Vaarwel, koptelefoon met draad
Draadloos wint

Vaarwel, koptelefoon met draad

12-07-2018 12:03 Laatste update: 13-07-2018 06:38

Tussen de cd en de pager in wordt binnenkort de koptelefoon met draad begraven. De 'gewone' koptelefoon is stervende. Over een paar jaar is hij uit de schappen verdwenen, denkt Bram.

Hij heet nu nog de 'gewone' koptelefoon, maar dat zal niet lang meer duren. Snel zal de draadloze koptelefoon de 'gewone' worden. Als we nog over de bedrade koptelefoon zullen spreken, maar ik denk het niet.

Want ook al zie je de bedrade koptelefoon nog overal, iedereen die ooit een draadloze koptelefoon of oordoppen heeft geprobeerd, wil niet meer terug. Meerdere techjournalisten in mijn omgeving hebben de AirPods al uitgeroepen tot gadget van dit decennium.

Gevloek

Zelf heb ik geen iPhone, laat staan AirPods, maar test ik wel al een tijd de OnePlus Bullets Wireless. Deze draadloze oortjes met een nekkoord vind ik niet uitblinken in geluid of comfort, maar het draadloze gemak is wel overtuigend.

Goed, ik vloek nog wel eens als de oortjes toch plots geen batterij meer hebben of als de bluetooth niet werkt als ik van telefoon naar laptop switch, maar ik vloekte harder elke keer als ik de knopen uit de draad van mijn oordoppen moest puzzelen.

Zonder koptelefooningang

Daar komt bij dat veel telefoons al geen minijack-ingang meer hebben (en USB-C-koptelefoons niet van de grond komen), dat de draadloze optie al lang niet meer duur hoeft te zijn, dat de accuduur nauwelijks meer een probleem is en dat je nu gewoon een film kan kijken zonder vertraging van de audio ten opzichte van het beeld.

Zo goed als alle hindernissen van bluetooth een paar jaar geleden zijn overwonnen. Het zorgt ervoor dat consumenten bereid zijn om massaal geld uit te geven aan koptelefoons.

Ze gaan minder snel stuk

Bijkomend voordeel is dat een koptelefoon zonder draad geen draadbreuk kan oplopen, iets waar vrijwel al mijn koptelefoons en oortjes aan gesneuveld zijn. Naast dat ze zelf minder snel stuk gaan, maken ze je telefoon ook minder snel kapot. Ik ben meerdere telefoons verloren aan een kapotte mini-jack-ingang.

Ook sneuvelde laatst de Huawei P20 Pro die ik aan het testen was, doordat ik met de draad van mijn koptelefoon achter de trapleuning bleef hangen. Hierdoor maakte de schoonheid van 899 euro een smak van vier meter hoog. Dus ook voor onhandige dodo's zoals ondergetekende is draadloos de enige weg.

Is het helemaal over?

Niet als je het vraagt aan journalist Vlad Savov van The Verge. Hij stelt dat de bedrade koptelefoon iets wordt zoals het mechanische horloge: exclusief en alleen voor de liefhebber. Want waarschijnlijk kan de ultieme geluidskwaliteit niet gehaald worden zonder draad en er blijft een niche die grof wil betalen voor luxe en kwaliteit.

Laat de niche maar lekker de niche zijn. Ik geef de bedrade koptelefoon nog vijf jaar voordat hij helemaal uit de schappen verdwenen is. Zand erover.

Volg Bright

Like ons op Facebook.

Volg ons op Twitter en Instagram.

En subscribe je op ons YouTube-kanaal.