Trends

Elon Musk: een man met een missie

29 september 2016 11:00

Elon Musk wil naar Mars. Binnen tien jaar. Musk wil ook schoon vervoer en duurzame energie voor iedereen via de zon. Een man naar ons hart.

“We kiezen ervoor om naar de maan te gaan. We kiezen ervoor om naar de maan te gaan in dit decennium en om andere dingen te doen, niet omdat ze makkelijk zijn maar omdat ze moeilijk zijn. Omdat dat doel ons zal dienen het beste van onze krachten en vaardigheden te organiseren en te meten. Omdat die uitdaging er één is die we bereid zijn te accepteren, één die we niet bereid zijn om uit te stellen, en één die we van plan zijn om te winnen.” Aldus de Amerikaanse president John F. Kennedy op 12 september 1962 in een van zijn bekendste speeches. Een kleine zeven jaar later zette Neil Armstong voet op de maan.

Gisteravond vond weer zo’n speech plaats die mogelijk historisch zal blijken te zijn. Elon Musk presenteerde het plan van zijn ruimtevaartbedrijf SpaceX om mensen een multi-planetair soort te maken en binnen tien jaar de eerste bemande vlucht naar Mars te lanceren. Om er uiteindelijk een stad te bouwen voor een miljoen inwoners. De real-life Tony Stark is bij lange na niet zo’n charismatische spreker als Kennedy in zijn tijd, om nog maar te zwijgen over zijn matige retoriek en vele eh’s, maar zijn ambitie is net zo hoog en zijn droom minstens zo groot. Er zijn eerder bevlogen oproepen en pleidooien geweest om naar de rode planeet te reizen, maar Musk heeft de vastberadenheid en het momentum om de eerste te worden die zulke plannen ook daadwerkelijk gaat realiseren.

Nerds met een missie

Zijn plan is niet zoals bij Kennedy gevoed door geo-politieke en ideologische motieven. Musk is technologie-gedreven en daarin een kind van zijn tijd. Niet omdat het moet, maar omdat het kan. Of nou ja, zelfs dat niet eens, maar wat nu nog niet bestaat wordt gaandeweg uitgevonden. Omdat we op een missie zijn.

Andere nerds voor Musk zoals Bill Gates en Steve Jobs waren ook op een missie, maar hun bereik was kleiner. Gates wilde op elk bureau een Windows-computer. Jobs wilde iedereens computer-ervaring verbeteren. Musk wil schoon en snel vervoer voor iedereen (Tesla, Hyperloop) en energie duurzaam opwekken (Solarcity) opdat de Aarde langer meegaat. Met Mars (SpaceX) als back-up planeet.

Ik moet bekennen, ik heb een beetje een mancrush op Musk. De man durft groot te denken. En hij voegt daad bij woord. Fossiele brandstoffen zijn eindig en verstikken onze planeet? Nou, dan begin ik toch een autobedrijf dat alleen maar elektrische voertuigen maakt? Musk is ook de grootste aandeelhouder in Solarcity, een van de grootste installateurs van zonnepanelen in de VS opgezet door twee van zijn neven. Musk fuseert beide bedrijven omdat ze in elkaars verlengde liggen: de energie uit je panelen (die je kunt opslaan in een Tesla Powerwall thuisaccu) voedt je elektrisch auto.

Kijk, zo komen we ergens.

Lees ook: 6 obstakels die Musk moet overwinnen voor we naar Mars kunnen