Expositie toont hoe robots in de natuur opgaan
Tech-kunst

Expositie toont hoe robots in de natuur opgaan

06-06-2018 10:13 Laatste update: 19:13

De expositie Robotanica in Amsterdam onderzoekt hoe robots de natuur kunnen helpen, of vervangen. Bram nam er een kijkje.

Een groep roboteendjes, een libelle van plastic, een waterfiets die het water reinigt: de Tolhuistuin in Amsterdam Noord zag er niet eerder zo toekomstgericht uit. En niet eerder zo vreemd.

In het park staan tot en met 15 juni zeventien kunstinstallaties die de tentoonstelling Robotanica vormen. Sommige zijn kolderiek, zoals de holle wolken aan een touwtje waar je je even terug kan trekken, sommige zijn bloedserieus, zoals de futuristische bijenflats van Aad Kruiswijk.

Koeien en eendjes

Wat ze ook bewerkstelligen of voorstellen, vrijwel alle werken werken op de verbeelding. Roboteendjes, die op elkaar reageren door geluid, temperatuur en beweging, zijn net zo schattig om naar te kijken als normale eendjes.

Het project Cow & Co is even schitterend als onrealistisch: koeien krijgen de vrijheid om te lopen waar ze maar willen en mensen kunnen in een app zien waar ze de melk kunnen halen.

VR-kip

En dan de kip. Het kunstwerk Second Livestock van Austin Stewart is niet meer dan een opgezette nepkip met een 3d-geprinte bril op. Maar wat nu als je alle kippen in legbatterijen een VR-bril op zou kunnen zetten waardoor ze alle vrijheid zouden ervaren?

De kunstwerken in de expo ontstijgen over het algemeen de 'leuk bedacht'-status vaak niet, maar dat is niet erg, want binnen een uurtje ben je verzadigd en kan je niet meer kronkels aan. Het is een bonte verzameling van gedachtespinsels die je hersenen even laten strekken.

 

Praktische informatie

Robotanica wordt georganiseerd door cultureel platform Transnatural en is tot en met 15 juni dagelijks te bewonderen van 12.00 uur tot 19.00 uur. Locatie is Tolhuisweg 5, Amsterdam Noord, naast Eye en de A'dam Toren. De toegang is gratis.

Foto's: Marleen van Veen voor Transnatural