te kopen.

 

He, handig! Leuk artikel. De meeste kende ik nog niet

 

heel handig u site mooi gedaan.

 

kijk eens naar www.pixlr.com/editor

die is 10 keer beter!

 

whahahahah wat een slechte sites allemaal..

ik zal jullie de enige echte GOEDE photoshop na-aper laten zien.

www.pixlr.com/editor

daar weet je het. En dan te bedenken dat ik 14 ben XD

ltrs

 

Nieuwsbrief