Trends

Verdrinkend motorgeluid op Porsche Sound Night

4 november 2017 17:40

Porsche vierde op een Sound Night in zijn museum in Stuttgart het geluid van legendarische Porsches. Rutger dacht er het zijne van.

911 kaarten waren er voor de Porsche Sound Night, een evenement waar legendarische auto's op het toneel verschijnen om hun motorgeluid te laten horen. Het is nog even wachten voordat het gezoem van elektrische auto's het geluid op straat bepaald, maar een pelgrimstocht voor dat motorgeluid leek op zijn plek. Ik toog dus naar dit evenement in Stuttgart met de chauffeurs die de auto's voor de Bright Duurtest halen en brengen en onze cameraman, alle drie gek van auto's. 

Het ironische is dat de auto's bij het warm draaien ontzettend indrukwekkend klonken, maar tijdens de show zelf niet. Bij het opwarmen buiten weerkaatste het geluid via de glazen gevel en onder het spiegelende overstekende plafond. Zonder oordoppen was het er bijna niet uit te houden. Eenmaal naar binnen gebracht via de lift moest er een afzuigsysteem achter de uitlaten geplaatst worden, waardoor de auto's gesteriliseerd leken. Het motorgeluid verdronk doordat de uitstoot de zaal niet in mocht vliegen.

De binnenwegen van Sicilië

We hoorden verhalen van oude mannetjes die vroeger zonder brandwerende kleding in racewagens sprongen om met duizelingwekkende snelheden elkaar af te troeven. Zonder een testkilometer gereden te hebben in een nieuwe auto. Soms op circuits, maar ook chauffeurs die de Targa Florio hadden gereden op de binnenwegen van Sicilië, waar een ongeluk veroorzaakt kan worden door een verdwaald schaap, een tegenligger of een afgrond aan de rand van de haarspeldbocht.

De risico's die we niet meer nemen

De meeste aanwezigen vierden vooral de spanning van de racerij en de heldenverhalen van de pioniers. Maar de Porsche Sound Night was testament van hoe de wereld aan het veranderen is. De risico's die we niet langer durven te nemen, het besef dat we met te veel zijn om zoveel herrie te maken en zoveel brandstof te verbranden.

Foto: Bram Willemse / Instagram

Lees onze auto-tests in de rubriek Duurtest