Beeld © B 137
Beeld © B 137
Trends

Zo lossen techniek én wijzelf het fileleed op

27 november 2016 16:31

De oplossingen voor het verkeersinfarct zijn nabij. Van wegen afgestemd op autonome auto's tot slimme auto-deelapps.

We willen graag allemaal in de stad wonen, zelf bepalen wanneer we van huis gaan en zijn daarom regelmatig met teveel auto's op dezelfde plek. Gevolg: lange files en veel fijnstof en andere rotzooi in de lucht. Dat is bekend. Ook dat het er niet vanzelf beter op wordt. Maar hoe kunnen we er iets aan doen? Mensen zijn niet bijzonder sterk in het herkennen van langetermijnpatronen. Zelfs als we ze zien, zijn we niet per se bereid ons gedrag er op aan te passen. Wie moet dan het initiatief nemen om ons uit de file en de vieze lucht te halen? 

Op Automobility LA kwamen experts uit de meest uiteenlopende hoeken vertellen over hun kijk op de zaak. Opvallend was dat iedereen, inclusief de automakers, het eens is dat er iets moet veranderen. Daardoor zijn er ook allerlei krachten in gang gezet die verandering teweeg kunnen brengen.

Autonoom rijden

De ontwikkeling in autonoom rijdende auto's kan een enorme impact hebben op de problemen die wegverkeer veroorzaken. Dat klinkt misschien niet voor de hand liggend, maar bedenk je het volgende; de meeste mensen denken dat ze goed kunnen rijden en dat ze het leuk vinden. Dat is allebei niet waar, maar het houdt ons wel in onze auto's. Een onderzoeksinstituut in Japan vroeg een aantal automobilisten om op vaste snelheid en met vaste afstand in een rondje achter elkaar aan te rijden. Deze video bewijst dat we daar niet erg goed in zijn.

Kijk eens om je heen als je in de file staat, de meeste mensen hebben weinig lol aan het autorijden op dat moment. Het grootste gedeelte van de tijd is auto rijden dodelijk vervelend. Het is niet voor niets dat veel mensen appen achter het stuur. Sterker nog, als je de vraag andersom stelt; "wat vind je een luxueuze reiservaring" is het antwoord "stressvrij". Zet een robot achter het stuur en je kunt stressvrij van A naar B.

Miniatuurvoorbeeld

Een beeld uit deze demo van de volledige zelfrijdende auto van Tesla

Autonome auto's kunnen gebruikmaken van netwerkkennis. Ze kunnen geen 1 of 2 auto's vooruit kijken, maar de doorloop van al het verkeer in de hele omgeving meenemen in de beslissing voor een route. Een autonome auto zou kunnen onderhandelen met andere auto's in het verkeer over de ideale snelheid en onderlinge afstand

Daar wordt ook op ingespeeld in de infrastructuur. In LA wordt op dit moment miljoenen geïnvesteerd om het autonome auto’s makkelijker te maken. Er komen ongeveer 12 typen straatindelingen waar alle wegen aan moeten voldoen. Die informatie kan daardoor makkelijk gedeeld worden met de automakers, waardoor autonome auto’s van tevoren al weten hoe een straat ingedeeld is en welke baan ze moeten nemen.

Rond 2020 hebben we al meer dan 10 miljoen volledig of deels autonome auto's op de weg. Als die een lans kunnen breken voor de rest van ons wordt de robotauto sneller dan je denkt gemeengoed.

Ride-sharing en carsharing

In LA lijkt één op de 5 auto's wel een Uber- of Lyft-logo achter de voorruit te hebben. Dat zorgt ervoor dat je overal in de stad eigenlijk altijd binnen 5 minuten een auto voor de deur hebt staan die je voor een nette prijs naar je bestemming brengt, zonder de stress van het rijden of parkeren. Voor de chauffeurs is het een mooie manier om flexibel geld te verdienen, voor de rest van de stad betekent het minder geparkeerde auto's op straat. Uiteindelijk levert dat een potentieel milieuvoordeel op: een nieuwe auto maken heeft een flinke milieu impact. Als we onze auto's vaker gaan delen hoeven er minder gebouwd te worden. Ook zul je her en der parkeerstroken kunnen ombouwen tot rijstroken, fietspaden of groen.

Behalve ride-sharing, zijn er ook flink wat carsharingprogramma's opgepopt. Veel grote automakers hebben iets opgekocht of zijn een programma begonnen. Mercedes heeft Car2Go, BMW heeft ReachNow, in Nederland is Volkswagen importeur Pon eigenaar van Green Wheels. Op Automobility LA werd voorgerekend dat je met Turo gratis een Tesla Model S kunt rijden als je bereid bent hem 7 dagen per maand te verhuren. Wie dat even tot zich door laat dringen, moet zich beseffen dat er heel wat gaat veranderen op het gebied van eigenaarschap van auto's.

Miniatuurvoorbeeld

Veel grote automerken hebben tegenwoordig carsharing-apps

Connected cars

In 2020 zal naar verwachting 75 procent van de nieuw verkochte auto’s connected zijn. Een internetverbinding zorgt dat je op meer manieren kunt communiceren met de buitenwereld. Dat je navigatie live informatie heeft over verkeer, evenementen in de buurt en recensies van restaurants. Cd'tjes in de auto zijn ook verleden tijd als je Spotify tot je beschikking hebt in je wagen. Last but not least: je auto kan ook op afstand bestuurbaar zijn. ’s Ochtends kun je de verwarming aanzetten vanaf je smartphone. Andersom kan je auto ook de familie laten weten dat je bijna thuis bent.

Dat zijn grotendeels comfortverhogende features, maar met toegang tot je agenda en file-informatie zou je auto je dus voor je ingestapt bent voor kunnen stellen om iets later te vertrekken om de file te mijden. Of in een nog wat verdergaand scenario zou je een slot kunnen krijgen tijdens de drukste periode van de dag waarin je autonome auto file-loos van A naar B komt.

Meer mogelijkheden om onderweg dankzij mobiel internet leuke of zinnige dingen te doen, zal ook de acceptatie van autonoom rijden verhogen. Wel lekker als je de mailbox al doorgewerkt hebt voordat je op je werk aankomt.

Elektrisch

Een voor de hand liggende verbetering voor de luchtkwaliteit is de komst van meer elektrische auto’s. Tesla kwam na de Model S met de Model X en de betaalbaardere Model 3 komt eraan. Maar ook de andere merken zitten niet stil. Zowel de BMW i3 als de Nissan Leaf kregen meer bereik. De helemaal nieuwe Ampera E zal begin volgend jaar Tesla voor zijn als betaalbare elektrische auto mét een groot bereik. 

De schatting is dat in 2040 veertig procent van de nieuwe auto’s volledig elektrisch of plug-in hybrides zullen zijn. In 2025 zal in veel categorieën de elektrische auto een kostenefficiëntere aanschaf zijn dan tegenhangers met ouderwetse brandstofmotoren.

Vanuit de politiek, markt en technologie zijn er voldoende redenen om de komende 10 jaar ons file- en uitstootprobleem te verkleinen. En wij kunnen met z'n allen een beetje meewerken door early adopters te zijn.