Trends

Wifi uitzetten in iOS moet weer simpel worden

13 februari 2018 08:33

De optie om je wifi en bluetooth uit te schakelen in het bedieningsscherm van iOS is misleidend. Apple moet deze functie weer zo simpel maken als voorheen.

De afgelopen weken lekte uit dat Apple de plannen voor nieuwe features in het aanstaande iOS 12 op een lager pitje heeft gezet. Het bedrijf wil eerst de betrouwbaarheid en stabiliteit van het mobiele besturingssysteem verbeteren.

Zelf zou ik graag zien dat Apple een in iOS 11 geïntroduceerde bug functionaliteit weer de nek omdraait. Ik heb het over de optie in het bedieningspaneel om wifi en bluetooth ‘uit te zetten’. Ik gebruik aanhalingstekens omdat de icoontjes voor wifi en bluetooth na het aanraken ervan weliswaar een ander kleurtje krijgen, maar de wifi en bluetooth op deze manier niet helemaal uit gaan.

Ben je bijvoorbeeld in de buurt van een ander wifi-netwerk, dan probeert je iPhone waarop je de wifi denkt te hebben uitgeschakeld, toch weer doodleuk contact te leggen. Best vervelend als je in de trein zit en je gewoon gebruik wilt maken van internet in plaats van ‘wifi in de trein’.

Slecht voor accu, veiligheid, privacy

Dat wifi en bluetooth door het aanraken van de icoontjes in het bedieningsscherm niet echt uitgaan maar op een soort waakvlammetje door blijven pruttelen, is bovendien slecht voor je batterij (had Apple daar recent niet al wat issues mee?), je veiligheid en privacy.

Er zijn goede redenen om niet voortdurend contact te leggen met elk wifi-netwerk of elke bluetooth beacon waar je langskomt. Omdat je niet wil dat er op die manier kan worden bijgehouden dat je telefoon daar is geweest, of gewoon omdat je je zorgen maakt over de security-problemen die bluetooth kent.

Natuurlijk. Je kunt je wifi en bluetooth ook écht uitschakelen in iOS 11. Maar daarvoor moet je naar Instellingen. Een paar extra handelingen. Terwijl het in- en uitschakelen van wifi en bluetooth juist zo simpel mogelijk moet zijn.

Als ik zo om mij heen kijk, heb ik het idee dat veel iPhone-bezitters alleen de optie in hun bedieningsscherm gebruiken. En daardoor gefrustreerd raken als er weer een pop-up met allerhande wifi-netwerken ongevraagd op hun scherm verschijnt.

Draai deze ontwerpfout terug

Het graf van Steve Jobs in het Alta Mesa Memorial Park is niet voorzien van zijn naam. Desalniettemin moet het makkelijk zijn terug te vinden. Als de Apple-oprichter zich elke keer omdraait als hij denkt aan al die geïrriteerde iPhone-gebruikers, moet er inmiddels al een flink stuk aarde zijn omgewoeld.

Dankzij Jobs is Apple altijd een bedrijf geweest dat gebruiksvriendelijkheid en intuïtief gebruik van zijn producten hoog in het vaandel had staan: van de eerste grafische user-interface voor de consumentenmarkt tot de eerste smartphone die écht makkelijk was te bedienen en van de muis met één knop tot de iPod met scrollwiel.

Ondanks het begeleidende tekstje dat Apple inmiddels heeft toegevoegd ("wifi in de buurt loskoppelen tot morgen") blijven de grijze icoontjes voor wifi en bluetooth verwarrend. Het is dan ook hoog tijd dat Apple deze ontwerpmisser in iOS 11 terugdraait en het mogelijk maakt om je wifi en bluetooth daadwerkelijk uit te schakelen via het bedieningsscherm.

Meer artikelen in onze rubriek Commentaar