Trends

Commentaar: Shell plaatst excuus-laadpalen

12 mei 2017 10:25

"Shell wil een actieve rol spelen in de transitie van het Nederlandse energiesysteem". Daarom plaatst het tien snelladers op plekken waar ze niet nodig zijn.

Van de week schreef Donald Trump een ontslagbrief aan de FBI-directeur. Daarin benadrukte hij nog even dat hij dankbaar was dat Comey hem drie keer (hoe Bijbels!) gezegd had dat hij niet onderzocht werd. Als een kind dat als zijn ouder binnenkomt roept: ik heb geen koekje gepakt, hoor. Shell doet een soortgelijk retorisch trucje in het persbericht waarin het aankondigt dat het 10 snelladers gaat installeren bij zijn tankstations.

"Ook traditionele brandstoffen zullen nog decennialang een belangrijke rol blijven spelen." Wie probeert Shell hier precies gerust mee te stellen? Als Shell in 2017 niet verder komt dan 10 snellaadpuntjes in de regio Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en geen enkele aanzet doet om serieus met een waterstofnetwerk te beginnen, dan is die waarschuwing voor de aandeelhouders wel op zijn plaats.

Fastned heeft inmiddels 63 laadpunten (waarvan een groot aantal in de regio waar Shell nu een stopcontact toevoegt naast de pomp) en is nog steeds aan het bouwen in Nederland. Er liggen al plannen voor in totaal 200 stops langs de snelweg en daarnaast wordt er in steden nu ook gebouwd. Sterker nog: Fastned heeft ook locaties bij Shell-stations en Shell mag op die plekken geen snelladers onder eigen merk bouwen. 

De zin "Ook traditionele brandstoffen zullen nog decennialang een belangrijke rol blijven spelen" is wellicht dus eerder een waarschuwing dan een geruststelling. Daar kunnen die tien snelladers niets aan veranderen.

Lees onze autotests in de rubriek Duurtest