Touch-typen in Windows 8: slim bedacht of goed gejat?
Nieuws

Touch-typen in Windows 8: slim bedacht of goed gejat?

woensdag 18 juli 2012 16:53

Microsoft legt tot in het kleinste detail uit hoe het aanraak-toetsenbord in Windows 8 werkt en waarom.

Dit najaar komt Windows 8 uit, de eerste grote Windows versie die ├ęcht met een tablet in gedachten is ontwikkeld. Microsoft heeft ondertussen aardig de tijd gehad om van de fouten van concurrenten Apple en Google te leren en hier en daar wat af te kijken. Dat wil niet zeggen dat ze de manier waarop je touch-typt op een iPad of een Android-tablet klakkeloos hebben overgenomen. In een lijvige blogpost legt Microsoft tot in detail uit waarom zij denken dat hun aanraak-toetsenbord het beste is.

Ze zijn daarbij uitgegaan van drie manieren waarop mensen op een tablet typen: met twee handen terwijl het tablet op tafel ligt, met een hand en het tablet in de andere hand of met twee duimen. Van daaruit zijn ze per toets de grootte en de layout gaan bijschaven. Dat levert in principe dezelfde twee toetsenborden op die we al uit de praktijk van de iPad en verschillende Android-tablets kennen. Wat vooral handig lijkt, is de mogelijkheid om de toetsgrootte van het duim-toetsenbord aan te passen aan hoe ver je met je duimen kan rijken.

Om tot de conclusie te komen dat bestaande oplossingen in principe het beste zijn, heeft Microsoft onder andere eye-tracking camera's gebruikt om erachter te komen waar mensen het meest kijken: naar de toetsen of naar de tekst. Het toetsenbord moet nu zo min mogelijk in de weg zitten. Ook hebben ze haptische feedback geprobeerd; een lichte trilling van de vibratiemotor bij elke toetsaanslag. Sommige Android-tablets hebben dat, Microsoft vond het zeker bij langdurig gebruik eerder vermoeiend dan handig.

Of het echt zo lekker aanraaktypen is op de Surface of andere Windows 8 tablets, weten we als Microsofts nieuwste OS en tablets in oktober uitkomen

Floris wordt enthousiast van gadgets, films, series en games, maar als er iets slechts tussen zit begint hij al snel te brommen. Wordt daarom door collega's ook wel 'de Maarten van Rossem van de techjournalistiek' genoemd. Die geuzenaam draagt hij met trots.

Reacties

We moeten eens af van de gedachte dat iets gejat zou zijn wanneer iets lijkt op wat we al kennen.
Zo is een iPhone niks meer dan een aloude PDA gemixt met een GSM. Maar daar hoor je geen hond over. Trek je die lijn door dan is een iPad niet veel meer dan een netbook zonder toetsenbord. Zo kun je alles tot niets reduceren.

Wat Microsoft doet is het idee van een virtueel keybord mixen met een "echt" keyboard. Noem het evolutie net als bij de iPhone.

 

Het is alleen maar goed dat de concurrentie strijd een beetje levendig blijft. Daardoor worden bedrijven genoodzaakt om op allerlei andere manieren dezelfde dingen te ontwikkelen waardoor er uiteindelijk een beter resultaat uit voorkomt

 

Nieuwsbrief