Top 5: verwachtingen voor Apple-event WWDC 2015

Top 5: verwachtingen voor Apple-event WWDC 2015

05-06-2015 10:27 Laatste update: 27-04-2018 23:36

Geen Apple TV, maar wel iOS 9 en de nieuwe muziekdienst worden vanavond verwacht tijdens Apple's WWDC-event.

WWDC is Apple's jaarlijke ontwikkelaarsconferentie waar de belangrijkste veranderingen voor software en hardware worden aangekondigd. De laatste geruchten wijzen erop dat een nieuwe Apple TV en Apple's eigen streaming tv-dienst niet worden aangekondigd, maar er worden meer onthullingen verwacht. We noemen de vijf belangrijkste.

1. iOS 9 en OS X

De software voor de mobiele apparaten en computers wordt weer het belangrijkste onderdeel van WWDC. Da's niet zo gek, want de conferentie is bedoeld voor ontwikkelaars die apps maken voor beide platforms. Het besturingssysteem voor iPhones en iPads zou stabieler en efficienter gaan draaien, en vooral niet al te veel veranderingen ondergaan.

De verwachting is dat Apple in gaat zetten op een krachtigere beveiliging van persoonlijke gegevens en bestanden - een hot topic de afgelopen tijd - en het verfijnen van de grote veranderingen die iOS 8 bracht. Denk bijvoorbeeld aan een nieuw lettertype.

Ook zou Apple werken aan Proactive, een dienst à la Google Now die automatisch relevante informatie toont op de momenten dat je het nodig hebt. Misschien zien we ook nog wel Force Touch voor de iPhone en iPad, nadat eerder de Apple Watch en Macbook van deze technologie werden voorzien. Door Force Touch zou het mobiele apparaat weten wanneer je harder drukt, en daar een andere actie aan kunnen koppelen.

Over de nieuwe OS X is nog maar weinig bekend. We verwachten, net als bij iOS, vooral verfijning van het vorig jaar geïntroduceerde Yosemite. Dat was zo'n grote update dat opnieuw een dergelijke update onwaarschijnlijk is.

2. Streamingmuziekdienst

Er gaan al heel lang geruchten over een streamingmuziekdienst van Apple, die hoogstwaarschijnlijk tijdens de WWDC wordt onthuld. Gebaseerd op de technologie van het overgenomen Beats Music, en enkel met een betaald abonnement te gebruiken.

Het zogeheten Apple Music zou ook een sociaal netwerk voor artiesten krijgen en die artiesten afspeellijsten laten samenstellen die gebruikers vervolgens gratis en zonder betaald abonnement kunnen beluisteren. Lijkt vooralsnog een beetje op Ping, dat flopte en in 2012 werd stopgezet.

3. Apple Watch

Ontwikkelaars krijgen op WWDC naar alle waarschijnlijkheid ook te horen dat ze meer features van de Apple Watch kunnen gebruiken. Neem de bewegingssensoren of hartslagmeter; tot op heden niet te gebruiken door ontwikkelaars. Met toegang tot meer functies kunnen er ook toffere apps worden gemaakt.

Een andere toffe feature die Apple naar verluidt aankondigt, is de mogelijkheid om apps direct op de Apple Watch te draaien. Dit zou de snelheid van het app-ecosysteem voor de smartwatch ten goede komen, omdat niet alle informatie via de iPhone naar de Apple Watch wordt verstuurd.

4. Homekit

Ook zou Apple meer gaan vertellen over de werking van Homekit, het platform voor 'slimme' apparaten in huis. Apple kondigde Homekit vorig jaar met veel bombarie aan, maar tot op heden is er voor de consument gezien nog niet veel mee gebeurd. Mogelijk gaat Apple een officiële app onthullen die met Homekit-ondersteunde apparaten werkt. Die apparaten zouden overigens ook tijdens de WWDC kunnen worden onthuld, want tot op heden is er nog geen één te koop.

5. Apple Pay

Apple Pay is een belangrijke dienst voor Apple die per transactie geld oplevert. De dienst werkt via nfc, waarbij de gebruiker zijn iPhone of Apple Watch bij het betaalterminal houdt. De betaling wordt, na verificatie met de vingerafdrukscanner, van de gekoppelde creditcard of bankpas afgeschreven. De verwachting is dat Apple deze lucratieve dienst naar meer landen gaat uitrollen, en Nederland is geen ondenkbare optie.

Eerder zei Apple-ceo Tim Cook dat hij hoopt Apple Pay voor het einde van dit jaar in Europa te lanceren. We verwachten dat het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk hoger op het lijstje staan dan Nederland en België, maar uitsluiten doen we het zeker niet.