Trends

Bright Ideas: Waarom Interpol wel voor encryptie is

28 april 2016 17:15

Van radio-dj tot cybercrime-bestrijder bij Interpol. De carrière van Roeland van Zeijst in een notendop. We interviewden Van Zeijst vanuit Singapore waar hij bij Interpols Digital Crime Center werkt. "Techniek is niet goed of slecht."

Roeland van Zeijst werkt als één van de twee gedetacheerde Nederlanders op het kantoor van Interpol in Singapore. We interviewden hem in ons webmagazine Bright Ideas over de rol van Interpol bij de bestrijding van cybercrime. Volgens Van Zeijst wordt het werk van Interpol op sommige momenten bemoeilijkt door het gebruik van encryptie:

"De Tor-browser is echt een alledaags middel voor criminelen." Deze browser versleutelt je verbinding en leid je om via verschillende computers, waardoor je anoniem kunt surfen. "Bij Interpol gebruiken we encryptie om onze databases en communicatie met politiekorpsen te beveiligen. Encryptie kan voor zowel goede als slechte dingen worden gebruikt."

Van Zeijst benadrukt dat Interpol een voorstander is van krachtige encryptie: "De techniek is niet goed of slecht, het gaat erom wat mensen ermee doen. Als encryptie door criminelen wordt gebruikt, moeten we niet encryptie aanpakken maar de criminelen. Er wordt veel geïnvesteerd in personeel met technische kennis en we merken dat ouderwets gedegen recherchewerk op internet steeds belangrijker wordt. Interpol en de politie moeten een antwoord hebben op de nieuwe generatie internetcriminelen, en de politiek mag dan een antwoord vormen over encryptie."

Lees het hele interview gratis in Bright Ideas

Bright Ideas: elke twee weken

Bright Ideas is ons tweewekelijkse webmagazine met 'verdieping over vernieuwing'. Een jaar lang toegang tot alle artikelen kost slechts 24 euro. Ga naar ideas.bright.nl om je aan te melden. PS. Blendle-gebruikers kunnen Bright Ideas-artikelen hier lezen.

Verder in Bright Ideas editie 052:

Scale-ups: Peerby (gratis artikel)

In een nieuwe reeks belichten we Nederlandse techbedrijven die in korte tijd veel geld ophaalden en succesvol aan de weg timmeren. Start-ups die stappen maken, met dit keer deelplatform Peerby.

‘Netflix voor je oren’

Wat begon als een niche-product verovert nu langzamerhand de mainstreammarkt. Nieuwe series schieten als paddenstoelen uit de grond en worden door miljoenen mensen beluisterd. De podcast bloeit als nooit tevoren. (Lees via Blendle)

Tech voor jonge meiden

Veel jonge meiden hebben nog steeds het idee dat technologie niks voor hen is. Onzin volgens tech-ondernemer Janneke Niessen. "Vraag ze of ze bij Instagram willen werken en ze zeggen allemaal ja." (Lees via Blendle)

Waar blijft het slimme e-textiel?

Sinds Google en Levi's hun Project Jacquard een jaar geleden lanceerden in mei 2015, kijken we vol verwachting uit naar jeans waarmee we onze telefoons kunnen bedienen en opladen. Mode en tech blijken echter (nog steeds) geen goede vrienden. (Lees via Blendle)

Grand Gear: Hollandse designfiets en stijlvol scheren

In Grand Gear selecteren we maandelijks de mooiste nieuwe spullen voor je. Spullen die je bij het zien van de foto's in je handen wilt voelen. (Lees via Blendle)