Trap niet in de nieuwste Facebook-hoax
Nieuws

Trap niet in de nieuwste Facebook-hoax

dinsdag 27 november 2012 11:48

Het plaatsen van een stukje wettelijke verklaring op je Facebook Timeline heeft geen enkele zin.

De afgelopen dagen is het weer raak op Facebook. De site zou nieuwe regels hebben en zonder pardon beslag kunnen leggen op al je foto's, filmpjes, informatie en eigenlijk alles wat je op Facebook post. Klinkt eng. En dus plaatsen Facebookers gretig een Engelstalige privacyverklaring die hun copyright op Facebook veiligstelt. De pompeus maar officieel klinkende tekst roept iedereen op deze te kopiƫren en op hun tijdlijn te plaatsen, anders kan Facebook doen wat het maar wil met je info.

Maar het is niet waar. Dat zegt ten eerste Facebook, ze wijzen op de privacy- en copyrightregels waar je mee instemt als je een account aanmaakt. Die stellen volgens Facebook dat je altijd zelf eigenaar van je eigen informatie en content op het sociale netwerk bent. De beursgang van Facebook heeft hier niks aan veranderd, in tegenstelling tot wat in de hoax-tekst staat.

En zelfs als Facebook in hun verklaring niet de waarheid zou spreken, zou zo'n verklaring juridisch niks uithalen. Enerzijds ben je al eens akkoord gegaan met de voorwaarden van Facebook. Dat draai je niet terug door een stukje tekst op je tijdlijn te plakken. Daarbij is het ook nog eens zo dat je als Nederlands staatsburger en als inwoner van de EU beschermd wordt door handenvol regels omtrent de privacy. Die kan Facebook niet makkelijk omzeilen, zelfs als ze dat zouden willen.

Dat wil overigens niet zeggen dat Facebook een bedrijf van heilige boontjes is. Mark Zuckerberg brak niet voor niets in zweten uit toen hem twee jaar terug tijdens de D8-conference naar de privacyregels werd gevraagd. En wanneer je informatie of content op internet zet, via Facebook of anderszins, geef je het gewoon uit handen. Als het filmmaatschappijen en muzieklabels met al hun vermogen al niet lukt hun copyright te beschermen, gaat een stukje tekst op een timeline al helemaal niks uithalen.

De broodje-app-verhaal-ontkrachters van Snopes.com hebben betere tips voor mensen die het gedrag of de regels van Facebook niet zien zitten. Zo zou je met Facebook kunnen onderhandelen of lobbyen om de regels aan te laten passen. Of nog makkelijker: neem helemaal geen Facebook-account. Opzeggen van je account is ook mogelijkheid, hou er in dat geval wel rekening mee dat de informatie nog wel even op internet blijft rondhangen.

Voor wie z'n account graag wil houden, is de tip eigenlijk nog simpeler. Blijf op je hoede voor vreemde standaardinstellingen van nieuwe Facebook-functies. En plaats sowieso geen gevoelige informatie op internet. Maar dat wisten we al, toch?

In 2011 deed Bright een groot onderzoek naar de gebruiksvoorwaarden van internetdiensten als Google en Facebook. Lees hier het rapport over Facebook.

Floris wordt enthousiast van gadgets, films, series en games, maar als er iets slechts tussen zit begint hij al snel te brommen. Wordt daarom door collega's ook wel 'de Maarten van Rossem van de techjournalistiek' genoemd. Die geuzenaam draagt hij met trots.

Reacties

Mensen die privacy willen hebben en toch alles op fb smijten zijn dus nog dommer dan ik al dacht.

 

Snap niet waarom dit een hoax wordt genoemd? Ook al snijdt het juridisch geen hout, het is erg lullig voor Facebook als iedereen de tekst plaatst. Ik zet m er straks meteen op. Eerder een flashmob dus.

 

Denk dat het Facebook niet zoveel kan boeien Bert, zij zien alleen maar meer traffic.

 

Suikerbuik zit anders aardig te zweten op die foto bij dit artikel ;)

 

Nieuwsbrief