Trends

Commentaar: Zeg Facebook, mag ik verjaardagen gewoon weer vergeten?

15 oktober 2015 17:45

<p><strong>Je MOET iedereen feliciteren, vindt Facebook. Het gebruikt zelfs de 'denk niet aan een roze olifant'-tactiek.</strong></p>

Ik vergat altijd alle verjaardagen. En nee, ik voelde me niet schuldig. Ik ga toch niet al die verjaardagen onthouden, dacht ik zo. Oké, mijn gezin en hoogstens een paar vrienden, maar dat was het.

Het was trouwens niet eens ‘vergeten’, want ik nam niet eens de moeite om het überhaupt te onthouden. Ik vroeg er niet naar en luisterde niet wanneer mensen het zeiden. Geen verjaardagskalender aan mijn wc-muur: ik deed er gewoon niet aan mee.

Facebook

Maar dat mag nu niet meer, van Facebook. Elke dag krijg ik weer te horen wie er nu weer jarig is. Met 811 vrienden zijn dat 2,22 per dag. Dan kan je zeggen: waarom heb je zoveel vrienden? Je kan ook zeggen: rot op met je herinneringen.

Die herinneringen worden steeds agressiever en dwingender. Eerst was het nog een klein icoontje, maar nu komt het ook al op je tijdlijn en kan je er niet meer omheen. Het wordt bijna makkelijker om iemand te feliciteren (voor wat het waard is), dan om het niet te doen.

Roze olifant

Het voorlopige hoogte-/dieptepunt is de recente verandering in hoe Facebook het aanschrijft. Niet meer gewoon van die en die is jarig, maar het drukt op de blauwe plek die schuldgevoel heet. Check dit:

Ik dacht helemaal niet aan Frank, laat staan aan Catriel! Eerlijk gezegd, beste Catriel, weet ik helemaal niet wie je bent. Dat maakt niet uit want dat kan ik vast wel weer achterhalen, maar volgens mij word jij niet gelukkig van een felicitatie van mij.

En het is helemaal niet erg dat ik niet aan Catriel of Frank denk. Ik denk per dag aan heel veel mensen niet. Facebook gebruikt hier de 'denk niet aan een roze-olifant'-tactiek. Eenmaal uitgesproken, kan je er niet meer niet aan denken.

Het is stom

Andere varianten zijn 'Wens ze het beste!' en 'Wens ze een fijne dag!' Nee, nee, nee. Ik wens helemaal niks. Behalve dat ik niet op zo’n toontje wordt aangesproken. Dus lieve Facebook, mag ik gewoon weer lekker zelf bepalen waar ik wel of niet aan denk?

Ps je kunt die stomme notificaties wel weer uitzetten in een donker hoekje van de instellingen, maar dan heb je toch het gevoel dat je iets mis loopt. Daarbij is het weer een extra actie.

Meer artikelen in de rubriek Commentaar