Trends

Commentaar: Nee, Volvo wordt nog geen Tesla

10 juli 2017 10:00

Veel media suggereerden vorige week dat Volvo benzine en diesels had afgezworen, maar dat is niet het geval. Wat gaan de Zweden nu echt doen?

Volvo heeft meerdere aankondigingen gedaan die je onterecht het idee kunnen geven dat we naast Tesla nog een automaker krijgen die alleen elektrische wagens produceert. Eerst kwam het bericht dat de huidige dieselmotoren de laatste zullen zijn die ooit door de Zweedse automaker ontwikkeld zijn. Vervolgens kwam het bericht dat al hun auto's vanaf 2019 een elektrische motor aan boord zullen hebben. 

De dieselmotor die ontwikkeld is door Volvo is vrij recent. Met wat kleine updates zou Volvo die zeker tot 2030 in hun auto's moeten kunnen plaatsen. Volvo doet zelf helemaal geen uitspraken over het moment dat de laatste diesel- of benzinemotor geplaatst zal zijn. Er zal geen nieuwe ontwikkeld worden, maar dat wil niet zeggen dat de huidige dieselmotor vanaf morgen niet meer te koop is. Punt 1 opgehelderd.

Dan punt 2. Dat klonk toch allemaal erg veelbelovend. Elke auto een elektrische motor, net als bij Tesla. Volvo valt niets te verwijten, want die zeggen niet dat de benzine- of elektromotor verdwijnt. Vanaf 2019 maken de Zweden alleen nog volledig elektrische auto's én hybride wagens. Dus met een elektromotor én een brandstofmotor. Afhankelijk van de accucapaciteit en vooral de laadstrategie van de gebruiker kan dat een zegen voor het milieu zijn of een ironische ramp.

Echt efficiënt kan het nooit zijn, want rijd je erg veel elektrisch, dan verspil je energie aan het meezeulen van een brandstofmotor. Rijd je te veel op brandstof, dan sleep je het dode gewicht van een lege accu mee. Volvo zet dus een stap in de goede richting, maar is zeker nog geen tweede Tesla. 

Lees ook: Tesla wordt volwassen