Trends

Waarom je geen slimme speaker als cadeau moet geven

15 januari 2018 07:25

De slimme speakers van Amazon en Google waren populaire cadeaus in december. Rutger legt uit waarom het niet slim is ze als cadeau te geven.

Ik had voor de verjaardag van mijn broer bijna een Google Home Mini gekocht. Tot ik besefte dat er twee belangrijke redenen zijn om dat niet te doen. Wie zijn huis slimmer wil maken, moet voorlopig heel goed oppassen wat hij voor spulletjes koopt. Het ene apparaat praat met Amazon Alexa, het andere met Apple Homekit, de volgende integreert leuk met je Toon-thermostaat. Alleen de Philips Hue-lampen lijken werkelijk met alles te praten.

De keuze voor een platform

Als je ervoor kiest om een slimme speaker te kopen, is het belangrijk dat de nieuwe huisgenoot het kan vinden met zoveel mogelijk van je huidige en toekomstige apparaten. Zowel Google als Amazon zijn gelukkig niet erg kieskeurig en communiceren met veel smarthome-apparaten. Maar lang niet met alles. Een volledige inventarisatie van wat iemand aan slimme apparaten in huis heeft, is dus een absolute vereiste. Eigenlijk moet je je de vraag stellen of jij wel de persoon moet zijn die de keuze voor een platform voor een ander moet bepalen. 

Gevolgen voor je privacy

Nog belangrijker dan die toekomstige compatibiliteit is de privacy-implicatie van zo'n slimme speaker. Begrijpt de ontvanger ten volle dat er constant een microfoon luistert in zijn huis en dat het apparaat die data deelt? Wat mij betreft hoef je niet per se paranoia te zijn over de slechte intenties van Google of Amazon, maar wel over de kans dat je data beschikbaar komt bij andere bedrijven.

Een beveiligingslek waarbij duizenden huizen afgeluisterd kunnen worden, is absoluut niet ondenkbaar. De Equifax-hack liet vorig jaar maar weer eens zien dat zelfs gegevens die erg goed beveiligd zouden moeten zijn, dat niet altijd zijn.

Misschien dat jij dat een overkomelijke afweging vindt voor het gemak dat zo'n apparaat je biedt, maar laat de ontvanger van een cadeau die afweging eerst zelf maken. 

Lees ook: 

'Slimme speakers populairder dan smartwatches'

5 tips om je huis voor te bereiden op 'smart home'