Trends

Bright 25 van 2016 (20-16): Overwatch en Stranger Things

27 december 2016 09:04

Deel 2 van onze jaarlijst met onder meer de beste game, serie en laptop. En de grootste Nederlandse Kickstarter-hit.

20 Lamzac

Je kon afgelopen zomer geen strand, park of festival bezoeken of je zag ze: de Lamzac-zitzakken. De opblaasbare bank met spleet in het midden is de perfecte sofa voor buiten, om languit in je eentje op te relaxen of met zelf drie of vier man op te zitten. Een paar keer zwaaien en er zit genoeg lucht in, als je weggaat rol je ’m zo weer op en pas hij in een klein tasje. Een leuke vinding van Nederlander Marijn Oomen, die de zijn bank samen met Fatboy op de markt bracht. Toch waren er al snel kapers op de kust, nepperds die via Kickstarter met aanvankelijk veel succes geld inzamelden. Kickstarter stak daar uiteindelijk een stokje voor en stopte de campagnes van de copycats, iets wat de site steeds vaker doet.

19 Overwatch

Game-ontwikkelaar Blizzard werd groot met roleplaying games. RPG’s over orcs of juist futuristische planeten, en later immens succesvolle mmo World of Warcraft. In zijn 25-jarig bestaan bleef Blizzard met veel succes bij zijn leest, maar de laatste jaren experimenteert de ontwikkelaar er op los. Ook met succes: het in 2014 verschenen digitale kaartspel Hearthstone werd al een hit en daar ging first-person multiplayer-shooter Overwatch dit jaar nog eens flink overheen. Overwatch is een zogenoemde hero-game en de eerste first-person-shooter uit de stal van Blizzard. In de game kiezen spelers uit 23 helden met allemaal hun eigen krachten, zwakheden en superpower die met goed spelen sneller wordt opgeladen. De game is rap, kleurrijk, makkelijk te leren maar eindeloos te spelen en bovendien een gigantisch succes met ruim 20 miljoen actieve spelers. Blizzard gaat zelfs een competitie opzetten rond Overwatch, met betaalde professionele spelers die landelijke en wereldwijde wedstrijden spelen.

18 HP Spectre X360 v2

De beste Windows-laptop die je dit jaar kan kopen. De HP Spectre X360 is dun, licht en met een krachtige batterij biedt deze hybride laptop veel voor een schappelijke prijs. Het scherm is helemaal om te vouwen, het trackpad is groot en hij heeft zowel de grote usb-a-poorten als het nieuwe usb-c. De 13,3 inch laptop heeft een scherp 1440p-scherm en goeie Bang&Olufsen-speakers. Beschikbaar met de nieuwste Intel i5 en i7 is hij er vanaf 1.199 euro. Een uitstekend alternatief vind je in de nieuwe Lenovo Yoga Book, tevens een hybride model.

Apple hield het met zijn nieuwe MacBook Pro-modellen behoudender, maar ook die zijn erg aantrekkelijk. Geen touchscreen maar wel een Touch Bar, een strook touchscreen die knoppen steeds aan je huidige app aanpast. Een nieuw strak design, dunner en lichter dan een MacBook Air en en krachtige chips maken het plaatje compleet, als je tenminste uit de voeten kan met louter usb-c-poorten. Apple heeft er vier in zowel het 13 als 15 inch model gestopt. Vanaf 1.999 voor 13 inch met Touch Bar, 2.699 voor het 15 inch model.

17 Stranger Things

2016 was een uitstekend jaar voor de bankhanger, met tv-series die het niveau van Hollywood makkelijk evenaren. Stranger Things van Netflix staat wat dat betreft vooraan. De serie leek uit het niets te komen maar al snel leek iedereen hooked. Logisch ook: Stranger Things is retespannend en geeft met zijn jaren ’80-setting, scifi/horror insteek en hoofd-cast van drie jonge jongens een hommage aan onder meer de vroege Steven Spielberg-films.

Westworld van HBO is nog zo’n parel. Het aloude concept ‘wat als robots menselijk worden’ wordt nieuw leven ingeblazen. Anthony Hopkins speelt een glansrol als hoofdontwerper van een pretpark in de toekomst, een wildwest-setting gevuld met levensechte robots die niet weten dat ze robots zijn, en elke nacht gereset worden, totdat…

Het onlangs in Nederland gelanceerde Amazon Prime Video heeft met The Grand Tour ondertussen het échte nieuwe seizoen van Top Gear te pakken. Waar de sfeer en daarmee de kijkcijfers bij de BBC inzakten na het vertrek van Clarkson, Hammond en May, gaat het trio streaming vrolijk verder. Een nog groter budget en licht gewijzigd concept maar nog altijd: veel passie voor auto’s en nog meer compleet doorgeslagen entertainment.

16 Amber One

Van de nieuwe Nederlandse tech-startups die dit jaar flink aan de weg timmerden viel Amber One ons het meest op. De Brabantse startup werkt aan een eigen elektrische deelauto met een grote actieradius. Het doel is dat mensen altijd een auto in de buurt beschikbaar hebben, voor een vast bedrag per week. Bright TV nam al een kijkje bij Amber One en zal de startup blijven volgen.

Een andere Nederlandse startup die een eervolle vermelding verdient: 3DAboutMe biedt een slimme oplossing voor het bestellen van de verkeerde maat schoenen via webwinkels. Met aan app en een A4'tje scan je je voeten en software vergelijkt die met de scans van schoenmodellen. 3DAboutMe sloot dit jaar de eerste grote webwinkels aan op het systeem en grote schoenmerken toonden interesse.

Lees ook

Bright 25 deel 1: 25 t/m 21