Deze huizen kwamen uit 3D-printers
Geprinte woningen

Deze huizen kwamen uit 3D-printers

06-06-2018 12:18 Laatste update: 11-07-2018 13:18

Eindhoven krijgt volgend jaar vijf 3D-geprinte woningen, maar heeft daarmee niet de primeur.

In de Eindhovense nieuwbouwwijk Meerhoven verschijnen in 2019 vijf 3D-geprinte betonnen woningen. Op een open plek tussen bomen staan deze smalle hoge gebouwen als 'beelden in een beeldentuin'. Architect Houben/Van Mierlo heeft de footprint van de woningen zo compact mogelijk gehouden, zodat de woningen opgaan in het omringende landschap. De vijf smalle 'Flintstone-huizen' zijn als een groep menhirs in een halve cirkel gezet.

Volgens de initiatiefnemers zou het om een wereldprimeur gaan, maar er zijn elders in de wereld ook bewoonbare huizen met grote 3D-printers gemaakt. Hieronder lees je over andere bijzondere 3D-geprinte woningen.

2013: China

Het Chinese bouwbedrijf Winsun leverde al in 2013 de eerste tien 3D-geprinte huizen op. Winsun ontwikkelde een eigen 3D-printer en gebruikte ‘inkt’ gemaakt van cement, zand en vezel en een additief. De muren werden geprint in de fabriek en op locatie in elkaar gezet. Winsun opende in mei 2016 ook een 3D-geprint kantoor in Dubai.

2017: Rusland

In Rusland werd een huis van 37 vierkante meter met een grote 3D-printer gemaakt door het bedrijf Apis Cor. De muren werden 'geprint' met een betonmengsel. De totale kosten bedroegen omgerekend 9600 euro.

2018: Frankrijk

In het Franse Nantes staat april een 3D-geprint huis klaar voor de eerste huurders. Met de bouw van het pand wilde de Universiteit van Nantes laten zien dat het bouwen van huizen goedkoper en vooral groener kan.

2016: Nederland

Voordat de huizen in Eindhoven klaar zijn, kun je in Amsterdam al naar de Urban Cabin. Inspelend op de Tiny House-beweging experimenteerde DUS Architects hier met een 3D-geprinte microwoning.

De Urban Cabin is gemaakt van zwartgekleurd en volledig recyclebaar biomateriaal en experimenteert met verschillende geveltypes, vormen, slimme isolatie en materiaalreductie. Er past een slaapbank in, de rest doe je buiten. Zo staat er in het postzegeltuintje een 3D-geprinte badkuip.

DUS Architects is eigenaar van het 3D Print Living Lab, uit wiens koker ook het 3D-geprinte grachtenpand rolt.

2019: El Salvador

Het bedrijf ICON onthulde in maart in Texas zijn eerste 3D-geprinte huis. Het 3D-printen van woningen is volgens ICON de oplossing voor de 1 miljard mensen wereldwijd die zonder dak boven hun hoofd leven. De eerste stap wordt gezet in El Salvador, waar volgend jaar honderd van zulke huizen geprint worden.

Het huis is 60 vierkante meter groot en heeft een huiskamer, slaapkamer en veranda. Het printen neemt tussen de 12 en 24 uur in beslag. Door de snelheid en het goedkope materiaal kost het huis maar 4000 dollar.