Waarom Kickstarter-hit EO1 meer is dan 'digitaal fotolijstje'

Waarom Kickstarter-hit EO1 meer is dan 'digitaal fotolijstje'

18-07-2014 12:59 Laatste update: 28-04-2018 05:16

Wat maakt het muurscherm EO1 - gaat hard op Kickstarter - anders dan die digitale fotolijstjes van weleer?

We schreven dinsdag al over de nieuwe crowdfundhit EO1, een scherm voor digitale kunst aan de muur. Maar het blijkt voer voor discussie. Dikke ruzie op Twitter tussen Neerlands grootste Twitter-sterren, zelfs. Nou ja, een beetje.

@AlexanderNL is enthousiast over de EO1. @Wol zit 'm te dissen en zegt dat het maar een grote versie van die geflopte 'digitale fotolijstjes' van vroeger is.

Wij kiezen natuurlijk partij voor @AlexanderNL en niet alleen omdat hij ooit gasthoofdredacteur was bij Bright. Ook omdat hij gelijk heeft. Waarom? Om deze 5 redenen is EO1 meer dan een 'digitaal fotolijstje'.

1. De filosofie

Er is meer kunst op internet dan dat er in alle musea ter wereld hangt, zegt EO1-bedenker Jake Levine van Electric Objects. Helemaal waar natuurlijk, maar hoe krijg je het in je huis? Hoe haal je online naar offline? Als het aan hem ligt via de EO1. Want alleen zo kun je ruimte bieden aan de kunstenaars die de laatste 20 jaar zich online hebben geworteld. Niet tegen de huidige consensus, maar samen met musea en galeries. En met portfoliosite Behance.

2. Het scherm

"Dit is geen normaal scherm en zo moet het ook niet voelen", zegt Bill Cowles, hoofd hardware. Het is natuurlijk nog even afwachten hoe het er in het echt uitziet, maar de specs zijn dik in orde. Het 23 inch scherm is met 1080p full HD, heeft een anti-glanslaag en, zover ik kan beoordelen, een goede contrast ratio (50M:1), brightness (250 cd/m2) en 5 milliseconde reactietijd. De computer is met een A9-chip snel genoeg voor bewegende kunstwerken. En dit maakt, volgens Cowles, dat het scherm er uitziet als een schilderij of een foto.

3. De lijst

Geen Kruidvat-kwaliteit, maar een strakke, zwarte of witte lijst rondom je scherm die door de dikte eruit ziet of het zo in het Stedelijk kan hangen. En als je er meer geld voor overhebt, dan kan hij zelfs geleverd worden met een houten lijst.

4. Het gemak

Natuurlijk is de computer die in het scherm verwerkt is aan te sluiten op wifi en te bereiken via bluetooth. Via (web)apps bepaal je wat er te zien is op het scherm en hoe vaak het wisselt. Er komt vast een editors choice-kanaal en wie weet ook een shop. Of kun je curators kiezen die bepalen wat jij ziet. Maar nu loop ik vooruit op...

5. De mogelijkheden

Met de open API kunnen techneuten aan de slag om hun eigen toepassingen te maken. En die toepassingen zijn natuurlijk grenzeloos, vanwege de internettoegang. Elke dag een nieuwe World Press Photo? Geen probleem. Of denk aan Kuvva die elke dag de bureaubladachtergrond van mijn laptop verandert met een nieuwe illustratie. Vergeet ook de dienst IFTTT.com niet, waarbij je platforms aan elkaar kan linken. Schijnt de zon vandaag? Toon me dan een cartoon van Gummbah. Bij regen wil ik Peter van Straaten.

Conclusie
Het is natuurlijk altijd afwachten bij een Kickstarter-project, vooral als er zoveel meer geld wordt opgehaald dan gepland. De teller nadert de half miljoen dollar, in plaats van 25 duizend dollar. Maar het lijkt erop dat de bedenkers goed hebben nagedacht over hun EO1 en wie weet wordt het echt het doorgeefluik van de digitale artiesten van de 21ste eeuw.

Lees ook: Fotolijst 2.0: mat hd-scherm met app en lijst