Trends

Datatour: Er zwemt 2 centimeter zeehond in Amsterdam

31 juli 2016 21:44

Kunstenaar Pavèl van Houten toont de zachte kant van keiharde data. "Je gaat je omgeving meer waarderen."

Voor ons webmagazine Bright Ideas ging Bram van Dijk mee met de Datatour door Amsterdam van Pavèl van Houten. Noem iets waar er twee of meer van zijn en Van Houten wil het tellen. Hij is een data-analist, maar dan voor andere doelen dan het inzien van gebruikersgedrag of het volgen van de customer journey. Van Houten telt voor zijn plezier.

"Wist je dat hier in het Huis De Pinto in totaal 494 poten zijn?" Hij is niet verbaasd dan niemand het weet. "Het is ook maar hoe je er naar kijkt", zegt hij. "Een poot heeft voor mij drie criteria. Als eerste moet een poot kunnen lopen, het moet dus een bewegend object zijn. Als tweede moet het een dragende functie hebben en tot slot is het een afzonderlijk deel van het geheel. Dus een poef heeft geen poot."

Het levert direct discussie op. Want heeft deze stoel met ijzeren onderkant nu twee of vier poten? Geldt een lasrand als splitsing van een losse poot? Het hek buiten heeft twee keer vijf poten, volgens Van Houtens overzicht. De groep is het er niet mee eens, want het draagt niks, behalve zichzelf. Zonder zich te verzetten, gaat hij akkoord. "Dat zal ik moeten aanpassen."

Waar in menig data-overzicht alles keihard is, is de data van Van Houten flexibel. Het is de zachte kant van harde data. We lopen een rondje langs alle poten, doen daarna onze jas aan en gaan op pad voor de Data Tour.

Lees dit hele artikel in Bright Ideas of bij Blendle

Ons webmagazine Bright Ideas, momenteel met zomerstop, biedt verdieping over vernieuwing. Een jaar lang toegang tot alle artikelen kost slechts 24 euro. Meld je aan op ideas.bright.nl. Blendle-gebruikers kunnen de artikelen hier los lezen