Trends

Commentaar: Autoplay-video is de nieuwe popup-advertentie

4 november 2016 08:11

Steeds vaker duwen nieuwssites video's door je strot. Ook als ze niks met het onderwerp van een artikel te maken hebben. Erg irritant, vindt Bram.

Wil je bijvoorbeeld op CNN Money een artikel lezen over ‘virtuele aanranding’, dan start er direct een video over wraakporno, zonder dat je op een play button geklikt hebt. Met een beetje fantasie kan je wel een link zien tussen die twee, maar uiteindelijk is het een totaal ander onderwerp. Het doet me denken aan de popup-advertentie, die gelukkig tegenwoordig zo goed als uitgebannen is. Deze verstoorde ook je flow: eerst moest je alle vervelende advertenties wegklikken voordat je verder kon internetten.

Waar is het kruisje?

Bij het horen van zo’n autoplay-video (want de audio staat ook al altijd direct aan) zoek je als de wiedeweerga het kruisje dat een eind maakt aan deze lijdensweg. Wees gewaarschuwd bij het bezoeken van sites als CNN Money, CNET en IBTimes; ze doen het allemaal.

Op dit moment is het voornamelijk nog een Amerikaans virus, want op een Nederlandstalige site ben ik het nog niet tegengekomen. Nu maar hopen dat deze hype de grote oversteek niet gaat maken.

Is het nou allemaal echt zo erg?

Nee, niet heel erg, niemand gaat er dood en uiteindelijk is het artikel nog steeds gratis te lezen. Maar het is gewoon heel gek dat als je eventjes op een site wilt kijken je direct overdonderd wordt door informatie waar je helemaal niet om vroeg. Als ik daar naar op zoek ben, dan zet ik de tv wel aan.

Lees meer artikelen in de rubriek Commentaar