Commentaar

Stoppen Android-merken eindelijk met nadoen van de iPhone?

18 december 2018 08:06

Android-fabrikanten hebben regelmatig designs van de iPhone nagedaan. Maar in 2019 gaan de Android-merken zelf nog meer de toon zetten.

Ik begreep er helemaal niks van. Nadat de iPhone X in 2017 met de notch (de inkeping bovenin het scherm) ruimte maakte voor de sensoren van de FaceID-gezichtsherkenning, volgde de ene na de andere Android-fabrikant met een eigen notch-ontwerp. Asus blies zelfs hoog van de toren dat zijn notch 26 procent kleiner was dan 'Fruit Phone X', waarmee natuurlijk de iPhone werd bedoeld.

Het verschil was alleen dat het bij Apple pure noodzaak was, maar bij de Android-merken was het pure na-aperij. De meeste telefoons hadden namelijk helemaal geen ruimte nodig voor extra 3D-sensoren voor FaceID: die zaten er helemaal niet in.

De Essential Phone had al vóór de presentatie van de iPhone X laten zien dat je ook met een veel kleinere inkeping afkan, als je alleen de camera een plek moet geven. Veel eleganter en veel logischer.

Gatscherm

Nu lijken de meeste Android-fabrikanten dit inmiddels ook in te zien. Huawei presenteerde vandaag een smartphone met een 'gatscherm' (hole-screen phone), de Nova 4. Voor een dikke 400 euro heb je straks een prima telefoon waarbij het scherm bijna de volledige voorkant beslaat, behalve één kleine, ronde uitsparing voor de camera. Huawei's submerk Honor heeft ook al aangegeven dat het met een gatschermtelefoon komt.

Samsung lanceert later deze maand in China ook een smartphone met de selfiecamera in een gaatje in het scherm verwerkt, de Galaxy A8s. Samsung heeft zelfs al drie opties klaarliggen voor nieuwe notches en daar zit de vermoedelijke hoeknotch van de nieuwe Galaxy S10 nog niet eens bij.

Meer een eigen gezicht

Ik juich deze ontwikkeling van harte toe. Naast het eigenzinnige Samsung Galaxy Edge-ontwerp waren er te weinig Android-alternatieven met een eigen design. Nu krijgen Android-telefoons weer veel meer een eigen gezicht, zonder dat het raar of lelijk wordt. Met de vingerafdrukscanners onder het scherm zijn de nieuwe smartphones van 2019 ook nog eens makkelijk te ontgrendelen.

Hopelijk gaan Android-fabrikanten zich nu ook wat minder krampachtig afzetten tegen de iPhone en pakken ze de 'shine' met hun eigen ideeën en ontwerpen. Maar dat is wellicht een beetje te veel gevraagd. Toch, Samsung?