Op dit festival speel je de vreemdste games
Merkwaardig

Op dit festival speel je de vreemdste games

02-05-2018 17:13 Laatste update: 03-05-2018 17:15

Op het gamefestival A Maze speelde Bram zijn eigen tandarts in VR en ging hij niet naar bed met een bidsprinkhaan.

Wat een raar festival is A Maze in Berlijn. Het vijfdaagse gamefestival in een vervallen club zit bomvol vreemde muziek, vervreemdende praatjes en vooral heel veel rare games.

Zo was ik in virtual reality een spooktandarts die het lichaam van een patiënt overnam, om daarna mijn eigen gaatjes te repareren. En besliste ik tussen leven en dood in een gamevariant van het trolleyprobleem. En was ik een bidsprinkhaan die niet moest gaan seksen met een andere bidsprinkhaan, omdat hij anders zou worden opgegeten. En was ik een piemel die een tandenborstel in zijn kontgat moest krijgen. Elke keer als ik wegliep van een spel dacht ik: 'Wat heb ik nu weer voor iets vreemds gedaan?' Bekijk de video:

Adriaan de Jongh

Het is in het kort het idee van A Maze, legt Adriaan de Jongh aan me uit. Op zijn uitnodiging ben ik naar Berlijn gekomen. Het is zijn favoriete festival. De Jongh is een van Nederlands meest succesvolle gamemakers. Zijn zoekspel Hidden Folks werd door Apple verkozen tot Game van het Jaar voor iPad en een jaar na de releasedag verkoopt hij het spel nog steeds duizenden keren per maand.

De Jongh geeft een praatje op A Maze, maar hij is hier vooral om de games van anderen te spelen. "De games hier zijn vreemd of bijzonder, of halen onderwerpen aan waar games over het algemeen niet over gaan. Het is erg inspirerend om er doorheen te lopen."

Experimenten

Volgens hem is het belangrijk dat dit soort rare games een podium krijgen. "Hier ontstaan veel nieuwe ideeën, ontdekkingen, hoe je technologieën kan gebruiken op een vreemde manier. Dit is een van de weinige platformen waar dit soort gamemakers hun games kunnen laten zien."

Volgens hem is het ook niet per se de bedoeling dat al deze games het grote publiek bereiken. "Veel games zijn meer experimenten. Het is een festival voor struggling artists. Vervolgens zie je dat veel van deze makers een bepaalde niche vinden waar ze op kunnen doorbouwen."

Modeshow

Het deed me denken aan een modeshow met kleren die je toch nooit gaat dragen. Maar een show kan invloed hebben op hoe mensen tegen mode aankijken en op die manier doorsijpelen naar de markt en het grote publiek. In een minder extreme vorm, welteverstaan, maar dat is waar nieuwe trends vandaan komen.

In de game-industrie gaat dat ook zo. Wat een raar én gaaf festival is A Maze.

Bekijk ook: is virtual reality geflopt?