Trends

Bright 25, deel 3: The Martian, Apple Watch, adblockers

29 december 2015 08:21

De 25 meest vernieuwende gadgets, apps, content, techies en trends van 2015. Vandaag de nummers 15 t/m 11.

Lees ook over de nummers 25-21, 20-16, 10-6 en 5-1.

15. 4D-printen

Als je dacht dat 3D-printen al gaaf was, check dan 4D-printing. Deze relatief nieuwe ontwikkeling werkt ook met een 3D-printer, maar er wordt een dimensie aan toegevoegd. Het materiaal dat gebruikt wordt is namelijk 'programmeerbaar'. Niet dat er processoren of motortjes aan te pas komen, maar het materiaal reageert op zijn omgeving, bijvoorbeeld water. Komt het daarmee in contact, dan verandert het in een bepaalde vorm. De mogelijkheden van 4D-printing zijn eindeloos. Een satelliet in de ruimte zou zichzelf kunnen 'installeren' of een rioleringssysteem kan zichzelf repareren. Niet alleen apparaten, maar ook materialen worden in de toekomst dus slim.

14. The Martian

De beste sciencefictionfilm van het jaar was The Martian van Ridley Scott, naar een e-boek van Andy Weir uit 2012. Het verhaal over een astronaut die tijdens een Mars-missie onbedoeld alleen achterblijft op de planeet (fenomenaal gespeeld door Matt Damon) is zowel technologisch als wetenschappelijk zeer realistisch. Schrijver Weir heeft zich uitgebreid verdiept in interplanair reizen, zonne-energie, de samenstelling van raketbrandstof, ion-motoren en zelfs tuinieren. Regisseur Scott op zijn beurt heeft nauw samengewerkt met NASA. The Martian is niet alleen een sterke film, hij doet ons ook weer dromen van ruimtereizen.

13. Adblockers

Als Apple een functie introduceert, wordt 'ie pas echt populair. Dat blijkt uit de adblocker-discussie, want iPhones met iOS 9 of hoger kunnen een heuse adblocker installeren. Je surft dan zonder dat je advertenties ziet. En het misschien vervelend om als website met advertenties te zeggen, maar adblockers worden alsmaar populairder. Daarom aan de media en adverteerders om een nieuw model te vinden. Hopelijk wordt dat één van de belangrijkste dingen in 2016.

12. Apple Watch

In april kwam de Apple Watch op de markt, in Nederland overigens pas in de zomer. Net als de rest van de smartwatches geen revolutionair apparaat, maar toch één van de betere. Met de ronde Gear S2 bracht Samsung misschien wel een mooiere smartwatch op de markt, en Pebble met zijn Time een meer betaalbare. Maar dankzij veel apps en strakke integratie met de iPhone is de Apple Watch momenteel wel een van de meest veelbelovende. Dat maakt vooral benieuwd naar het volgende model, dat de smartwatch voor een breder publiek boeiend moet maken dan de gadget-liefhebbers die er je er nu vooral mee ziet.

11. Chromecast

De beste gadget van de afgelopen jaren kreeg in 2015 een update. De nieuwe Chromecast haalt allerlei ergernissen weg en is opnieuw een goedkoop apparaatje waarmee je jouw domme tv slim maakt. De belangrijkste verandering is ondersteuning van 5GHz-netwerken, waarmee full-hd-beelden stabieler naar de tv worden gestreamd. Inmiddels ondersteunen allerlei streamingdiensten de Chromecast, waaronder Netflix, Plex en RTL XL, en weten we niet meer hoe we ooit zonder de Chromecast naar films en series keken. Google kwam ook met een audio-variant, die je kan aansluiten op speakers, waarna je er muziek naar toe kan streamen. Handig: Spotify ondersteunt sinds kort ook Chromecast.

Lees ook over de nummers 25-21, 20-16, 10-6 en 5-1.

Het jaaroverzicht is onderdeel van editie 044 van Bright Ideas. Een jaar lang toegang tot ons reclamevrije webmagazine kost 24 euro. Aanmelden kan via ideas.bright.nl.

Verder in Bright Ideas 044:

Chip-implantaat: van nutteloos tot onderschat

Een groep Nederlanders haalde eind vorig jaar het nieuws door een chip te laten implanteren. Dat zou dé toekomst zijn. Maar een jaar later blijkt het een flop. Betrokkenen zien desondanks een grote rol voor chipimplantaten in de toekomst.

In Plurimus we trust

Als Plurimus had bestaan ​​toen de film The Book of Eli werd gemaakt, zou hoofdrolspeler Denzel Washington Plurimus hebben gedragen. Hetzelfde geldt voor Mad Max en Han Solo. Het merk past perfect in desolate, godvergeten plaatsen waar je jas je huis is.

'Functie belangrijker dan fysiek product'

Sinds 1 november is Jeroen van Erp aangesteld als praktijkhoogleraar aan de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft. Een interview.

Dark Net: op de online zwarte markt

Silk Road zette een paar jaar geleden de trend: op online marktplaatsen die alleen met de anonieme TOR-software zijn te bezoeken, floreert de handel in illegale goederen. Lees erover in dit gratis hoofdstuk uit het boek 'Dark Net' door Jamie Bartlett, dat deze maand in het Nederlands verscheen.

Grand Gear: The Force aan je muur

In Grand Gear selecteren we maandelijks de mooiste nieuwe spullen voor je. Spullen die je bij het zien van de foto's in je handen wilt voelen.