Commentaar

De smartphones van 2018? Eenheidsworst

17 mei 2018 17:04

'Waarom durft bijna geen enkel telefoonmerk zich meer te onderscheiden?', vraagt Bram zich af.

Smartphoneland wordt steeds meer een eenheidsworst en niet een worst die me smaakt. Alle telefoons zijn tegenwoordig hetzelfde. Zelfs de iPhones en Android-telefoons lijken steeds meer op elkaar. De één kopieert de ander en de ander weer de één.

Alle telefoons die nu uitkomen hebben zo goed als geen rand, dezelfde afgeronde hoekjes, dezelfde aflopende zijkanten en glas aan de achterkant. De enige afwisseling die er nog is, is hoe breed de notch is en of de camera's achterop naast elkaar of onder elkaar staan. Hoera.

De angst van smartphonefabrikanten om afwijkend te zijn, vind ik stuitend. Vooral de Android-fabrikanten apen de iPhone X en de Samsung Galaxy S9 na en het wordt alleen maar erger.

Glas

Het meest irritant vind ik het massale gebruik van glas aan de achterkant. Ik ken meer mensen die het lelijk vinden dan mensen die het mooi vinden, vooral omdat er altijd vette vingerafdrukken op zichtbaar zijn. Maar toch lijkt er geen designer te zijn die aan iets anders dan glas denkt.

De opkomst van glas was noodzakelijk voor het draadloos opladen van high-end smartphones, maar veel Androidmakers doen nu ook glas terwijl ze helemaal niet draadloos kunnen opladen. Zoals de Huawei P20 Pro en naar verluidt de woensdagavond gepresenteerde OnePlus 6.

'Is dat de iPhone X?'

Het zorgt ervoor dat er niets onderscheidends meer is aan smartphones. Dat is toch een vreemde tactiek. De afgelopen maand testte ik de Huawei P20 Pro. Het is een erg goed toestel, maar er is vele malen aan me gevraagd of ik de iPhone X had. Het is opmerkelijk dat Huawei zich enerzijds heel erg wil afzetten van de iPhone door bijvoorbeeld te pochen met een betere camerakwaliteit en anderzijds de uiterlijke kenmerken zo kopieert.

Afgelopen week heb ik twee telefoons kapot laten vallen (een presentatie op zich, red.), waardoor ik weer met mijn oudje de OnePlus X uit 2015 zit. Deze kleine telefoon heeft het design afgekeken van de iPhone SE en is erg mooi. De telefoon is mooi hoekig en heeft een metalen rand, wat hem robuust maakt.

De knopjes voelen nog als echte knopjes, niet als stukken plastic waarvan je twijfelt of je het nu ingedrukt hebt of niet. Het voelt als een waardevol hebbedingetje.

Sieraad

Het klinkt misschien wat snobistisch, maar ik vind het gewoon jammer dat een telefoon niet een sieraad is zoals een horloge. Voor die honderden euro's wil ik meer te kiezen hebben dan wéér zo'n glimmende glasplaat. Waarom geen keramieken achterkant? Of een schermrand van rubber?

Laat smartphones in een tijd waarin ons sociale leven voornamelijk op de telefoon plaatsvindt een verlengde zijn van onze identiteit. En niet inwisselbare glazen zwarte onderzetters waar je vingerafdrukken maar niet van afgepoetst krijgt.

Miniatuurvoorbeeld
Onze aanraders

De drie beste smartphones