Trends

Commentaar: doen de nieuwe GoPro's er nog toe?

14 oktober 2017 16:39

GoPro komt met nieuwe camera's. De Hero 6 en de Fusion 360-gradencamera. Maar is de markt er nog wel?

Een aantal jaren geleden kocht iedereen en z'n moeder een GoPro. Leuk voor mee naar het zwembad, op skivakantie en tijdens andere activiteiten. De markt voor actiecamera's was dan ook booming. Inmiddels ziet het landschap er heel anders uit. Iedereen die een GoPro nodig heeft, is inmiddels voorzien en iedereen die er geen nodig heeft, heeft er eentje in de la liggen.

De markt is een vervangingsmarkt geworden en alleen de die-hard stapt over van z'n Full HD naar 4K en koopt een nieuwe. De rest is er achter gekomen dat het ruwe materiaal uit een GoPro helemaal niet zo leuk is als al die strakke Youtube-filmpjes doen geloven. Daar moet je wel serieus voor gaan editen en editen is een tijdrovende klus. Daarnaast zijn er goedkopere alternatieven te koop. Wat vroeger de bouwmarktfiets was, is nu de Action-actioncamera. Niet zo goed als een echte, maar prima als hij toch in de la terecht komt. Uit de Aziatische landen komen echter ook een paar concurrenten die wel de strijd aankunnen met de GoPro, zoals de 4k schietende Xiaomi Yi II.

Om nog een laatste klap uit te delen is er ook nog DJI, het Chinese bedrijf dat de vliegende actioncam populair maakte. De drone is nu wat de actioncam 10 jaar geleden was. Daar kwam GoPro iets te laat achter en de Karma-drone die zij maakten kon niet op tegen de Mavic Pro van DJI. In die donkere tijden wordt nu de GoPro Hero 6 en de Fusion op de markt gebracht. 

Verbeteringen

De GoPro Hero 6 is een klein beetje beter dan zijn voorganger. In 4K kun je slow motion video's schieten van 60 frames per seconde (1x vertraagd). In Full HD kun je zelfs terug naar 240 frames per seconde. Je kunt je GoPro bedienen met stemcommando's en er hoeft (net als bij de 5) geen hoesje om, om het apparaat onder water te gebruiken. 

Dat zijn allemaal mooie verbeteringen, maar het is de vraag of het genoeg is. De GoPro-app kan het editingwerk voor je overnemen, door automatisch de meest heftige scènes achter elkaar te zetten. Iets dat met goedkopere apparaten niet kan. Maar waar het in 2017 allemaal om draait is beeldstabilisatie en daarom lopen vloggers met gimbals rond. De GoPro 6 past op de Karma Drone en dus op de bijbehorende gimbal. Maar dan ben je naast de €570 (ja, echt!) voor de GoPro ook nog €360 kwijt voor de Karma Grip of €999 voor de drone inclusief die grip. 

360-gradencamera met toffe functie

De Fusion is wat dat betreft een interessantere optie. Die helemaal nieuwe camera kun je namelijk ook gebruiken alsof het een reguliere GoPro is met gimbal. Alleen loop je dan niet met zo'n ingewikkeld stokje te zwaaien, maar wordt digitaal het enorme 5,2k-beeld steeds bijgeknopt om de beweging soepeler te maken. Handig. Kost je trouwens ook €750.

Als je bedenkt dat je voor tussen de €170 en €300 (Zhiyun, DJI) te kust en te keur kunt gaan aan de gimbals waar je je smartphone in kan hangen of een actioncam, dan ziet de toekomst er niet goed uit voor GoPro.   

Volg ons YouTube-kanaal voor onze review van de GoPro Hero 6 zondag.