Trends

Video vault: lithium-mijn en mini-stunts

15 januari 2017 12:07

Eens in de maand verzamelen we de beste video's voor je. Dit keer: een lithium-mijn in Chili en Hollywood-stunts met mini-autootjes.

Hollywood-stunts op mini-formaat

The Slow Mo Guys (je zag ze eerder in Bright TV) testen in dit filmpje de snelste op afstand bestuurbare auto die ze op het internet konden vinden. Hij gaat 160 km/u. Dat is al spectaculair, maar in slow-motion ziet het er nog spannender uit. Alsof dat nog niet genoeg is, halen YouTubers er bloem en een vlammenwerper bij voor het betere spektakel. Een soort Hollywood-stunts, maar dan in het klein.

Accuvloeistof uit Chili

Ashlee Vance van Bloomberg reist af naar de Atacama Desert in Chili om te kijken waar de mineralen vandaan komen die in accu’s voor laptops en smartphones terecht komen. Maar hoe ziet dat eruit en hoe gaat het in zijn werk om lithium te mijnen? Dat laat Vance in deze reportage zien.

The Weight of Gravity

Het verhaal van de film Gravity stelt niet enorm veel voor, maar het is nog steeds een scifi-film zoals we ze sindsdien niet meer gezien hebben. Dat is vooral te danken aan de imposante special effects en het technologisch vernuft in de film. Gravity was een claustrofobische film die kijkers laat voelen hoe de ruimte 'voelt'. In dit essay van Filmscalpel bekijken de makers welke plek Gravity inneemt in de filmgeschiedenis.

Zo werkte het NES-pistool

Ooit Duck Hunt gespeeld op de NES? Daarmee schoot je met een lichtgeweer op de televisie om eenden uit de lucht te schieten. YouTube-kanaal The 8-Bit Guy legt in dit filmpje uit hoe dit soort accessoires werken op CRT-displays. Daarbij staat de maker niet alleen stil bij de NES Zapper, maar ook bij de Light Pen. Een stukje uitleg over slimme technologie van vroeger.

Neonkunstenaars

In Nederland duiken ze niet vaak op, maar in Hong Kong bepalen ze het straatbeeld. Een korte documentaire gaat over de mensen die deze neonborden maken. De productie wordt steeds minder, maar een kleine groep makers geeft de kunstvorm niet op. Je ziet deze mensen vertellen over hun vak en welk denkproces er aan vooraf gaat, terwijl ze de lampen helemaal met de hand in elkaar zetten.

Chinese Star Wars: hilarisch

'Star Wars: Backstroke of the West' is geen nieuwe film in de Star Wars-reeks, maar een Chinese bootleg van Episode III. In deze versie van de film zijn de ondertitels in slecht Engels vanuit het Mandarijn vertaald. Dat levert al hilariteit op met vertalingen als 'he is in my behind' en 'friend you are crazy', maar die teksten zijn nu ook nog eens ingesproken over de acteurs. Dat maakt het nog geiniger. Hieronder staan wat highlights, op YouTube staat ook de volledige film.

De CGI in Rogue One

Wie Rogue One: A Star Wars Story heeft gezien, weet dat er enkele CGI-personages in te zien zijn. Deze video van ABC News laat zien hoe de personages werden gemaakt en welke problemen dat opleverde. Disney is overigens niet van plan om de onlangs overleden Carrie Fisher (Princess Leia) digitaal terug te laten keren in de komende films.

Meer video's kijk je in onze rubriek Video van de Dag