Trends

Robert van Eijden: 'Home, Smart Home'

17 december 2015 13:11

Wij vroegen onze favoriete schrijver om zijn licht te laten schijnen op de smarthome. Zijn eigen huis is niet bepaald het slimste in Nederland maar hij heeft desalniettemin uitgesproken ideeën.<div style="display:none;"><img src='http://pubads.g.doubleclick.net/gampad/ad?iu=/4045/Bright&sz=1x1&t=campaign%3Dbright_idea_gadget_gear&c=12345678'/></div>

Speciaal voor de feestdagen presenteren we een extra editie van webmagazine Bright Ideas, die dankzij Eneco gratis kan worden aangeboden. Thema is de smarthome. Het openingsstuk is van Robert van Eijden, de voormalig columnist van Bright Magazine die dit jaar zijn romandebuut maakte met Boek (256 blz). Een fragment:

"Ik woon in een uitgesproken Dumb Home. Mijn huurappartementje is gebouwd in 1956 als een standaardportiekwoning van 50m2 in de categorie sociale woningbouw. Sinds 1956 zijn er minstens twee renovaties uitgevoerd door de woningbouwvereniging, maar toch is een derde van mijn ramen nog steeds enkelglas. Niet dat dat wat uitmaakt, want de kunststof kozijnen waar mijn dubbelglas in huist, laten evenveel tocht door als de houten kozijnen met enkelglas. En dan heb ik het nog niet eens over de kieren en gaten in de rest van het huis. Kortom: voor mijn woning zou energielabel Z nog aan de optimistische kant zijn. Nee, als ik zo’n slimme thermostaat zou installeren, eventueel met dat hele gezellige gezin erbij, zou dat ding geen vriendelijke zonnetjes en duimpjes-omhoog tonen op zijn scherm, maar een ijspegelicoon met in grote letters knipperend: ‘WTF?’”

Van Eijden presenteert ook drie 'heldere ideeën voor smart living', waaronder de 'holografwasmachine'.
Lees zijn hele artikel gratis bij Bright Ideas

Verder in Bright Ideas 043:

Slimme schakels

De dienst IFTTT laat steeds meer apparaten in huis 'met elkaar praten'. Maar hoe slim is een starthome tegenwoordig werkelijk? Waar wachten we nog op?

Zo revolutionair was het Huis van de Toekomst

Het in 1989 in Rosmalen geopende Huis van de Toekomst toonde hoe slim wonen er in de toekomst uit zou zien. Maar hoe goed of slecht was initiatiefnemer Chriet Titulaer met zijn voorspellingen?

‘Toon® over twee jaar in 1 miljoen huizen’

Toon van Eneco is aan het uitgroeien van een handige thermostaat tot het middelpunt van je smart home. Eneco verkoopt Toon zelfs aan klanten die geen stroom of gas bij Eneco afnemen. Erik van Engelen, directeur consumenten bij Eneco, vertelt hoe dat zo gekomen is en waar Toon zich naartoe ontwikkelt.

Slimme stad voor en door slimme inwoners

Overal ter wereld haasten steden zich om 'smart' te worden. Veel top-down projecten zijn geflopt. Deze projecten zijn wél veelbelovend.

LoRa: nieuw netwerk voor je apparaten in huis

Binnenkort gaan echt alle apparaten in huis online, van je wasmachine tot je deurbel. Maar lang niet alle apparaten gebruiken veel data, en slimme sensoren al helemaal niet. Voor dat soort devices komt er een nieuw, zuinig netwerk: LoRa. Wat is het? En wat wordt ermee mogelijk?

Grand Gear: Powerwall

Een overzicht van de beste nieuwe gadgets voor smarthomes, sinds kort te koop of binnenkort verkrijgbaar.