Trends

Nee hè Facebook, niet nog een tabblad voor chats

20 maart 2017 17:54

Een notificatie is genoeg, maar Facebook wil je nog meer bij gesprekken betrekken door popups uit te rollen voor mentions.

Facebook heeft weer iets nieuws bedacht om interactie op het platform aan te jagen op de webversie. Blijkbaar zijn notificaties niet langer voldoende als je onder een bepaald bericht getagd wordt en ook de fast lane aan de rechterkant schiet tekort. Daarom opent nu meteen een popup-venster als jouw naam bij een post genoemd wordt. Dan kun je er helemaal niet meer omheen.

De nieuwe functie wordt op dit moment uitgerold onder gebruikers. "Nieuw! Gesprekken waar je om geeft, worden weergegeven in tabbladen", zegt Facebook erbij als je ze voor het eerst ziet. De tabbladen verschijnen als popups onder in beeld op de plek waar normaliter Facebook Messenger-gesprekken plaatsvinden. Dat gaat voortaan gewoon door elkaar, want een gesprek is een gesprek. Of dat nou via Messenger is of in openbare comments onder een filmpje van een niezende panda.

Multitasken

Het gaat niet om een test, de tabbladen worden op dit moment voor iedereen uitgerold. "We vernamen van mensen dat ze een gemakkelijkere manier zochten om aan gesprekken onder posts deel te nemen, zonder het nieuwsoverzicht te verlaten", schrijft een woordvoerder van Facebook aan Mashable. "Daarom komen we met een nieuwe optie die een nieuw venster opent als iemand reageert op jouw posts of reacties en als iemand je in een reactie tagt."

In de wirwar aan Facebook-instellingen konden we zo snel geen optie ontwaren om de vensters helemaal uit te schakelen. In de tabbladen zelf is wel aan te geven dat je een bericht niet meer wilt volgen, maar het ergste kwaad is dan al geschied.

Niet in de app

Op mobiel heb je hier overigens helemaal geen last van. Daar kun je gewoon je notificatie aantikken zonder er iets mee te doen. Het rode icoon verdwijnt dan en je kunt verder. Op de computer wordt het steeds meer een multitask-hel met popups en afleiding. De tabbladen zijn namelijk ook nog eens flink groter dan chats, waardoor er een flinke hap uit je Facebook-scherm wordt genomen. Ondertussen wordt ook op andere social media al flink over de nieuwe update geklaagd.