Trends

De 7 grootste tech-debacles van 2016

15 december 2016 18:11

2016 zat op techgebied vol fiasco's, missers en problemen. We maken de balans op.

Samsung Note 7

In een overzicht met de grootste tech-blunders van 2016 kunnen we onmogelijk voorbij gaan aan de Samsung Note 7. Het was een prachtige smartphone, daar was iedereen het wel over eens: mooi ontwerp, snel, lekker scherm. De recensenten waren laaiend enthousiast. Maar daar koop je natuurlijk helemaal niets voor als er de ene na de andere melding komt van exemplaren die spontaan vlam vatten. Het leek nog even met een sisser af te lopen: Samsung startte een omruilactie op. Om vervolgens te concluderen dat ook de vervangende toestellen weer in de fik vlogen. Au. Op 11 oktober werd de productie van de smartphone definitief gestaakt.

Kwakkeljaar Apple

Het mag dan een annus horribilis zijn geweest voor Samsung, ook de belangrijkste concurrent, Apple, had bepaald geen topjaar. Het bedrijf werd geplaagd door accuproblemen met de iPhone 6S, schermproblemen met de iPhone 6, problemen na software-updates. Het besluit om de koptelefooningang uit de iPhone 7 te halen leverde heel veel kritiek op, al dan niet terecht. Intussen daalde de jaaromzet van Apple voor het eerst in 15 jaar, mede doordat de iPhones minder verkopen. En voor Apple-begrippen vrij genânt: de met veel bombarie aangekondigde draadloze oordopjes AirPods werden uitgesteld. Uiteindelijk zijn ze sinds dinsdag te bestellen, maar de levertijd is inmiddels al opgelopen naar 6 weken.

Geen modulaire Google-smartphone

Nog meer smartphone-malheur. In mei van dit jaar gaf Google tijdens zijn grote jaarlijkse ontwikkelaarscongres I/O nog hoog op van Project Ara: een plan voor een modulaire smartphone. Google kondigde zelfs de hardware-partners aan die de verwisselbare onderdelen van het toestel zouden gaan maken. Enkele maanden later bleek de tech-gigant het project echter stilletjes te hebben gestaakt. Jammer.

GoPro Karma-drone teruggeroepen

Het leek een verstandige zet van camerafabrikant GoPro om een nieuwe markt aan te boren. Maar met de Karma-drone maakte het bedrijf een valse start. Toen het apparaat twee weken op de markt was, moest GoPro een terugroepactie opstarten omdat het toestel met een probleem kampte waardoor het in 'een klein aantal gevallen' tijdens het vliegen kon uitvallen. Tegelijkertijd met de drones crashte ook de beurskoers van GoPro, waardoor het bedrijf steeds meer in zwaar weer komt.

Facebook en nepnieuws

Facebook verwijdert van alles van zijn site. Afbeeldingen van vrouwen met borstkanker bijvoorbeeld. Of kunst. Of een iconische Vietnam-oorlogsfoto waarop een naakt kind te zien is dat wegrent voor een napalmbombardement. Wat Facebook dan weer niet verwijdert, is nepnieuws. Sterker nog, sinds het vertrek van de redactie blijkt het sociale netwerk regelmatig nepnieuws te promoten. Met alle kwalijke gevolgen van dien. Volgens sommige critici zou het nepnieuws zelfs verantwoordelijk zijn geweest voor de verkiezingsoverwinning van Donald Trump.

Falen hype-startup Magic Leap

Magic Leap ontwikkelt een bril die virtuele objecten in de echte wereld zou moeten plaatsen. Het bedrijf heeft al 1,4 miljard dollar aan investeringen van onder andere Google en Alibaba ontvangen. Maar het gaat allemaal niet zo voorspoedig als het bedrijf deed voorkomen. Magic Leap-CEO Rony Abovitz erkent tegenover The Information dat zijn bedrijf een achterstand heeft. De site meldt ook dat Magic Leap met nepvideo’s investeerders en werknemers heeft gelokt.

Mega-datalekken bij Yahoo 

Internetbedrijf Yahoo moest dit najaar twee keer erkennen dat er enorme hoeveelheden gegevens van zijn gebruikers zijn gestolen. Hackers wisten al in 2013 de data van 1 miljard gebruikers buit te maken, zo werd deze week bekend. In september kwam al naar buiten dat de gegevens van 500 miljoen accounts waren gestolen bij een andere hack. De datalekken kunnen gevolgen hebben voor de beoogde overname van Yahoo door het Amerikaanse telecombedrijf Verizon.

Dit weekend lees je op Bright.nl onze jaarlijst met de 25 beste producten, trends en techies.