Trends

Commentaar: De beste triple-A-games van 2016

27 december 2016 11:36

Hoewel 2016 een gamejaar was met twee gezichten, kwam er toch heel veel moois uit. Hier de 10 beste triple-A-games van afgelopen jaar in volstrekt willekeurige volgorde.

1. Uncharted 4: A Thief’s End (PS4)

Het vierde en tevens laatste deel in de fraaie action-adventure reeks van ontwikkelaar Naughty Dog rondom de schattenzoeker Nathan Drake stelde niet teleur. Een prachtige best-of alsook een prima afronding. We gaan je missen, Drake. 

Miniatuurvoorbeeld

2. Overwatch (PC, PS4, Xbox One)

Blizzard kwam, zag en overwon... alweer. Een nieuwe serie introduceren is al lastig genoeg laat staan op PC én spelcomputer. Blizzard flikte het middels een kleurrijke cast, een cartooneske stijl en zeer gebalanceerde competitieve multiplayer gameplay. Het schietspel sleepte dit jaar een kruiwagen awards in de wacht. 

Miniatuurvoorbeeld

3. Forza Horizon 3 (PC, Xbox One)

De leukste racegame van 2016 was Forza Horizon 3. Het arcade-broertje uit de Forza-familie is zijn serieuze grote broer Forza Motorsport inmiddels voorbij gereden. Het zonnige Australië het decor en dat zorgt voor een waanzinnige omgeving. Vooral off-road, door de jungles, merk je het verschil wanneer je met een Jeep of een sportwagen over het hobbelige parcours scheurt. De game ziet er bovendien fantastisch uit en geeft je een heerlijk gevoel voor vrijheid.

Miniatuurvoorbeeld

4. Dishonored 2 (PC, PS4, Xbox One)

Het unieke, Victoriaanse steampunky universum, de mogelijkheid om met twee personages te spelen met ieder unieke powers en wapens, en de vele routes en spelmogelijkheden maken Dishonored 2 een heerlijk volwassen sluip-actie spektakel met een zeer hoge herspeel-waarde.

Miniatuurvoorbeeld

5. DOOM (PC, PS4, Xbox One)

De comeback van het jaar is de terugkeer van een oude klassieker. Compromisloos, bloederig en razendsnel. DOOM zoals DOOM behoort te zijn. Inlcusief kettingzagen en bloedfonteinen.  

Miniatuurvoorbeeld

6. Total War: Warhammer (PC)

Na diverse middelmatige Warhammer spellen, liet het Britse Creative Assembly dit jaar zien hoe het wél moest. De ontwikkelaar paste haar Total War-aanpak toe op de brute fantasiewereld van Warhammer. Met een strategisch epos als resultaat. 

Miniatuurvoorbeeld

7. The Last Guardian

​Velen geloofden niet meer dat het spel nog uit zou komen maar het Japanse sprookje voor de PlayStation 4 over de onwaarschijnlijke samenwerking tussen een klein jongentje en een reusachtig fabeldier weet tegen alle verwachtingen overeind te blijven en te ontroeren. 

Miniatuurvoorbeeld

8. Battlefield 1 (PC, PS4, Xbox One)

Het teruggrijpen naar een historisch conflict - in dit geval de Eerste Wereldoorlog - viel goed bij gamers. Battlefield 1 is bovendien de terugkeer naar vorm waarbij ook de singleplayer niet uit het oog verloren is. 

Miniatuurvoorbeeld

9. Hitman (PC, PS4, Xbox One)

Hitman probeerde dit jaar iets nieuws: verschillende missies in downloadable episodes vrijgeven, in de vorm van een seizoen en tegelijkertijd een overkoepelend verhaal vertellen. De opzet slaagde, fans en critici waren enthousiast. Seizoen 2 kan niet snel genoeg komen. 

Miniatuurvoorbeeld

10. Final Fantasy XV (PS4, Xbox One)

Net als The Last Guardian kende ook rpg Final Fantasy XV een zeer moeizaam ontwikkelproces van 10 jaar. Als Prins Noctis rij je samen met je vrienden door het Koninkrijk Lucis, tracht je de troepen van het naburig vijandelijk rijk te verslaan, een kristal terug te veroveren en de troon te claimen. Dit gaat gepaard met de nodige schermutselingen waarbij de prachtige semi-open wereld steeds meer geheimen prijsgeeft. Het verhaal rammelt behoorlijk, maar de honderden uren gameplay maken heel veel goed. 

Miniatuurvoorbeeld

Een Top 10 beste indie-games 2016 volgt een dezer dagen!