5 boeken voor deze zomer
Leestips

5 boeken voor deze zomer

08-06-2018 20:03 Laatste update: 09-06-2018 07:12

Hoe hoger de temperaturen, hoe ouder de media. Welke boeken mogen er deze zomer niet ontbreken in je koffer? Maarten Reijnders geeft vijf suggesties.

5 :: Kill All Normies - Angela Nagle

Het presidentschap van Donald Trump heeft ervoor gezorgd dat tal van controversiële ideeën en opvattingen, die voorheen voornamelijk in de uithoeken van internet werden omarmd, mainstream zijn geworden. Racisme, seksisme en antisemitisme: het mag allemaal weer. De Ierse Angela Nagle beschrijft in Kill All Normies hoe Trump kon voortborduren op het getroll van de /b/tards van 4Chan die al jaren ageren tegen de politieke correctheid van links.

4 :: The Four - Scott Galloway

Van elke zes minuten die we online zijn, brengen we inmiddels een minuut door op Facebook. Op mobiel geldt dat zelfs voor een op de vijf minuten. Al met al zit de gemiddelde Amerikaan inmiddels vijftig minuten per dag op Facebook (en andere diensten van de site, zoals Instagram).

Deze gegevens zijn afkomstig uit The Four van Scott Galloway, die in zijn boek over Amazon, Apple, Facebook en Google kwistig strooit met leuke feitjes en statistieken over de vier grote Amerikaanse techbedrijven die onze toekomst vormgeven. Wel jammer dat het boek aan het eind behoorlijk inzakt.

3 :: Conspiracy - Ryan Holiday

De ondergang van Gawker is een van de spectaculairste media-faillissementen van de afgelopen jaren. Internetondernemer Peter Thiel financierde een rechtszaak van Hulk Hogan (echte naam: Terry Gene Bollea) tegen Gawker, nadat de site delen van een seksvideo van de worstelaar openbaar had gemaakt.

Een jury stelde Bollea in het gelijk en veroordeelde Gawker tot het betalen van 140 miljoen dollar. Gawker vroeg uitstel van betaling aan, werd verkocht en uiteindelijk gesloten. Menigeen sprak er schande van dat een miljardair als Thiel het Amerikaanse rechtssysteem kon misbruiken om een nieuwssite het faillissement in te procederen.

Aan de andere kant: Thiel had zo zijn redenen om een vendetta tegen Gawker te voeren: in 2007 had de Gawker-zustersite Valleywag een artikel gepubliceerd waarin Thiel tegen zijn zin uit de kast werd getrokken. En het zonder toestemming publiceren van een seksvideo is vanzelfsprekend ook niet echt netjes.

Ryan Holiday, die bekend werd met zijn boek Trust me, I'm lying, reconstrueert de affaire in Conspiracy op smakelijke wijze.

2 :: How to Fix the Future - Andrew Keen

Sinds de publicatie van The cult of the Amateur in 2007 staat Andrew Keen bekend als de Antichrist van de tech-wereld. De voormalige internetondernemer schopt met zichtbaar genoegen allerlei heilige huisjes van Silicon Valley omver.

In How to Fix the Future komt Keen voor het eerst met een enigszins positieve boodschap. Hij draagt oplossingen aan waarmee een digitale dystopie kan worden afgewend. Zo houdt hij een warm pleidooi voor het reguleren van grote tech-bedrijven. Overheden moeten monopolisten die de concurrentie uit de markt drukken, onze privacy schenden en de belasting op slinkse wijze ontwijken, hard aanpakken. En Google, Twitter en Facebook zouden moeten worden behandeld als de mediabedrijven die ze zijn - met alle daarbij behorende verantwoordelijkheden.

Tegelijkertijd trekt Keen tal van historische parallelen om de huidige problemen met de tech-industrie in perspectief te plaatsen. Wacht de tech-industrie van Silicon Valley straks hetzelfde lot als de ooit zo succesvolle auto-industrie in Detroit die door arrogantie in de problemen kwam en links en rechts voorbij werd gestreefd door buitenlandse concurrenten?

1 :: Paradijs bij het dashboardlicht - Robert van Eijden

Geen zomerboekentopvijf van Bright is compleet zonder een boek van onze voormalige columnist Robert van Eijden. Waren we in 2015 lyrisch over zijn debuutroman Boek (256 blz), dit jaar zijn we razend enthousiast over Van Eijdens nieuwe boek: het tragikomische meesterwerk Paradijs bij het dashboardlicht.

In deze being-of-age-roman volgen we de wederwaardigheden IT'er en bruilofts-dj Jan de Vries, zijn vriendin Nathalie die bij voorkeur gin-tonics drinkt en interviews met depressieve actrices in het Volkskrant-magazine leest, en Jans dj-partner Chris die moedige maar niet al te geslaagde pogingen onderneemt om een roman te schrijven. Kopen, lezen en lachen.