Trends

Bright Ideas 038: Hoe kunnen we van meer meiden techies maken?

11 oktober 2015 00:33

<p><strong>De 'gender gap' in de techwereld is een fors probleem. Hoe proberen overheden en bedrijven van meer meiden echte 'tech-lovers' te maken?</strong></p><p></p>

Zaterdag startte de Europese CodeWeek, een initiatief uit 2013 van Neelie Kroes en onderdeel van het overkoepelende CodePact. Tijdens de week organiseren bedrijven en scholen in 42 landen evenementen om kinderen kennis te laten maken met de wereld van programmeren. Aan de eerste Nederlandse CodeWeek in 2014 deden 300 duizend kinderen mee. In deze week zijn er ook speciaal voor meiden allerlei evenementen, onder andere georganiseerd door VHTO, het landelijk expertisebureau voor meisjes en vrouwen in bèta en techniek.

"Het algemene idee is nog steeds dat meisjes niet in de ICT moeten gaan werken, omdat het niets voor ze is. Voor de industrie is dit een groot verlies aan talent en de vrouwen zelf missen kansen voor de toekomst. Wij laten daarom zoveel mogelijk vrouwelijke rolmodellen zien", zegt Lieke Boon, projectmedewerker Meisjes & ICT bij VHTO.

Zolang er niet genoeg vrouwelijke rolmodellen zijn, blijven meisjes onzeker over hun geschiktheid voor de ICT-branche. Hun vooroordelen over werken in de ICT zijn hardnekkig en worden (bewust en onbewust) in stand gehouden door opvoeders en het bedrijfsleven.

Bij een groot internationaal onderzoek naar stereotype-vorming over vrouwen en mannen in wetenschappelijke beroepen, scoorde Nederland het slechtst, samen met Hongarije, Vietnam en Zuid-Afrika. Met andere woorden: de Nederlandse deelnemers aan het onderzoek vinden wetenschap vooral een werkveld voor mannen. Hoe wordt geprobeerd om daar verandering in te brengen?

Lees het hele artikel in Bright Ideas, onze tweewekelijkse weekendbijlage, leesbaar op elk scherm. Een jaarabonnement kost 24 euro voor 24 edities.
Of lees dit artikel via Blendle.

Verder in Bright Ideas 038:

Tesla loves Tilburg

We waren bij Tesla in Tilburg, waar ceo Elon Musk antwoord gaf op vragen als: wanneer gaat Tesla eindelijk geld verdienen?

Riders on the STORM

De eerste volledig elektrische tourmotorfiets komt van Eindhovense studenten. Om hem te testen willen ze een reis rond de wereld maken in 80 dagen. Hun missie: het 'saaie imago' van elektrisch rijden wegpoetsen. Ook onder de conservatieve motorrijders.

Zeven series voor het najaar

Met de kou voor de deur hoef je geen excuus meer te bedenken om urenlang binnen de leukste series van het moment te kijken. We zetten een paar toppers op een rij.

Bright TV backstage: Vitra

Mooie blauwe bank waar Erwin en Merijn op zitten, niet? De set van Bright TV en tevens ons redactiekantoor is ingericht met meubels van Vitra. Dat is niet zomaar.

Videovault: Speedrunners en sicke beats

Eens in de maand verzamelen we de beste internetvideo’s voor je. Ben je meteen weer bij.